-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos „Prancūzijos virtuvė“ autorės receptas: vasariškos „panzanella“ salotos

Ar galite įsivaizduoti vasarą be šviežių pomidorų? Kvapnių, dar šiltų nuo vidurdienio kaitros? Aš tikrai negaliu. Nors šiais laikais šviežiais pomidorais galima mėgautis ištisus metus, vasaros pomidorai tiesiai iš šiltnamio savo skoniu neprilygsta tiems iš žiemiškų parduotuvių lentynų.
Dangira Šimašiutė ir jos ruoštos „panzanella“ salotos
Dangira Šimašiutė ir jos ruoštos „panzanella“ salotos / Dangiros Šimašiutės, Vidmanto Balkūno nuotr.

Kiekvienas daržininkas žino, kad, kai jau pomidorai ima nokti, niekas jų nesustabdys. Tad reikia jais mėgautis, dalintis ir juos konservuoti.

Pomidorai su mocarela, pomidorai ant juodos duonos su sviestu, pomidorai su grietine arba tiesiog pamirkyti į cukrų... Kai pats pomidorų sezono įkarštis, jų patiekalai visomis spalvotomis variacijomis puošia kiekvieną stalą.

O aš šiandien jums siūlau pabėgti nuo taip pamėgtų Cezario salotų ir pasimėgauti panzanella salotomis – tai tikra vasara lėkštėje! Panzanella yra itališkos pasenusios duonos salotos iš Toskanos regiono. Iš esmės šioms salotoms reikia tik vakarykštės duonos, pomidorų, baziliko ir alyvuogių aliejaus. Dažnai šios salotos būna ruošiamos dar išvakarėse, tad duona jau būna permirkusi pomidorų sulčių ir aliejaus mišinyje, bet man labiau patinka, kada apskrudę duonos gabaliukai tik lengvai sugeria aromatingą padažą ir lieka dar traškūs. Taigi rekomenduoju šias salotas pasiruošti tik apie 15 minučių prieš patiekiant.

Dangiros Šimašiutės nuotr./„Panzanella“ salotos
Dangiros Šimašiutės nuotr./„Panzanella“ salotos

Joms tiks bet kokie švieži ir aromatingi pomidorai, bet aš teikiu pirmenybę mėsingiems pomidorams, vadinamieji „jaučio širdis“ panazanelai idealiai tinka. Šalia pomidorų dar ir raudonasis svogūnas labai praturtins šių salotų skonį, galima dėti ir agurkų, raudonosios ar geltonosios paprikos. Alyvuogės nėra būtinos, bet man čia labai tinka jų skonis. Beje, alyvuoges galima pakeisti kaparėliais. Na, o be šviežio baziliko, dar vieno vasaros ambasadoriaus, tikrai šįsyk neapsieisite!

Ingredientai (2-4 asm.):

  • 4 storos riekės vakarykštės šviesios duonos (čiabatos arba kaimiškos);
  • 3 skiltelės česnako, pertrintos;
  • 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus (plius dar 4 padažui);
  • druskos;
  • pipirų;
  • 1 nedidelis raudonasis svogūnas;
  • 1 paprika (raudonoji arba geltonoji);
  • 800 g šviežių gerai prinokusių pomidorų (geriausia rinktis rūšį „jaučio širdis“);
  • 80 g kalamata alyvuogių, be kauliukų;
  • saujelė baziliko lapelių;

Gaminimas:

1. Orkaitę įkaitinkite 200 C° temperatūros.

2. Jei duonos pluta labai kieta ir stora, geriau nupjaukite ją (tokiu atveju duonos reikės truputį daugiau). Duonos minkštimą suplėšykite rankomis vieno kąsnio dydžio gabaliukais. Suberkite į dubenį. sumaišykite su 4 šaukštais alyvuogių aliejaus, pertrintu česnaku ir trupučiu druskos bei pipirų. Paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite gerai įkaitusioje orkaitėje apie 10–15min., kol apskrus ir lengvai parusvės. Ištraukite iš orkaitės ir leiskite truputį atvėsi.

3. Kol duona skrunda, svogūną supjaustykite plonai griežinėliais, papriką juostelėmis, o pomidorus vieno kąsnio gabaliukais, tokiais nei labai mažais, nei per daug dideliais. Viską sumaišykite.

4. Sudėkite į daržovių mišinį atvėsusiu duonos skrebučius ir alyvuoges, apliekite 4 šaukštais aliejaus ir 2 šaukštais balzamiko acto. Pagardinkite trupučiu druskos, pipirais, išmaišykite, geriausia tiesiog rankomis. Galite ir palikti pastovėti apie 15 min, kad susimaišytų vasaros aromatai, bet neleiskite duonai per daug permirkti.

5. Prieš patiekdami įmaišykite pirštais plėšytų baziliko lapelių, o jei dar reikia, apliekite ir dar trupučiu alyvuogių aliejaus.

Tokios salotos man yra nuostabi vasaros šventė pietums, o jei reikia sotumo, čia labai tinka ir kokybiška itališka mocarela arba gabaliukas paukštienos, galbūt net gerai atvėsęs, likęs dar nuo vakar vakarienės – juk lauke taip karšta!

Dangiros Šimašiutės nuotr./„Panzanella“ salotos
Dangiros Šimašiutės nuotr./„Panzanella“ salotos

Dangira Šimašiutė – tinklaraštininkė, aistringa kulinarijos gerbėja, jau 15-a metų gyvenanti saulėtoje Pietų Prancūzijoje. Jos maisto atradimus ir keliones galite sekti tinklaraštyje „Duok druskos“, o pernai pasirodė D.Šimašiutės knyga „Prancūzijos virtuvė“. Joje – daugiau kaip 100 receptų, supažindinančių su skirtingų regionų Prancūzijos patiekalais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius