-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: brokolių mirkalas su čiobrelių lavašais

Patys įvairiausi „dipai“ (arba padažai, arba mirkalai) – bene mėgstamiausias vakarėlių patiekalas. Padėjai dubenį tirštos masės, patiekei duonos lazdelių arba šviežių daržovių šalia, ir visi nevaržomi mirko kiekvienas savo gabalėlį!
Nida Degutienė ir jos ruoštas užkandis
Nida Degutienė ir jos ruoštas užkandis / Nidos Degutienės nuotr.

Šiandien paversti „dipu“ atėjo eilė brokoliams. Labai vertinu šias daržoves ir mėgstu turėti jų po ranka, kai reikia greito garnyro prie mėsiškų ar žuvies patiekalų. Tačiau visiems pasitaiko, kad užgriuvęs vienos ar kitos daržovės derlius per greitą laiką „suvartoja“ ir fantaziją, ką naujo ir skanaus iš tų daržovių galima pagaminti.

Tai štai jums dar vienas būdas, kaip suvartoti brokolius. Šio „dipo“ spalva nepakartojama – skaisčiai žalia. Jis patiekiamas šiltas, skirtingai nei kiti mirkalai. Jis tinka kaip užkandis prieš pagrindinį patiekalą, taip pat – kaip garnyras.

O su skaisčiai žalia brokolių mase tiesiog tobulai derės traškus lavašas, kurį galima kepti kepsninėje ant specialaus picos akmens, tačiau ne prasčiau lavašai iškeps ir jūsų orkaitėje.

Nidos Degutienės nuotr. /Čiobrelių lavašai
Nidos Degutienės nuotr. /Čiobrelių lavašai

Šiltas brokolių ir anakardžių „dipas“ su čiobrelių lavašais

Ingredientai:

brokolių „dip’ui“:

  • 1/2 stiklinės (75 g) anakardžių riešutų;
  • 600 g brokolių, padalytų gabalėliais;
  • 4 sūdyti ančiuviai;
  • 1/2 stiklinės (15 g) tarkuoto kietojo sūrio;
  • 2 stiklinės (40 g) jaunų špinatų lapų;
  • 1/4 stiklinės (60 ml) alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. nutarkuotos citrinos žievelės;
  • 2 valg. šaukšt. šviežių citrinos sulčių.

čiobrelių lavašams:

  • 1 šaukštelis sausų mielių (arba 20 g šviežių);
  • 1/2 stiklinės (125 ml) drungno vandens;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus;
  • 2 stiklinės (320 g) kvietinių miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. smulkios druskos;
  • 1/4 stiklinės (60 ml) alyvuogių aliejaus ir dar šiek tiek patepimui;
  • pundelis šviežių čiobrelių.

Gaminimas:

1. Pirmiausia užminkykite lavašų tešlą: mažame dubenėlyje sumaišykite mieles, vandenį ir cukrų ir palikite šiltoje vietoje uždengę virtuviniu rankšluosčiu, kad suputotų. Per tą laiką į didelį dubenį arba virtuvinio kombaino indą persijokite miltus, įberkite druską, sumaišykite ir viduryje padarykite duobelę. Į duobelę supilkite mielių mišinį ir aliejų ir užminkykite elastingą tešlą.

2. Suformuokite iš tešlos rutulį, aptepkite jį aliejumi, įdėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite apie 20 minučių, kad truputį pakiltų.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Dvi skardas išklokite pergamentiniu popieriumi. Jei lavašus kepsite grilyje, įkaitinkite iki 200°C, įdėkite konvektorių bei picai kepti skirtą akmenį. Palikite apie 10 minučių, kad akmuo įkaistų.

4. Lavašų tešlą padalykite į 8 dalis. Kiekvieną iškočiokite į ploną pailgą paplotėlį, maždaug 1 mm storio. Uždėkite po kelias šakeles čiobrelių ir kočiodami įspauskite čiobrelio šakeles į lavašus. Kiekvieną patepkite alyvuogių aliejumi ir perkelkite ant kepimo skardų (arba picos akmens grilyje). Kepkite apie 10–12 minučių, arba kol lavašai gražiai pagels ir taps traškūs.

Nidos Degutienės nuotr. /Čiobrelių lavašai
Nidos Degutienės nuotr. /Čiobrelių lavašai

5. Kol lavašai kepa, paruoškite šiltą „dipą“: anakardžių riešutus suberkite į nedidelį dubenėlį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Palikite pabrinkti 10 minučių. Dideliame puode verdančiame vandenyje apie 2 minutes apvirkite brokolius, tada juos perliekite lediniu vandeniu, kad neprarastų skaisčiai žalios spalvos.

6. Į smulkintuvą sudėkite virtus brokolius, išmirkusius ir nusausintus anakardžių riešutus, ančiuvius, tarkuotą kietąjį sūrį, špinatus, aliejų, citrinos žievelę ir sultis. Viską susmulkinkite iki visiškai vientisos masės, tada iškrėskite į puodą ir keletą minučių pašildykite prieš patiekdami su lavašais.

Nidos Degutienės nuotr. /Brokolių mirkalas su čiobrelių lavašais
Nidos Degutienės nuotr. /Brokolių mirkalas su čiobrelių lavašais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius