Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Kaip išvirti sveikesnę uogienę: patarimai ir 2 receptai, kuriems nereiks cukraus

Rugpjūtis – geriausias metas ruošti vasaros gėrybes žiemai. Kaip tik dabar pats gausiausias šviežių uogų, vaisių pasirinkimas, o tokios gėrybės labiausiai ir tinka uogienėms – tada jos bus pilnos skonio bei aromato. Jei norite sumažinti cukraus kiekį ar jo visai vengiate, saldėsių žiemai galite pasiruošti ir jo nenaudodami.
Abrikosų džemas
Abrikosų džemas / Vida Press nuotr.

„Antra vasaros pusė – pats geriausias metas ruošti uogienes žiemai. Ypač jei mėgstate avietes ar gervuoges – būtent dabar šios uogos yra skaniausios. Ir nors daugelis galvoja, kad uogienės – skanus, tačiau sveikatai ne itin naudingas produktas – tai nėra tiesa, mat pasirinkus kokybiškus ingredientus arba subalansavus jų kiekius, naminėmis uogienėmis galėsite drąsiai mėgautis“, – teigia pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray.

Nors cukrus nuo seno yra neatsiejama įvairiausių uogienių ar džemų sudedamoji dalis, norint pasigaminti sveikesnę uogienę šis ingredientas nėra būtinas. Svarbiausia – kokybiški jo pakaitalai ir tinkamas skonių balansas. Be to, patys pagaminę uogienę ar džemą, išvengsite ir dirbtinių konservantų, dažiklių.

„Viena itin svarbi skanios uogienės virimo taisyklė – pasirinkti kokybiškas uogas. Reikėtų įsitikinti, kad jos yra vienodai sunokusios. Mat jeigu vienos uogos bus prinokusios labiau, kitos – mažiau, skirsis jų virimo laikas.Tai reiškia, kad kol išvirs neprinokusios uogos, prinokusios jau praras formą ir sukris į košę“, – sako konditerijos ekspertas.

Puikiai pasitarnauti gali medus, klevų arba agavų sirupas, netgi džiovinti vaisiai, tokie kaip datulės ar figos.

Antra taisyklė – tinkamas saldiklių pasirinkimas. Jeigu uogienes norite ruošti be ar su kur kas mažiau cukraus, puikiai pasitarnauti gali medus, klevų arba agavų sirupas, netgi džiovinti vaisiai, tokie kaip datulės ar figos. Ir nors, pasak T.Lauvray, tokiu būdu pagamintos uogienės gali būti kiek mažiau saldesnės, naudojant natūralius saldiklius labiau atskleidžiamas uogų skonis, be to, natūralūs saldikliai uogienes praturtina švelniais, bet išskirtiniais tik jiems būdingais skoniais.

Vida Press nuotr./Vyšnių uogienė
Vida Press nuotr./Vyšnių uogienė

Norint suteikti uogienėms ar vaisių džemams dar ypatingesnį skonį ir praturtinti vitaminais – galima pagardinti pačiomis įvairiausiomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis: pavyzdžiui, bazilikas ypač tinka su braškėmis, figomis, slyvomis ar persikais.

Kalendros ar petražolės taip pat puikiai tinka ne tik pikantiškuose, bet ir saldžiuose patiekaluose. Pavyzdžiui, kalendrą labai skanu derinti su obuoliais, kriaušėmis, bananais ar mangais. Petražoles – kokosu, mangais, ananasais, greipfrutais ar bananais. Čiobrelį panaudoti galima verdant vyšnių, vynuogių, persikų ar kriaušių uogienes bei džemus. O mėtos dera beveik su visomis uogomis, taip pat ir kaulavaisiais ar citrusiniais vaisiais.

Verdant uogienę būtina kartkartėmis nugriebti putas, nes tai – iškilę nešvarumai.

Kaip teigia ekspertas, verdant uogienę būtina kartkartėmis nugriebti putas, nes tai – iškilę nešvarumai. Kitaip jie nusės apačioje ir susimaišys su uogomis ir vaisiais.

Prieš pilant uogienę į stiklainius būtinai reikėtų įsitikinti, kad jie tikrai švarūs. Jų kaitinti tikrai nebūtina, nes pilant uogienę aukštos temperatūros pasterizacija įvyksta savaime. Taip pat nebūtina laikyti stiklainių apvertus aukštyn, nes tai neturės įtakos greitesniam ar lėtesniam uogienės gedimui.

T.Lauvray kvapnių uogienių siūlo pasigaminti namuose ir dalijasi pora puikių nekasdienių receptų.

Aviečių, imbierų ir žaliųjų citrinų uogienė

Ingredientai:

  • 1 kg aviečių;
  • 2 žaliosios citrinos (laimai);
  • 5 valg. šaukšt. šviežio, smulkiai tarkuoto imbiero;
  • 1 l medaus.

Gaminimas:

1. Į puodą berkite nuplautas uogas, medų, imbierus ir tarkuotą žaliųjų citrinų žievelę, supilkite žaliosios citrinos sultis. Virkite apie 5 minutes, kol masė taps gana tiršta.

2. Uogienę išpilstykite į švarius stiklainius ir laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.

123RF.com nuotr./Aviečių uogienė
123RF.com nuotr./Aviečių uogienė

Slyvų uogienė su datulėmis

Ingredientai:

  • 1,5 kg mėlynųjų slyvų;
  • 300 g datulių;
  • 100 ml vandens;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono.

Gaminimas:

1. Išimkite slyvų kauliukus ir smulkiai supjaustykite. Datules taip pat smulkiai supjaustykite ir viską sudėkite į puodą. Supilkite vandenį, pagardinkite cinamonu, uždenkite puodą ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies. Kai užvirs, sumažinkite ugnį iki mažiausios ir virkite apie 30 minučių.

2. Puodą atidenkite ir virkite dar apie valandą, kol uogienė gerai sutirštės. Nuolat švelniai pamaišykite.

3. Išvirusią uogienę supilkite į sandarius indus ir palikite atvėsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius