TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nidos receptas: raudonųjų serbentų ir vyno glazūroje kepta pusė kalakuto

Visi apsipratome su mintimi, kad šių metų Kalėdos bus kitokios. Ramesnės, švenčiamos siauresniame šeimos rate, jaukesnės ir dar šiltesnės. Aš pati, pripratusi prie gausaus svečių būrio, šiemet planuoju visai kitokius nei įprasta patiekalus savo švenčių stalui.
Nida Degutienė ir jos kepta kalakuto pusė
Nida Degutienė ir jos kepta kalakuto pusė / Nidos Degutienės, asmeninio albumo nuotr.

Tradicinis Kalėdų puotos atributas dažnuose namuose yra kalakutas. Milžiniškas paukštis puošia bet kokį šventinį stalą, o jau jo iškilmingas įnešimas visada tampa vakarėlio kulminacijos vinimi. Tačiau šiemet, Kalėdas švenčiant mažesniame artimųjų rate, mintis kepti 6–8 kg milžiną (ir paskui dar dvi savaites doroti likučius) greičiausiai retą vilioja vien dėl praktinių paskatų... Todėl šių Kalėdų pasiūlymas – kepti pusę kalakuto! Pusė paukščio, sverianti apie 3 kg, iškeps greičiau ir tolygiau, o ir po švenčių nereikės ilgai kankintis su likučiais!

Šiam receptui kalakuto nereikia marinuoti, tai vienas paprasčiausių šventinių patiekalų, kokius esu gaminusi.

Jei Kalėdoms ieškote ko nors paprasto, bet kartu ypatingo, labai labai rekomenduoju būtent šį šventinio kalakuto receptą. Patarčiau paprašyti mėsininkų, kad jums paukštį ir perpjautų perpus. Nereikės vargti namuose patiems (nepamirškite, kad kalakuto kaulai daug tvirtesni, stambesni ir kietesni nei vištos, todėl namuose tikrai nebus paprasta kalakutą išskleisti ir padalinti į dvi dalis). Šiam receptui kalakuto nereikia marinuoti, tai vienas paprasčiausių šventinių patiekalų, kokius esu gaminusi.

Nidos Degutienės nuotr. /Raudonųjų serbentų ir vyno glazūroje kepta pusė kalakuto
Nidos Degutienės nuotr. /Raudonųjų serbentų ir vyno glazūroje kepta pusė kalakuto

Raudonųjų serbentų ir vyno glazūroje kepta pusė kalakuto

Ingredientai:

  • 1 šakelė rozmarino;
  • 2 lauro lapai;
  • 1 stiklinė (320 g) raudonųjų serbentų drebučių;
  • 2 šaukštai Dižono garstyčių;
  • 1 stiklinė (250 ml) raudonojo sauso vyno;
  • 1/2 stiklinės (125 ml) klevų sirupo;
  • 2 stiklinės (500 ml) vištienos sultinio;
  • 3-4 galvos česnako (su kuo didesnėmis skiltelėmis), nenuluptos;
  • 1/2 kalakuto (apie 3–4 kg);
  • druskos;
  • pipirų;
  • 1/4 stiklinės (60 ml) alyvuogių aliejaus;
  • 12 šakelių šviežių peletrūnų (angl. tarragon).

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.

2. Į nedidelį puodą sudėkite rozmarinus, lauro lapus, raudonųjų serbentų drebučius, garstyčias, supilkite vyną, klevų sirupą ir sultinį. Kaitinkite ant vidutinės ugnies maišydami, kol užvirs ir kol visi ingredientai gerai susimaišys. Kelias minutes pavirkite, tada supilkite visą mišinį į gilią kepimo skardą. Suberkite nenuluptas česnako skilteles (jas atskirkite nuo kotelio, kad būtų palaidos).

3. Į skardą dėkite kalakutą, oda į viršų. Pabarstykite kalakutą druska ir pipirais. Uždenkite skardą aliuminio folija (aš paprastai pirma uždengiu lakštu kepimo popieriaus, ir tik paskui folija, kad ji nesiliestų prie maisto. Taip pat naudoju dvigubą folijos sluoksnį, kad tvirčiau laikytųsi kepant). Pašaukite į orkaitę ir kepkite 1,5 valandos.

4. Nuimkite foliją (jos neišmeskite, nes dar prireiks) ir toliau kepkite kalakutą orkaitėje, maždaug kas 15 minučių laistydami skysčiu, kuriame kalakutas kepa. Taip kepkite dar apie 1–1,5 valandos. Kalakuto odelė turėtų būti lipni ir blizganti, apskrudusi ir karamelizuota, o kalakuto temperatūra, pamatavus mėsos termometru storiausioje vietoje, turėtų siekti apie 65 °C. Jei kartais kalakutas ima pernelyg svilti, bet dar nėra iškepęs, uždenkite jį laisvai folija, kad iškeptų vidus ir nesusviltų viršus.

5. Išimkite skardą iš orkaitės ir uždenkite aliuminio folija (panaudokite tą patį lakštą, kuriuo buvote uždengę), palikite pastovėti apie 15 minučių, kad mėsa būtų sultingesnė.

6. Per tą laiką mažoje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame ant vidutinės kaitros apkepinkite peletrūnų lapelius, kol šie taps traškūs ir aromatingi (reikės kepti keliomis partijomis). Prieš patiekiant kalakutą pabarstykite kepintais peletrūnais, o padažą, kuriame paukštis kepė, galite nupilti į padažinę, ir pasiūlyti svečiams jo užsipilti kiek norės (padažas bus skystas (ir man jis toks labai patiko!), bet jei norite, galite jį sutirštinti: supilkite padažą į nedidelį puodą, šaukštą krakmolo sumaišykite su 3–4 šaukštais vandens. Pakaitinkite padažą ir maišydami supilkite krakmolo mišinį. Kai padažas sutirštės, nukelkite nuo ugnies ir supilkite į padažinę).

Nidos Degutienės nuotr. /Raudonųjų serbentų ir vyno glazūroje kepta pusė kalakuto
Nidos Degutienės nuotr. /Raudonųjų serbentų ir vyno glazūroje kepta pusė kalakuto

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius