-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renatos Ničajienės „Sezoninių skanumynų istorijos“: bandelės su cinamonu, praturtintos moliūgais

Šiandien Trijų Karalių šventė. Kartu su šia švente tadiciškai pasibaigia ir šventinis Kalėdų laikotarpis. Nors šventės baigėsi, bet žiema dar net neįpusėjo ir namai dar ilgai kvepės šildančiais prieskoniais: cinamonu, kardamonu, imbieru. Vienas mėgstamiausių kepinių su šiais prieskoniais – bandelės su cinamonu! Tradicinį jų bandelių receptą esu aprašiusi knygoje „Nostalgiški skanumynai“. O šį kartą iškepiau netradicines bandeles su cinamonu, kurių tešlą praturtinau moliūgų tyre.
Renata Ničajienė ir jos keptos bandelės
Renata Ničajienė ir jos keptos bandelės / Fotopastelė ir autorės nuotr.

Jas iškepti įkvėpė garsiosios švediškos bandelės su cinamonu kanelbulle, kurių tešla kvėpinama maltu kardamonu, o įdaroma kvapniu cinamonu, sumaišytu su cukrumi.

Šiame recepte naudoju šviesius speltų miltus ir lydytą ghee sviestą, bet norintys jas gali kepti ir su paprastais miltais, bei sviestu. Tik labai rekomenduoju į tešlą būtinai įmaišyti moliūgų tyrės ir įberti kvapnaus kardamono, o bandelių viršų aptepti kremine varške, kuri užbaigia bandeles – ir jų skonį, ir išvaizdą. Ir, būtinai, bandelių viršui dar nepagailėkite cinamono. Jaukaus sekmadienio!

Autorės nuotr. /Bandelės su cinamonu, praturtintos moliūgais
Autorės nuotr. /Bandelės su cinamonu, praturtintos moliūgais

Ingredientai (12 bandelių/gaminimo laikas: apie 2 val.)

tešlai:

  • 1/2 stiklinės moliūgų tyrės;
  • 1/4 stiklinės lydyto ghee arba paprasto sviesto;
  • 1/3 stiklinės nerafinuoto cukranendrių cukraus;
  • 1/4 stiklinės pieno;
  • 4 stiklinės speltų miltų;
  • 7 g mielių;
  • 2 kiaušiniai;
  • 1 šaukštelis malto kardamono;
  • žiupsnelis druskos.

įdarui:

  • 1/3 stiklinės lydyto ghee arba paprasto sviesto;
  • 1/2 stiklinės nerafinuoto cukranendrių cukraus;
  • 5 šaukšteliai malto cinamono.

aptepti:

  • 250 g kreminės varškės;
  • keli lašai vanilės ekstrakto;
  • 2 šaukštai klevų arba agavų sirupo;
  • malto cinamono, apibarstyti.

Gaminimas:

1. Paruoškite bandelių tešlą. Pieną pašildykite, kad jame galima būtų ištirpinti mieles, svarbu, kad pienas nebūtų per karštas. Palikite mieles piene 5 minutėms, kad suaktyvėtų, įberkite šaukštelį cukraus. Paprastą arba ghee sviestą pašildykite, kad išsilydytų. Kiaušinius išplakite su cukrumi, į juos supilkite lydytą sviestą, sukrėskite moliūgų tyrę, suberkite kardamoną, druską ir po truputį, vis minkydami suberkite miltus bei supilkite suaktyvintas mieles. Užminkykite prie rankų nelimpančią tešlą. Ją palikite šiltai valandai, kad pakiltų.

2. Pakilusią tešlą iškočiokite į kuo didesnį stačiakampį, nepamirškite prieš tai gausiai pabarstyti miltai, kad, bekočiojant tešlą, ji nepriliptų prie stalviršio.

3. Iškočiotos tešlos vieną pusę gerai aptepkite lydytu sviestu ir ant jo vienodai pabarstykite cukraus su cinamonu mišinį. Taip paruoštą tešlą atsargiai susukite. Tešlos kraštą kiek sudrėkinkite ir prispauskite prie ritinio, kad priliptų. Ritinį supjaustykite apytikslai 3 cm ilgio bandelėmis.

4. Pasiruoškite didelį keramikinį kepimo indą, kurį ištepkite sviestu, į jį suguldykite bandeles taip, kad iš viršaus matytųsi jų susukimai. Bandeles dar pusvalandžiui padėkite šiltai, kad kiek pakiltų.

5. Pašaukite kepti į iki 180 C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 15 minučių.

6. Kol bandelės kepa, pasiruoškite kremą aptepimui. Kreminę varškę išsukite su vanile ir saldžiu sirupu. Iškepusias bandeles ištraukite ir dar karštas aptepkite paruoštu kremu. Bandeles palikte praaušti ir mėgaukitės.

Autorės nuotr. /Bandelės su cinamonu, praturtintos moliūgais
Autorės nuotr. /Bandelės su cinamonu, praturtintos moliūgais

Daugiau sezoninių skanumynų receptų ieškokite knygoje „Sezoninių skanumynų istorijos“

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius