Žingsnis po žingsnio – kaip paruošti kiaulienos liežuvius
Kaip prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai pasakoja mėsos technologas Vitold Fedaravičius, iš pirmo žvilgsnio liežuvių paruošimas gali pasirodyti sudėtingas, tačiau išmokus juos nulupti, šis kadaise dvaruose patiekiamas skanėstas vis dažniau atsidurs racione. Liežuvį paruošti yra visiškai nesunku, nebrangu, ši užduotis bus nesunki ir tiems, kurie nėra dideli meistrai virtuvėje.
„Kiaulienos liežuvio privalumai – ne tik skonis ir nuo seno pamilti patiekalai. Jis vertinamas ir dėl daugybės naudingų medžiagų, ypač B grupės (daugiausia B12) vitaminų. Be to, jame yra kalio, fosforo, magnio, jis ir lengvai virškinamų baltymų šaltinis. Tačiau tam, kad liežuviai būtų tobulai minkšti ir taptų šeimos delikatesu, jie turi būti tinkamai paruošti“, – sako V. Fedaravičius.
- Ką padaryti prieš virimą. Kruopščiai liežuvius nuvalykite, nuplaukite ir išpjaukite gale abiejuose šonuose esančias seilių liaukas. Dideliame puode užvirkite vandenį, sudėkite liežuvius ir, kai vanduo vėl užvirs, išpilkite jį ir viską užpilkite šviežiu vandeniu.
- Kokių prieskonių įdėti. Gerų liežuvių paruošimo paslaptis – tinkamai juos pagardinti. Praėjus maždaug 30 min. po antrojo vandens užvirimo, metas dėti priedus, kad liežuvis įgautų išraiškingesnį skonį. Įdėkite perpjautą svogūną, įberkite kvapiųjų pipirų, druskos, kelis lapus lauro lapų ir mairūno, kelias nuluptas česnako skilteles, 1 morką. Tinka ir poras, salieras, petražolių šaknis ar net šlakelis sojų padažo.
- Kiek laiko virti. Virkite uždengę ant silpnos ugnies 2-4 val. Kuo liežuvis didesnis, tuo daugiau laiko reikės. Juos patikrinkite įsmeigdami šakutę ar peilį – žinosite, ar mėsa minkšta. Verdant liežuviai visą laiką turi būti panirę po vandeniu. Jei reikia, virimo metu dar jo įpilkite.
- Kaip nulupti odelę. Išvirusius liežuvius 5 minutėms panardinkite į šaltą vandenį (geriausia – su ledukais). Kai bus atvėsę, bet ne visiškai šalti, tuomet aštriu peiliu su smailu galu atsargiai nulupkite odelę ir nusausinkite.
- Vandenį po virimo pasilikite. Vanduo, kuriame virė mėsa ir daržovės, bus puikus sultinys ir pagrindas sriuboms. Naudokite iškart arba šaldytuve laikykite iki 3 dienų. Patogu jį ir užsišaldyti, kad namuose visuomet turėtumėte naminio sultinio.
Tuo tarpu kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė dalijasi 5 receptais, kurie pravers ne tik Velykoms. Gaminkite liežuvius su drebučiais, dėkite į salotas, kepkite ant grilio, patiekite ypač gurmaniškoje versijoje su figomis ir sūriu arba kitą dieną – karštiems greitai pagaminamiems pietums.
Klasika kitaip – virtas liežuvis drebučių bokštuose
Reikės:
- 4 kiaulienos liežuvių (virtų ir nuluptų)
- 2 virtų morkų
- 1 skardinės konservuotų žirnelių
- 3 pomidorų
- 1 puodelio pomidorų sulčių
- 2 šaukštų sojų padažo
- 20 g želatinos
- druskos
- pipirų
- česnako granulių.
Kaip gaminti?
- Liežuvius supjaustykite griežinėliais. Žirnelius sudėkite į sietelį, nuplaukite vandeniu ir nusausinkite. Išvirusias morkas supjaustykite kubeliais.
- 3/4 želatinos supilkite į 1 puodelį karšto sultinio ir ištirpinkite. Sumaišykite su šaltu sultiniu, pagardinkite druska, pipirais ir 4 šaukštais sojų padažo. Dalį sultinio dar pasilikite.
- Sumaišykite morkas su žirneliais. Sudėkite juos ir liežuvio griežinėlius į stiklines ant dugno, užpilkite sultiniu su želatina (ne iki viršaus), atvėsinkite ir padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
- Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, perliekite šaltu ir nulupkite. Perpjaukite per pusę ir supjaustykite kubeliais. Į pomidorus supilkite pomidorų sultis ir sumaišykite.
- Likusią želatiną ištirpinkite 1/2 puodelio karšto sultinio, įpilkite sojų padažo, pagardinkite granuliuotu česnaku, druska ir pipirais, sumaišykite su šaltu sultiniu. Išimkite liežuvius iš šaldytuvo ir pomidorų mišinį užpilkite ant drebučių. Padėkite į šaldytuvą, kol visiškai sustings.
Greitai pagaminamos salotos su liežuviu
Reikės:
- 500 g kiaulės liežuvių (virtų ir nuluptų)
- 1 indelio konservuotų kukurūzų
- 5 kiaušinių
- 5 marinuotų agurkų
- majonezo
- druskos
- pipirų
- šviežių krapų.
Kaip gaminti?
- Liežuvius supjaustykite kubeliais. Kiaušinius kietai išvirkite, nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Kukurūzus nusausinkite, agurkus supjaustykite kubeliais.
- Sumaišykite ingredientus, įdėkite majonezo, druskos ir pipirų, smulkintų šviežių krapų.
- Jeigu norite, į salotas galite įdėti ir pjaustytų virtų bulvių, konservuotų žirnelių.
Velykoms prie grilio: salotos su keptu liežuviu ir žolelių padažu
Reikės:
- 800 g kiaulės liežuvių (virtų ir nuluptų)
- 300 g mėgstamų salotų
- 40 g graikinių riešutų
- 4 agurkų
- kietojo sūrio dribsnių
- šviežiai maltų pipirų.
Padažui:
- 60 ml aliejaus
- 2 skiltelių česnako
- 1 šaukštelio medaus
- 40 g šviežių bazilikų
- 30 g šviežių petražolių
- 30 ml raudonojo vyno acto
- 2 šaukštelių kaparėlių
- šiek tiek kaparėlių marinato.
Kaip gaminti?
- Riešutus stambiai sukapokite ir paskrudinkite sausoje keptuvėje.
- Visus padažo ingredientus sudėkite į maišytuvo dubenį ir sutrinkite iki vientisos masės.
- Salotas ir pjaustytus agurkus sudėkite į dubenį ir užpilkite pusę padažo, išmaišykite.
- Liežuvius supjaustykite maždaug 1,5 cm storio griežinėliais. Grilio keptuvę arba grilį patepkite plonu aliejaus sluoksniu ir gerai įkaitinkite. Dėkite liežuvį ir kepkite iš abiejų pusių ant didelės ugnies, kol gražiai paruduos.
- Į lėkštę sudėkite salotas su agurkais, apibarstykite puse riešutų ir užberkite sūrio.
- Ant salotų uždėkite kepto liežuvio gabalėlius ir užpilkite likusiu padažu. Apibarstykite likusiais riešutais, pagardinkite salotas šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir, jei reikia, druska.
Gurmaniškas skanėstas: kepti liežuviai su mėlynuoju sūriu ir figomis
Reikės:
- 800 g kiaulienos liežuvių (virtų ir nuluptų)
- druskos
- šviežiai maltų pipirų
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 8 šviežių figų
- 100 g mėlyno pelėsinio sūrio.
Kaip gaminti?
- Liežuvius supjaustykite storomis riekelėmis ir gausiai pagardinkite druska, šviežiai maltai pipirais. Peiliu pašalinkite figų kotelį ir pagrindą ir perpjaukite į keturias dalis.
- Įkaitinkite orkaitę, groteles pastatykite į vidurį.
- Keptuvėje ant didelės ugnies įkaitinkite aliejaus ir apkepkite liežuvio riekeles iš abiejų pusių.
- Ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, sudėkite liežuvius, ant kiekvieno uždėkite po gabalėlį figos ir apdėkite sūriu.
- Trumpai pakepkite orkaitėje, kol figos ir sūris sušils. Patiekite karštus.
Karštiems pietums: liežuviai su krienų padažu
Reikės:
- 2 kiaulių liežuvių
- 1 šaukšto sviesto
- 1 šaukšto miltų
- 2-3 šaukštų tarkuotų krienų
- 1 šaukšto grietinėlės.
Patiekimui: virtų bulvių, šviežių petražolių, marinuotų agurkėlių.
Kaip gaminti?
- Keptuvėje iš sviesto ir miltų pradėkite ruošti padažą. Įpilkite šiek tiek liežuvių sultinio, sudėkite tarkuotus krienus. Pakaitinkite ir paragaukite, jei reikia – įdėkite dar krienų, druskos, pipirų. Pačioje pabaigoje įpilkite šiek tiek grietinėlės, kad padažas būtų geresnės konsistencijos. Ji padažą padarys šilkinį.
- Liežuvius supjaustykite riekelėmis, pakepkite svieste ar aliejuje ant keptuvės. Dėkite liežuvius į lėkštę, užpilkite juos padažu ir šalia sudėkite bulves. Viršų pabarstykite smulkintomis petražolėmis ir šalia papjaustykite marinuotų agurkų.