Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lėtai kepta kiaulienos sprandinė su svogūnų padažu: jūs tikrai neatsispirsite šiam skoniui

„Tobulas kepsnys savaitgalio vakarienei ar šventiniam stalui! Paprasti bei nebrangūs produktai, jokių ypatingų įgūdžių ir minimaliai pastangų, o rezultatas – fantastiško skonio, burnoje tirpstanti, sultinga mėsytė“, – rašo maisto tinklaraštininkė, tinklaraščio „Karšta košė“ kūrėja Vaida Bernatavičienė.
Lėtai kepta kiaulienos sprandinė su svogūnu padažu
Lėtai kepta kiaulienos sprandinė su svogūnu padažu / Vaidos Bernatavičienės nuotr.

„Pagrindinis šio recepto privalumas – jis visuomet pavyksta ir galimybių suklysti beveik nėra. Todėl, net jeigu niekuomet nekepėte mėsos kepsnio viename gabale ir baiminotės, kad tai pernelyg sudėtinga, šis sprandinės kepsnys yra tai, nuo ko verta pradėti. Juk kaip smagu svečiams patiekti didžiulį ir sultingą mėsos šmotą, kurį ruošiant užtrukote tiek nedaug. Nors esu beveik tikra, kad daugelis galvos, jog sugaišote pusę dienos šiai puotai.

Keletas patarimų prieš gaminant: mėsą kepsniui rinkitės riebesnę, nes lėtai kepdami riebaliukai pasiskirstys tarp skaidulų ir iškepusi sprandinė bus itin sultinga. Indas reikalingas kepimui turi būti su dangčiu ir geriausiai storasienis, ketaus, kad skystis neišgaruotų per greitai. Bet jeigu tokio neturite, naudokite gilesnę skardelę, o prieš pašaunant į orkaitę labai sandariai ir keliais sluoksniais uždenkite folija.

Taip pat pasirinkite atitinkamo dydžio indą, kad sprandinė turėtų pakankamai laisvos vietos ir nesiliestų prie kraštų. Jeigu kepsnį gaminsite didesniam žmonių skaičiui ir dvigubinsite mėsos kiekį, tuomet orkaitėje kepkite ne 2,5 valandos, o 3 ir tik tuomet tikrinkite mėsos minkštumą. Skysčių ir svogūnų kiekį palikite tokį patį, koks nurodytas recepte.

Priklausomai nuo indo storio ir sandarumo, skysčiai gali išgaruoti per greitai arba jų likti tiek pat. Todėl, jeigu skysčio neliko, į indą įpilkite verdančio vandens, nugramdykite visus prikepusius likučius ir paruoškite padažą. Jeigu sutrintas padažas gavosi per skystas, nuolat maišydami virkite jį ant vidutinės ugnies, kol bus norimos konsistencijos, tik sūdykite pačioj pabaigoj. Šiame receptui aš naudoju jautienos sultinį dėl gražesnės bei sodresnės padažo spalvos, bet galite rinktis vištienos ar daržovių.

Sprandinės kepsnį rekomenduoju tiekti su apkeptomis bulvėmis, raugintais kopūstais ar agurkais ir nuostabiai patiekalą papildančiu svogūnų padažu. Skanaus! – rašo V.Bernatavičienė.

Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Lėtai kepta kiaulienos sprandinė su svogūnu padažu
Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Lėtai kepta kiaulienos sprandinė su svogūnu padažu

Jums reikės:

1 kg kambario temperatūros kiaulienos sprandinės (rinkitės riebesnę);

apie 450–500 g nuluptų geltonųjų svogūnų;

1 arbatinio šaukštelio džiovinto čiobrelio;

0,33 litro šviesaus, lager tipo alaus;

300 ml jautienos arba vištienos sultinio (iš kubelio, geriau rinkitės ekologišką);

druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų;

2 šaukštų augalinio aliejaus kepimui (saulėgrąžų, alyvuogių ar kt.);

indo kepimui su dangčiu (geriau rinkitės ketaus).

Kaip gaminti:

1. Kiaulienos sprandinę iš šaldytuvo išimkite 1 valandą iki kepimo, kad ji būtų kambario temperatūros.

2. Sprandinę nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Mėsą įtrinkite druska, pipirais bei džiovintu čiobreliu.

3. Sprandinę apriškite konditeriniu siūlu, nebūtina tobulai, tiesiog, suformuokite vientisą gabalą. Aprišimas reikalingas, kad mėsa kepimo metu išlaikytų kepsnio formą. Kepant be aprišimo skonis nenukentės, tik išvaizda, nes mėsa gali suskilti į kelis gabalus.

Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Lėtai kepta kiaulienos sprandinė su svogūnu padažu
Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Lėtai kepta kiaulienos sprandinė su svogūnu padažu

4. Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais. Orkaitę įkaitinkite iki 150°C.

5. Į indą ar puodą, kuriami kepsite įpilkite šaukštą aliejaus ir įkaitinkite ant aukštos ugnies (ne maksimalios). Daugiau aliejaus pilti nereikia net jeigu, pasirodys, kad jo per mažai, nes iš mėsos ištekės nemažai riebaliukų.

6. Mėsą įdėkite į gerai įkaitintą indą ir apkepkite iš visų pusių bei galų po 3–4 minutes, kol gražiai apskrus. Apkepant iš galų patogiausia kepsnį prilaikyti žnyplėmis. Apkeptą mėsą perkelkite į lėkštę.

7. Į kepimo indą suberkite svogūnus ir retkarčiais pamaišydami kepkite apie 5 minutes, kol suminkštės bei šiek tiek pagels, bet jokiu būdu neapskrudinkite.

8. Į svogūnus įberkite žiupsnelį druskos, pipirų, išmaišykite ir ant viršaus uždėkite kiaulienos sprandinę su visomis lėkštėje išsiskyrusiomis sultimis.

Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Lėtai kepta kiaulienos sprandinė su svogūnu padažu
Vaidos Bernatavičienės nuotr. /Lėtai kepta kiaulienos sprandinė su svogūnu padažu

9. Į indo šoną (ne ant mėsos) atsargiai supilkite alų, sultinį ir užvirkite.

10. Indą nuimkite nuo ugnies ir uždenkite dangčiu. Jeigu dangtis nėra visiškai sandarus, ant indo patieskite didesnį nei jo skersmuo kepimo popieriaus lakštą ir tik tuomet uždenkite dangčiu (aš visuomet taip darau).

11. Kepsnį šaukite į orkaitę ir kepkite 2,5 valandos. Praėjus nurodytam laikui atsargiai išimkite indą iš orkaitės, nukelkite dangtį ir šakute patikrinkite mėsą – ji turėtų būti minkštutėlė, jeigu ne, tuomet kepkite dar 20 minučių ir vėl patikrinkite. Iškeptą mėsą išimkite iš orkaitės ir padidinkite temperatūrą iki 240°C.

12. Atskirą kepimo skardelę aptepkite likusiu šaukštu aliejaus ir atsargiai perkelkite mėsą. Žirklėmis nukirpkite siūlus ir labai atsargiai bei švelniai (kad nesulaužytumėte kepsnio, nes mėsa bus labai trapi) juos ištraukite.

13. Svogūnus su visu skysčiu (jo itin daug nebus) perpilkite į nedidelį puodą ar prikaistuvį. Jeigu skysčio liko labai mažai ir jis beveik visas išgaravo, tuomet praskieskite šlakeliu verdančio vandens iš virdulio.

14. Rankiniu trintuvu sutrinkite svogūnus iki vientisos konsistencijos. Jeigu padažas per tirštas, įpilkite papildomą šlakelį verdančio vandens. Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų. Retkarčiais pamaišydami padažą kaitinkite ant mažos ugnies, kad jis neatvėstų, kol apkeps mėsa.

15. Sprandinę šaukite atgal į įkaitintą orkaitę (240°C) ir kepkite apie 3–5 minutes, kol kepsnio viršus gražiai apskrus. Visą procesą stebėkite, kad nesudegintumėt mėsos.

16. Apskrudintą kepsnį perkelkite ant lėkštės, kurioje tieksite ir leiskite 5 minutes pailsėti, kad pasiskirstytų mėsos sultys.

17. Sprandinės kepsnį tiekite su apkeptomis bulvėmis, raugintais kopūstais, agurkais, svogūnų padažu ar kitu savo mėgstamu garnyru. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius