Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: pasakiškai kvapnus cinamoninių bandelių pyragas

Ar gali būti per daug cinamono kvapo rudenį? Retorinis klausimas, kai kalbama apie šildantį ir jaukumą sukuriantį prieskonį, itin paklausų išaušus darganotam metų sezonui... Juk kai namuose pakvimpa cinamonu ir pyragais, tie namai tampa vieta, iš kur nesinori net nosies iškišti.
Nida Degutienė ir jos keptas cinamoninių bandelių pyragas
Nida Degutienė ir jos keptas cinamoninių bandelių pyragas / Nidos Degutienės nuotr.

Mūsų kaimynai skandinavai jau daugiau nei du dešimtmečius spalio 4 dieną paskelbė Cinamono bandelių diena. Cinamonu Švedijoje, Suomijoje ir Norvegijoje kvepia kiekviena gatvė ir kiekvieni namai.

Prie šios kvapnios bandelių tradicijos kviečiu prisijungti ir jus, tik užuot ruošus bandeles, išsikepti visą cinamono bandelių pyragą! Net jei baiminatės, jog tokio kiekio cinamono gardėsių iškart nesuvalgysite (o visi žino, jog mieliniai kepiniai skaniausi, kol švieži), dalį šių ką tik iškeptų ir atvėsintų bandelių iškart sudėkite į sandariai užsidarančius maišelius ir užšaldykite.

Nidos Degutienės nuotr. /Cinamoninių bandelių pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Cinamoninių bandelių pyragas

Panorėję išsitrauksite iš šaldiklio, pakaks tik pašildyti orkaitėje, ir jūsų namai vėl pakvips šviežiais naminiais kepiniais! Todėl cinamono bandelių dieną galėsite švęsti nors ir visą spalį!

Ingredientai:

bandelių tešlai:

  • 2 pakeliai sausų mielių (po 7 g) arba 40 g šviežių mielių;
  • 55 g cukraus;
  • 400 ml pieno (šilto, apie 40 laipsnių temperatūros);
  • 650 g kvietinių miltų;
  • ½ šaukštelio druskos;
  • 2 kiaušiniai, lengvai išplakti;
  • 100 g tirpinto sviesto, atvėsinto.

cinamono įdarui:

  • 90 g tirpinto sviesto, atvėsinto;
  • 120 g rudojo cukraus;
  • 1,5 šaukšto cinamono.

patepti:

  • 1 kiaušinis, paplaktas.
Nidos Degutienės nuotr. /Cinamoninių bandelių pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Cinamoninių bandelių pyragas

Gaminimas:

1. Mieles suberkite į nedidelį dubenėlį, įberkite cukrų, įpilkite pusę kiekio pieno ir uždengę rankšluostėliu palikite pastovėti šiltai, kol masė suputos (iki 10 min.).

2. Per tą laiką sumaišykite elektrinio kombaino inde miltus su druska, supilkite plaktus kiaušinius ir likusį pieną, trumpai pamaišykit. Supilkite mielių mišinį ir išsukite iki vientisos masės. Pabaigoje supilkite tirpintą sviestą ir gerai suminkykite elastingą minkštą tešlą. Suformuokite iš jos rutulį, uždenkite indą maistine plėvele ir virtuviniu rankšluosčiu. Palikite šiltoje vietoje pakilti (apie 1,5–2 val.).

3. Pasiruoškite kvadratinę kepimo skardą (24x34 cm arba panašaus dydžio). Dugną išklokite pergamentiniu popieriumi.

4. Pakilusią tešlą sumaigykite, padalinkite į ⅓ ir ⅔ dalis. ⅓ tešlos iškočiokite į ploną stačiakampį, kuris pilnai užklos jūsų kepimo skardos dugną. Įklokite jį į skardą – tai bus pyrago pagrindas.

5. Įdarui skirtus ingredientus sumaišykite. Likusią ⅔ tešlos iškočiokite į maždaug 50x25cm dydžio stačiakampį. Jį visą tolygiai patepkite įdaru. Tada ilgąją kraštinę imkite tampriai vynioti įdaru į vidų, padarydami ilgą „vamzdį“. Perpjaukite šį vamzdį pusiau, tada kiekvieną dalį padalinkite į 10 lygių riekelių. Tas riekeles rikiuokite ant paruošto tešlos pagrindo eilėmis. Nepergyvenkite, jei rutuliukai nesiliečia vienas prie kito – kepant jie pakils ir susijungs. Skardą uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite pakilti, apie 30–60 min.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros.

7. Pakilusias bandeles patepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite bandeles apie 20–25 min. Jei matote, kad bandelės pernelyg skrunda ir tamsėja, galite pridengti gabalėliu aliuminio folijos.

Nidos Degutienės nuotr. /Cinamoninių bandelių pyragas
Nidos Degutienės nuotr. /Cinamoninių bandelių pyragas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius