-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos „Prancūzijos virtuvė“ autorės receptas: lapinio kopūsto (kale) salotos tabulė

Negaliu patikėti, kad iki šiol nepasidalinau tabulės receptu. O tai yra vienos mėgstamiausių mano salotų! Galbūt jums niekada neteko girdėti šių salotų pavadinimo, tačiau jei esate Artimųjų Rytų šalių virtuvių mėgėjai, tada šis patiekalas jums nesvetimas. Aš pati su tabule susipažinau prieš daugybę metų, mažiausiai penkiolika, kai pirmą kartą susidūriau su libanietiška virtuve. Nuo tada tabulė yra dažnas svečias mano virtuvėje, net jei gaminu su Libanu ar Artimaisiais Rytais visai nesusijusius patiekalus.
Dangira Šimašiutė ir jos gamintos lapinio kopūsto salotos tabulė
Dangira Šimašiutė ir jos gamintos lapinio kopūsto salotos tabulė / Dangiros Šimašiutės, Vidmanto Balkūno nuotr.

Pavyzdžiui, labai mėgstu tabulę patiekti su kepta žuvimi ir saldžiomis bulvėmis, arba tik su keptomis saldžiomis bulvėmis. Saldokas saldžiųjų bulvių skonis labai dera su tabulės rūgštele ir maloniai papildo žuvies skonį. Tačiau, nors aš jums pasakoju apie tikrą tabulę, o ji yra gaminama iš petražolių, šiandienos receptas yra kiek modifikuotas, nes vietoje petražolių aš naudojau lapinius kopūstus (kale).

Nuo tada, kai lapiniai kopūstai užėmė garbingą vietą mano virtuvėje, tabulėje aš petražoles dažnai pakeičiu būtent šiais lapais. Tai ypač praktiška tada, kai petražolės dar neveši visu savo vasarišku pajėgumu ir aš saugau kiekvieną šio augalo želmenėlį. Mat šioms salotoms reikia daug petražolių – aš turiu omeny tikrai DAUG, bent jau dviejų gerų saujų petražolių šakelių su nuostabiai vešliais lapais.

Tabulė su lapiniu kopūstu yra lygai tokia pat gardi ir maistinga, kaip su petražolėmis, o mano draugai iš Libano, ne kartą ragavę tokios mano tabulės, yra lygiai tokios pat nuomonės.

Ingredientai (6 asm.):

  • 8 lapinio kopūsto lapai;
  • 2 valg. šaukšt. kuskuso kruopelių;
  • 3 pomidorai;
  • 2 valg. šaukšt. kapotų šalotinių svogūnų arba saujelės smulkintų svogūnų laiškų;
  • 1 sauja mėtų lapelių, kapotų;
  • 6 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 5 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 1 nedidelė skiltelė česnako, sutrinto;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Lapinio kopūsto lapus gerai nuplaukite ir nusausinkite. Nupjaukite lapus nuo kieto koto, smulkiai sukapokite, suberkite į dubenį ir patrinkite delnais, „pamasažuokite“, kad suminkštėtų.

2. Kuskuso kruopeles apliekite šiltu vandeniu, mirkykite keletą minučių, kol truputį suminkštės.

3. Pomidorus perpjaukite į keturias dalis, pašalinkite sėklas, gerai nuvarvinkite skystimą. Mėsingąsias dalis supjaustykite mažais kubeliais. Suberkite į dubenį su kapotais kopūstais.

4. Įmaišykite smulkintą svogūną (arba svogūnų laiškus), kapotas mėtas, gerai nuvarvintą mirkytą kuskusą.

5. Aliejų sumaišykite su citrinos sultimis, sutrintu česnaku, druska, pipirais. Įmaišykite į salotas ir mėgaukitės.

Šios salotos gerai išsilaikys net ir iki kitos dienos.

Dangiros Šimašiutės nuotr./Lapinio kopūsto (kale) salotos tabulė
Dangiros Šimašiutės nuotr./Lapinio kopūsto (kale) salotos tabulė

Priklausomai nuo to, kas yra po ranka, kartais šioms salotoms aš naudoju baltąjį arba šalotinį svogūną, mat pastarasis yra kiek švelnesnis, o kai turiu svogūnų laiškų, mielai renkuosi juos.

Tabulės ekspertai turbūt pasakys, kad mėta tabulėje yra žūtbūtina, bet aš prisipažinsiu, kad tada, kai neturiu tiek daug mėtos, kad man jos nebūtų gaila naudoti salotoms, mėtų į tabulę ir nededu. Ir žinote, tai visai nėra jokia problema. Taip, iš tiesų, mėta tabulei suteikia labai daug skonio, aromato, patarčiau kartais paeksperimentuoti ir į salotas jos dėti tai daugiau, tai mažiau. Galų gale, su mėtomis ar be jų, pagaminta iš petražolių ar iš lapinio kopūsto, mano tabulė yra mano žvaigždė!

Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius