Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: senovinį primenantis morkų pyragas: kepkite skardinėje!

Vienas iš mano mėgstamiausių užsiėmimų keliaujant – susirasti kokius nors gerus antikvariatus ir juose kaip reikiant pasikuisti... Ne bet koks antikvariatas man patinka, toli gražu. Esu užklydusi į tokius sąšlavynus, kad ten reikėjo atsargiai naviguoti, norint neišsitepti drabužių rūdim ar kokiais tepalais. Viskas buvo suversta į krūvą – nuo tepaluotų mašinų detalių iki apdulkėjusių indų. Tokiose vietose „lobiai“ labai sunkiai atsiskleidžia, norisi iš ten bėgti ir nesipurvinti rankų.
Nida Degutienė ir jos keptas morkų pyragas
Nida Degutienė ir jos keptas morkų pyragas / Nidos Degutienės nuotr.

Bet Australijos antikvariniais daiktais prekiaujančios parduotuvės man kol kas yra gražiausia, ką esu mačiusi. Tiesa, kelias šiek tiek panašias parduotuvėles esu užtikusi Prancūzijos kaimuose, bet Australijos man jas lenkia visa galva – savo erdvėm, dydžiu, estetika ir prekių gausa.

Mėginu įsivaizduoti tą žmogų (ar jų grupę), kuri iš kalno senienų sugeba padaryti ištisas ekspozicijas, kuriose prekės sugrupuotos tai pagal laikmetį, tai pagal tematiką, tai pagal funkcinę paskirtį, tai pagal geografinę lokaciją... Gal dėl to, kad Australijoje yra ne tik Europos, bet ir Azijos prekės ir baldai, o gal tiesiog australai turi tą įgimtą estetinį pajautimą, bet jų antikvaruose (sandėliuose!) gali praleisti ištisus pusdienius. Ir visvien visko nepamatysi ir nepačiupinėsi...

Nidos Degutienės nuotr./Senovinį primenantis morkų pyragas
Nidos Degutienės nuotr./Senovinį primenantis morkų pyragas

Keli baldai, kurie mane ypatingai nustebino, buvo, pvz., senoviška, kelių šimtų metų senumo didžiulė vaistinės spinta su daugybe mažyčių stalčiukų, atitarabaninta iš Kinijos... Arba mėsininko stalelis su ne vieną dešimtį metų „mačiusia“ medine pjaustymo lenta, vis dar kokių 40 cm storio.... O kur įmantrios spintos iš Maroko, variniai indai iš Provanso, Artimųjų Rytų įmantrumai, afrikietiški drožiniai, neregėti šviestuvai, retro skrybėlaitės, bateliai.....

Aišku, aš visada kaip reikiant užstringu tuose skyriuose, kuriuose surikiuoti virtuviniai rakandai. Galėčiau ten kapstytis ištisomis paromis. Dažniausia tokių surastų gėrių man prireikia maisto nuotraukoms (kad ir šioje nuotraukoje matoma pjaustymo lenta, mačiusi oho kiek peilio pjūvių, tik nesakysiu, kiek už ją suplojau pinigų, nes nepatikėsit).

Kokio jaukumo tai kepinys – sunku net nupasakoti.

Bet vis kapstantis po tas senienas man užkliūdavo tokios įdomios cilindro formos kepimo skardelės/dėžutės su dangteliais abiejuose kraštuose... Nesusilaikiau ir nuspipirkau vieną tokią. Gulėjo ji garaže kelis mėnesius, bet vis apie ją pagalvodavau. O šiandien išsitraukiau ir iškepiau šį senovišką morkų pyragą su riešutais... Kokio jaukumo tai kepinys – sunku net nupasakoti. Tiesa, nežinau, ar pyragus su morkomis kepdavo mūsų močiutės, gal tai naujesnių laikų „sveikesnis“ išradimas? Bet skonis man sukėlė sunkiai nusakomą nostalgiją...

Nidos Degutienės nuotr./Senovinį primenantis morkų pyragas
Nidos Degutienės nuotr./Senovinį primenantis morkų pyragas

Gal ta nostalgija dėl kepimo formos? Kai pagalvoji, nieko ypatingo – tik labai jau patogu pjaustyti riekelėmis ir gero dydžio porcijomis. Tokią formą, beje, galima pasigaminti ir patiems, panaudojant didesnę (aukštesnę) tuščią konservų skardinę. Abu galus reiktų nupjauti taip, kad neliktų aštrumo. Prieš kepant tokią formą reikia gerai ištepti riebalais (man patinka purškiami), tada iškloti pergamentiniu popieriumi (nepamirštant ir dangtelių), o tešlos pridėti ne daugiau nei ¾ tūrio. Kepti reiktų pastačius orkaitėje stačiai, ir tikrinti, ar iškepęs ilgu mediniu pagaliuku.

Tačiau pyragui, savaime suprantama, tiks ir bet kokia paprasta jūsų mėgiama (ar turima) kepimo forma. O kepinys tikrai labai labai vertas dėmesio. Kviečiu išbandyti!

Nidos Degutienės nuotr./Senovinį primenantis morkų pyragas
Nidos Degutienės nuotr./Senovinį primenantis morkų pyragas

Ingredientai:

  • 190 g sviesto, kambario temperatūros;
  • 100 g rudojo cukraus;
  • 120 g baltojo cukraus;
  • žiupsnis druskos;
  • 3 kiaušiniai;
  • 240 g savikėlių miltų (self rising);
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių;
  • 0,5 šaukštelio valg. sodos;
  • 1,5 šaukštelio cinamono;
  • 0,5 šaukštelio maltų imbierų;
  • 0,5 šaukštelio meduoliams skirtų prieskonių mišinio;
  • 330 g morkų, sutarkuotų stambia tarka;
  • 100 g graikinių riešutų, susmulkintų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160C. Kepimo formą (tiks apvali, pailga kekso, ar kitokia, kokią tik turite) ištepkite trupučiu riebalų ir išklokite kepimo popieriumi.

2. Virtuvės kombaino inde gerai išsukite sviestą su ruduoju ir baltuoju cukrumi bei žiupsniu druskos, kol sviestas taps labai minkštas ir purus. Po vieną muškite kiaušinius ir kaskart maišykite, kol labai gerai įsijungs į tešlą

3. Kitame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir visus prieskonius, tada šį mišinį persijokite. Suberkite miltų mišinį į tešlą ir atsargiai išsukite, tik kol susijungs ingredientai (nepermaišykite, antraip pyragas bus kietas). Mentele įmaišykite morkas ir riešutus.

4. Kepkite pyragą apie 50 minučių, arba kol patikrinę mediniu pagaliuku ištrauksite jį sausą.

Nidos Degutienės nuotr./Senovinį primenantis morkų pyragas
Nidos Degutienės nuotr./Senovinį primenantis morkų pyragas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi jau 4-ias kulinarines knygas: „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“, „Nidos receptai. 10 metų drauge“ bei „Australijos skoniai“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius