Gardžiausias lengvas užkandis vėlyvam vakarui: jūsų žarnynas jums padėkos

Nors sakoma, kad prieš miegą valgyti nėra gerai, kartais vėlyvą vakarą atsispirti lengvam saldėsiui atrodo tiesiog neįmanoma. Laimei, dietologai žino vieną nesunkiai pagaminamą užkandį, kuris ne tik patenkina potraukį saldumynams, bet ir pasitarnauja žarnyno sveikatai.
Energijos rutuliukai su figomis
Energijos rutuliukai su figomis / Shutterstock nuotr.

„Vengimas užkandžių, kuriuose yra daug rafinuoto cukraus, perdirbtų maisto produktų, aštraus maisto ar sunkių, riebių ingredientų, yra raktas į ramų miegą“, – „Eating Well“ sako Samantha DeVito, registruota dietologė.

Jei galvojate apie žarnyno sveikatą, yra vienas pasirinkimas, kuris atitiks visus reikalavimus. Tai – energijos rutuliukai su figomis. Šiame skaniame užkandyje esančios skaidulos ir baltymai gali padėti ilgiau jaustis sotiems, todėl patenkinti jausitės net ir atsibudę ryte.

Energijos rutuliukuose esančios skaidulos veikia kaip prebiotikai – padeda maitinti gerąsias žarnyno bakterijas, kurios yra būtinos sveikam virškinimui. Tai itin svarbu, nes vis daugiau duomenų rodo virškinimo svarbą praktiškai visais sveikatos aspektais.

Specialistai sako, kad nemaža dalis žmonių kasdien skaidulų negauna pakankamai, o mažas jų suvartojimas yra susijęs su lėtinių ligų, tokių kaip diabetas ir gaubtinės žarnos vėžys, vystymusi. Taigi energijos rutuliukai su figomis gali tapti vienu iš būdų padėti patenkinti skaidulų suvartojimo poreikius.

Be kita ko, šiuose rutuliukuose esančiame migdolų svieste ir linų sėmenyse yra baltymų, kurie gali padėti išlaikyti subalansuotą cukraus kiekį kraujyje per naktį ir neleisti pabusti jaučiantis pernelyg alkanam. Puiku yra ir tai, kad šiame užkandyje nėra jokio pridėtinio cukraus.

Ingredientai

  • 1½ stiklinės džiovintų figų
  • 1 puodelis džiovintų datulių be kauliukų
  • 1½ puodelio avižų dribsnių
  • 3 šaukštai nesūdyto migdolų sviesto
  • 2 šaukštai linų sėmenų
  • 1 valgomasis šaukštas apelsinų sulčių
  • 1 valgomasis šaukštas vanilės ekstrakto
  • ¾ arbatinio šaukštelio malto cinamono
  • ¾ arbatinio šaukštelio druskos

Kaip gaminti?

  1. Sudėkite figas ir datules į vidutinio dydžio karščiui atsparų dubenį, užpilkite karštu vandeniu. Palikite kambario temperatūroje, kol šiek tiek suminkštės, maždaug 20–30 minučių.
  2. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  3. Nusausinkite figas ir datules, virtuviniu kombainu stambiai jas susmulkinkite. Sudėkite avižų dribsnius, migdolų sviestą, linų sėmenis, apelsinų sultis, vanilės ekstraktą, cinamoną ir druską. Kombainu maišykite, kol visi ingredientai pavirs į vientisą masę.
  4. Iš gauto mišinio rankomis suformuokite lygius rutuliukus, viena porcija turėtų būti maždaug 1,5 valgomojo šaukšto dydžio.
  5. Sudėkite rutuliukus ant paruoštos kepimo skardos. Uždenkite ir atšaldykite, mažiausiai 1 valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas: spręsk ir laimėk elektrinį dantų šepetėlį sau!
„Moerie“ plaukų priežiūros priemonių veidu tapo K.Meschino: pamilau jas jau po pirmo galvos plovimo
Reklama
Jautienos troškiniai – tobulas maistas šaltajam sezonui: vos kelios taisyklės ir gaminsite lengva ranka
Reklama
5 Graikijos kurortai – ką rinktis: salas ar sostinę?