Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kuchmistras šventėms rekomenduoja pasigaminti ne tik lydeką, bet ir bebro uodegą

Besiruošiant didžiausioms metų šventėms kiekviena šeimininkė nori nustebinti išskirtiniais savo ruoštais patiekalais.
Virtuvės šefas siūlo Kūčioms pasigaminti patiekalą su bebro uodega
Virtuvės šefas siūlo Kūčioms pasigaminti patiekalą su bebro uodega / Asmeninė nuotr./ 15min koliažas

Zyplių dvare įsikūrusio restorano „Kuchmistrai“ virtuvės šefas Artūras Rakauskas sako, kad besiruošiant didžiausioms metų šventėms vertėtų prisiminti senuosius, kadaise dvaruose ruoštus ir didikų mėgtus patiekalus.

Asmeninė nuotr./Artūras Rakauskas
Asmeninė nuotr./Artūras Rakauskas

Mūsų protėviai advento laikotarpiu uoliai laikėsi pasninko, kuris trukdavo ne tik penktadieniais, kaip yra įprasta dabar, o net 3 dienas per savaitę. Tomis dienomis buvo vengta valgyti mėsiškų valgių.

A.Rakauskas sako, kad seniau buvo sunku gauti šviežios žuvies ar įvairesnių prieskonių kaip cinamonas ar muskato riešutas – tai būdavo didelė prabanga net dvaruose. Visgi šių laikų šeimininkėms tokių problemų nebekyla.

„Anksčiau žuvį valgydavo gėlavandenę, nes jūrinės atkeliaudavo tik vytintos arba jau sūdytos dėl ilgo transportavimo. O štai bebras buvo priskiriamas žuvims, kadangi plaukioja vandenyje ir jo uodega padengta žvynais. Tad būtent riebią uodegą dvariškiai gamindavo pasninko metu“, – pasakojo virtuvės šefas.

Lietuvos didikų virtuvės paveldą puoselėjantys „Kuchmistrai“ savo virtuvėje ruošia daugybę istorinių XIX amžiaus ir vėlesnio laikotarpio patiekalų, o A. Rakauskas šventėms namuose siūlo pasigaminti lydeką, virtą piene su muskuso riešutu bei bebro uodegą.

Lydekai, virtai piene su muskato riešutu reikės:

  • 800 g lydekos
  • 1 litro pieno
  • ½ vnt. muskato riešuto
  • ½ a. š. malto cinamono
  • 1 vnt. lauro lapo
  • Žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:

Nuo lydekos nuskutame žvynus, ją nuplauname, nusausiname ir supjaustome skersai apie 2 cm dydžio riekėmis. Muskato riešutą sutarkuojame smulkia tarka.

Į puodą supilame pieną, bei įdedame visus prieskonius. Užvirus pienui su mišiniu sudedame lydeką bei paverdame apie 4 minutes.

Atvėsiname, uždengiame ir dedame į šaldytuvą „pailsėti“ per naktį.

Ištraukiame lydeką ir skanaujame. Jos švelnus skonis atsiskleidžia su žaliais žirneliais, gardintais mėtomis.

Restorano „Kuchmistrai“ nuotr./Bebro uodega
Restorano „Kuchmistrai“ nuotr./Bebro uodega

Bebro uodegai reikės:

  • 200 g. bebro uodegos
  • 4-5 vnt. kadagio uogų
  • 1 šakelės rozmarino
  • 4 v.š. balzaminio acto
  • 4 v.š. vorčesterio padažo
  • 3 vnt. kvapniųjų pipirų
  • 1 vnt. lauro lapų
  • 3 vnt. gvazdikėlių
  • Žiupsnelis druskos
  • 200 ml vandens

Gaminimo eiga:

Bebro uodegą įmerkiame į verdantį vandenį bei palaikome 45 sekundes. Taip nuplikius uodegą ištraukiame ir iš karto nulupame.

Tuomet į dubenį sudedame visus likusius ingredientus, užverdame, sumažiname kaitrą iki minimalios ir kelias minutes paviriname, kad išsiskleistų aromatai.

Užpilame gautą nuovirą ant uodegos taip, kad uodegą apsemtų. Atvėsus, paliekame šaldytuve marinuotis per naktį.

Kitą dieną kepame gerai įkaitintame grilyje apie 20 minučių vartant kas kelias minutes.

Iškeptą bebro uodegą supjaustome plonomis, 1–2 cm juostelėmis. Bebro uodega valgoma karšta. Tinka su intensyvesnio skonio žaliomis salotomis arba keptomis šakninėmis daržovėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais