Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Saldžiosios bulvės – ne tik garnyrui, bet ir desertui: braunio ir spurgyčių receptai

Saldžiosios bulvės, dar vadinamos ir valgomaisiais batatais, jokia naujiena nei parduotuvių lentynose, nei mūsų virtuvėse. Tačiau ne visi žino, kad jos yra tokios universalios, jog gali būti valgomos ne tik kaip garnyras prie mėsos ar žuvies, bet ir puikiai tikti gaminant desertus.
Saldžiųjų bulvių braunis
Saldžiųjų bulvių braunis / 123RF.com nuotr.

Pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria – mitybai rinktis saldžiąsias bulves yra sumanus ir sveikintinas sprendimas. Ji pastebi: šios daržovės apetitą žadina maloniu skoniu, be to, yra gausios įvairių vertingų madžiagų, mineralų, vitaminų.

Pašnekovė priduria, jog norint pasimėgauti šių daržovių nauda, reiktų tinkamai jas paruošti. Antraip, teigia B.Baratinskaitė, lengva prarasti naudingąsias saldžiųjų bulvių savybes. Todėl ji pataria daržovių jokiais būdais nekepti aliejuje, bet rinktis ruošimą garuose, orkaitėje arba valgomuosius batatus valgyti išvirtus.

Vida Press nuotr./Saldžiųjų bulvių apkepas
Vida Press nuotr./Saldžiųjų bulvių apkepas

„Yra ir daugiau šių daržovių panaudojimo būdų. Jos tokios universalios, kad puikiai tinka ne tik pagardinti įprastus patiekalus, bet ir gaminti nuostabaus skonio desertus. Tuo įsitikinti lengva išbandžius porą įdomesnių receptų“, – kulinarines idėjas pristato maisto ekspertė.

Saldžiųjų bulvių braunis

„Šis braunis nustebins sodriu šokoladiniu skoniu, švelnia tekstūra, purumu ir minkštumu. Desertas gaminamas be miltų, pridėtinio cukraus – tik iš augalinės kilmės produktų. Todėl jį skanauti galės kiekvienas smaližius“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Ingredientai:

  • 0,5 stiklinės ekologiško riešutų sviesto;
  • 2 valg. šaukšt. klevų sirupo;
  • 2 valg. šaukšt. ekologiškos kakavos;
  • plytelė juodojo šokolado;
  • 2 vidutinio dydžio saldžiosios bulvės.

Gaminimas:

1. Pirmiausia, nuplaukite saldžiąsias bulves. Jų lupti nereikia. Keliose vietose pabadykite šakute, susukite į foliją, kepkite apie valandą 200 laipsnių temperatūros orkaitėje. Daržovės turi visiškai iškepti ir tapti minkštos.

2. Joms iškepus, atvėsinkite, tada nulupkite, sutrinkite trintuvu. Masė turi būti puri ir vientisa.

3. Tuometį ją į dubenį sudėkite kartu su riešutų sviestu, klevų sirupu, kakava ir smulkintu šokoladu. Viską išmaišykite.

4. Masę dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą, kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje gerą pusvalandį. Ištraukite, leiskite atvėsti ir mėgaukitės.

Maskarponės ir saldžiųjų bulvių spurgytės

„Su šiuo patiekalu puikiai dera uogienė, grietinė, graikinis jogurtas. Spurgytes užšaldžius, jas beliks ištraukti per pusryčius ir, greitai išvirus, pradžiuginti mažuosius smaližius. Vaikai tokį patiekalą tikrai pamėgs, nes pastarasis – skanus bei saldus, o pateikti galima drąsiai, kadangi gamybai nenaudojamas pridėtinis cukrus“, – sako maisto ekspertė.

Ingredientai:

  • 2 saldžiosios bulvės;
  • 200 g maskarponės sūrio;
  • 1 kiaušinis;
  • 2 valg. šaukšt. avižinių miltų,;
  • 2 valg. šaukšt. kvietinių miltų;
  • 3 valg. šaukšt. krakmolo.

Gaminimas:

1. Saldžiąsias bulves stambiai supjaustykite, išvirkite su lupenomis (virkite apie valandą). Leiskite atvėsti, nulupkite, sutrinkite iki vientisos masės.

2. Į dubenį sudėkite visus ingredientus, įmuškite kiaušinį, gerai išmaišykite. Turi išeiti tiršta, bet prie rankų nelimpanti tešla.

3. Suformuokite apvalias spurgytes, sudėkite į verdantį vandenį, kai iškils į paviršių, pavirkite apie 8 minutes. Ištraukite ir ragaukite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius