Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: pasakiškos švediškos bandelės su cinamonu ir kardamonu

Netiesa, kad mielinių bandelių sezonas prasideda vėlyvą rudenį! Orai pavasarį sugeba krėsti tokias išdaigas, kad jūsų spintelėje visuomet privalo būti padėtas atsarginis pakelis sausų mielių toms dienoms, kai ne tik namus, bet ir širdį reikėtų pašildyti kažkuo kvapniu ir nostalgišku...
Nida Degutienė ir jos keptos bandelės
Nida Degutienė ir jos keptos bandelės / Nidos Degutienės nuotr.

Kai kalbama apie nostalgiškus kepinius, man visada prieš akis iškyla mielinės bandelės su cinamonu. Tokios, kokias užsigerdami saldžia arbata krimsdavom mokyklos pertraukų metu. Arba tos su kardamonu, ypač populiarios Švedijoje. Ir man išties sunku pasirinkti, kurios iš šių dviejų labiau geidžiamos.

Todėl išmėginau ir su jumis dalinuosi žinomo švedų tinklaraščio „Call me cupcake“ autorės receptu, kuriame tobulai susijungia abu šie šildantys aromatai!

Minkydama mielinę tešlą bandelių aš paprastai mėgstu išsikepti daugiau, nei jų pajėgiame suvalgyti, kol kepiniai dar švieži. Todėl visuomet dalį bandelių užšaldau iškart, kai tik ištrauktos iš orkaitės jos atvėsta. Prireikus iš šaldiklio ištraukiu jų tiek, kiek reikia vienam kartui, trumpai atšviežinu karštoje orkaitėje ir visi namai akimirksniu prisipildo jaukumu.

Nidos Degutienės nuotr./Švediškos bandelės su cinamonu ir kardamonu
Nidos Degutienės nuotr./Švediškos bandelės su cinamonu ir kardamonu

Tad štai jums idėja, ką veikti žvarbesnę pavasario dieną! Beje, kardamoną šiam kepiniui primygtinai rekomenduoju sugrūsti šviežiai, išlukštenus sėkleles iš pumpurų – taip atsiskleis išties ypatingas aromatas.

Ingredientai:

tešlai:

  • 7 g sausų mielių (arba 25 g šviežių);
  • 250 ml pieno, šilto (apie 40 laipsnių);
  • 60 g cukraus;
  • 1,5 šaukštelio malto kardamono (idealu – šviežiai išlukštento ir sutrinto grūstuvėje);
  • 400 g miltų;
  • ½ šaukštelio druskos dribsnių;
  • 100 g sviesto, labai minkšto.

įdarui:

  • 125 g sviesto, labai minkšto;
  • 2 šaukštai cinamono;
  • 3 šaukštai cukraus;
  • žiupsnelis druskos.

sirupui:

  • 3 šaukštai cukraus;
  • 4 šaukštai vandens;
  • žiupsnelis druskos;
  • ¼ šaukštelio malto kardamono (idealu – šviežiai išlukštento ir sutrinto grūstuvėje).

patepimui ir pabarstymui:

  • 1 kiaušinis;
  • 1 šaukštas vandens;
  • žiupsnelis druskos;
  • perlinio cukraus (jei turit) arba stambaus rudojo cukraus.
Nidos Degutienės nuotr./Švediškos bandelės su cinamonu ir kardamonu
Nidos Degutienės nuotr./Švediškos bandelės su cinamonu ir kardamonu

Gaminimas:

1. Tešlą maišyti pradėkite iš vakaro. Mieles suberkite į dubenėlį ir užpilkite šiltu pienu, įberkite porą šaukštų cukraus (iš to kiekio, kuris skirtas tešlai). Uždenkite dubenį rankšluostėliu ir palikite apie 5–10 min., kad suputotų. Kai masė suputos, suberkite likusį cukrų ir viską išmaišykite.

2. Dideliame dubenyje (geriausia – virtuvinio kombaino inde) sumaišykite miltus su druska ir kardamonu. Supilkite mielių mišinį ir užminkykite tešlą. Pamažu gabaliukais dėkite minkštą sviestą ir palaukite, kol kiekvienas gabalėlis pilnai įsimaišys į tešlą. Masė bus šiek tiek lipnesnė, nei norėtųsi, bet nedėkite daugiau miltų, antraip bandelės bus kietos.

3. Suformuokite iš tešlos rutulį, indą su tešla uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą per naktį lėtai pakilti.

4. Pasiruoškite įdarą – visus ingredientus išsukite mažame dubenėlyje iki vientisos konsistencijos. Atidėkite į šalį. Pasiruoškite kepimo skardą – išklokite kepimo popieriumi (jei jūsų orkaitė standartinio dydžio, greičiausiai prireiks dviejų skardų).

5. Rytojaus dieną išimkite tešlą iš šaldytuvo, jos neminkykite, tačiau kol ji kieta ir šalta, iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus stačiakampį (apie 50 cm x 35 cm dydžio). Tolygiai ištepkite visą tešlos plotą paruoštu įdaru, tada palei ilgesnę kraštinę kuo tampriau suvyniokite tešlą įdaru į vidų į ritinį. Supjaustykite jį į 26 gabalėlius (pats geriausias metodas pjaustyti – naudojant siūlą).

6. Sudėliokite bandeles (palikdami tarpus) į kepimo skardą ar skardas, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite pakilti mažiausiai 1 val.

7. Kol tešla kyla, paruoškite sirupą: visus ingredientus sudėkite į mažą puodą ir užvirkite. Pakaitinkite apie minutę, kol cukrus visiškai ištirps ir sirupas truputį sutirštės. Nukelkite nuo ugnies ir visiškai atvėsinkite. Pasiruoškite plakinį patepimui – suplakite kiaušinį su vandeniu, atidėkite į šalį.

8. Įkaitinkite orkaitę iki 210 laipsnių temperatūros (su ventiliatoriaus funkcija). Patepkite iškilusias bandeles kiaušinio plakiniu ir pabarstykite perliniu cukrumi.

9. Dėkite bandeles į orkaitę ir kepkite apie 9–11 min., kol gražiai paruduos (jei kepate dviejose skardose, kepkite kiekvieną atskirai). Kai tik ištrauksite bandeles iš orkaitės, iškart, kol jos labai karštos, švariu teptuku patepkite visą paviršių sirupu. Leiskite trumpai pravėsti (apie 10 min.) ir tik tada patiekite.

Nidos Degutienės nuotr./Švediškos bandelės su cinamonu ir kardamonu
Nidos Degutienės nuotr./Švediškos bandelės su cinamonu ir kardamonu

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius