UŽKANDŽIAI
- Į virtuvės kombainą sudėkite alyvuoges, kaparėlius ir česnaką, maišykite, kol susidarys vientisa masė.
- Maišydama plona srovele supilkite alyvuogių aliejų. Pagardinkite padažą citrinų sultimis, druska ir pipirais.
- Tiekite su skrudinto batono riekelėmis papuošusi petražolės lapeliu.
1. Batoną supjaustykite riekelėmis, išdėliokite jas kepimo popieriumi ištiestoje skardoje. Pašaukite į 200 °C karščio orkaitę, kad gražiai apskrustų.
2. Šviežius žalumynus nuplaukite, nusausinkite, susmulkinkite. Morkas nuplaukite, nuskuskite, perpjaukite išilgai pusiau, puseles supjaustykite riekelėmis.
3. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Suberkite cukrų ir maišydama kaitinkite, kol virs karamele.
4. Sudėkite smulkintas morkas, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir kepinkite, kol suminkštės. Suberkite anyžius, kanapes, viską apšlakstykite balzaminiu actu ir kaitinkite apie 5 minutes.
5. Nukėlę nuo ugnies palikite atvėsti. Sutrinkite elektriniu plakikliu. Gauta morkų tyre aptepkite batono skrebučius, viršų pabarstykite smulkintais žalumynais.
- Kietai išvirtus kiaušinius susmulkinkite.
- Taip pat susmulkinkite krabų lazdeles, sutarkuokite sūrį, išspauskite česnaką.
- Inde sumaišykite tarkuotą sūrį, smulkintus kietai virtus kiaušinius, išspauskite česnaku, prieskoniais ir majonezu.
- Iš gautos masės formuokite rutuliukus, į jų vidurį įdėkite riešuto puselę ir apvoliokite smulkintose krabų lazdelėse.
- Pagamintus krabų lazdelių kukulius, prieš patiekdami, 1–2 val palaikykite šaldytuve. Skanaus!
Receptą atsiuntė Lina M.
SALOTOS
1. Pupeles suberkite į sietelį ir perliekite šaltu vandeniu. Kumpį, sūrį ir obuolį supjaustykite gabalėliais, o porą susmulkinkite plonais griežinėliais.
2. Pupeles, sūrį, obuolį ir porą bei smulkintus krapus sudėkite į dubenį. Majonezą sumaišykite su jogurtu, pagardinkite druska. Paruoštą padažą užpilkite ant salotų ir išmaišykite. Pabarstykite citrinpipiriais.
![]() |
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Kopūstą ir morką sutarkuokite. Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais. Suberkite daigus, kapotas petražoles ir viską gerai permaišykite.
2. Dubenėlyje sumaišykite medų, alyvuogių aliejų, žaliųjų citrinų sultis, supilkite ant salotų ir išmaišykite.
![]() |
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Puode įkaitinkite aliejų ir suberkite svogūnus. Kartkartėmis pamaišydami troškinkite, kol svogūnai taps skaidrūs.
- Sudėkite ryžius ir kaitinkite, kol šie suminkštės. Sumeskite likusias smulkintas daržoves, užvirinkite.
- Pagal skonį pagardinkite druska, cukrumi ir pipirais.
- Nepamirškite visą laiką maišyti, kad mišrainė neprisviltų. Tyrę sukrėskite į karštus sterilius stiklainius ir sandariai uždarykite. Atvėsinkite ir padėkite šaltai.
![]() |
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
SRIUBOS
1. Vištų krūtinėles nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite nedideliais kubeliais, įtrinkite druska ir pipirais.
2. Imbierą nulupkite, svogūną susmulkinkite ir pakepinkite šaukšte sviesto. Sumeskite vištienos gabalėlius, smulkintus pievagrybius ir kepinkite, iki suminkštės.
3. Paruoštą troškinį sukrėskite į puodą su sultiniu, įmeskite citrinžolės šakelę, supilkite kokosų kremą ir apie 5 min. pavirkite.
4. Sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite visais prieskoniais, supilkite citrinų sultis, dar šiek tiek pakaitinkite ir iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.
5. Sriubą dar kartą užkaitinkite, išpilstykite į dubenėlius ir puoškite šviežiomis kokoso drožlėmis.

1. Miltus išsijokite į dubenį, padarykite duobutę, į ją įmuškite kiaušinį, supilkite aliejų ir pieną. Maišykite gausis vientisa masė. Tešlą palikite valandai.
2. Užkaiskite vištienos sultinį, imeskite pailgais gabalėliais supjaustytas morkas ir virkite kol jos suminkštės.
3. Įkaitinkite keptuvę, patepkite aliejumi, pilkite pussamtį tešlos ir tolygiai paskirstykite. Kai lietinis sutvirtės, apverskite ir apkepkite kitą pusę.
4. Iškeptus lietinius susukite į ritinėlius ir supjaustykite norimo pločio juostelėmis. Dėkite į dubenėlį, užpilkite karštu vištienos sultiniu, įmeskite kelis morkų gabalėlius ir apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais ar žalumynais.
![]() |
Knyga „Geri receptai 2“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai 2“
1. Puode išlydykite sviestą, sudėkite svogūnus, morkas, paprikas ir maišydami kepinkite ant nedidelės ugnies, kol svogūnai pasidarys skaidrūs.
2. Sudėkite bulves, nuvarvintus kukurūzus, supilkite vandenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais, užvirinkite ir virkite ant nedidelės ugnies 20 min.
.3 Sudėkite briuselinių kopūstų galvutes ir virkite dar 10 min.
4. Miltus sumaišykite su pienu ir plona srovele supilkite į verdančią sriubą. Maišydami pavirkite 3 min. ir nukelkite nuo ugnies.
![]() |
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
KARŠTIEJI PATIEKALAI
1. Morkas, cukinijas ir paprikas, išėmus sėklas, supjaustykite kuo plonesniais šiaudeliais (darbą labai palengvintų daržovių pjaustyklė).
2. Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir pakepinkite paruoštus daržovių šiaudelius.
3. Šparagines pupeles sudėkite į verdantį vandenį ir virkite 5 min. Paskui nusunkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
4. Varškę ištrinkite su tryniais, suberkite tarkuotą fermentinį sūrį ir atsargiai įmaišykite ataušusias daržoves. Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais. Paruošta mase aptepkite visus dvylika lietinių blynų.
5. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, perliekite šaltu ir nulupkite atšokusias odeles. Minkštimą sutrinkite šakute. Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, sudėkite sutrintus pomidorus ir 10 min. patroškinkite. Paskui nukelkite nuo ugnies, pagal skonį pasūdykite, įmaišykite nuplautus ir nusausintus bazilikų lapelius.
6. Varškės mase apteptus blynus sulankstykite, sudėkite į ugniai atsparų indą, uždenkite (dangčiu ar aliuminio folijos lakštu) ir 180 °C karštumo orkaitėje kepkite 30 min. Paskui indą atidenkite, supilkite pomidorų padažą ir kepkite dar 5 min.
1. Mėsą nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite pailgais maždaug 10 cm ilgio ir 4–5 cm pločio gabalais.
2. Į prikaistuvį supilkite sultinį, sojų padažą, suberkite rudąjį cukrų ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol cukrus ištirps. Kiek pravėsusiu mišiniu apliekite vištos gabalėlius, palikite valandą.
3. Išgriebusi iš marinato, į kiekvieną paukščio gabalėlį išilgai įsmeikite po ilgą šaltame vandenyje išmirkytą konditerinį iešmelį. Išdėliokite kepimo skardoje, apšlakstykite šviežių apelsinų sultimis ir šaukite į iki 200laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie pusvalandį.
5. Tiekite su biriai virtais ryžiais, apibarstykite smulkintais svogūnų laiškais.

1. Į maltą mėsą įmaišykite kiaušinius, piene išmirkytas bandeles, stambiai sutarkuotą svogūną, įberkite maltos kalendros, kmynų, druskos ir pipirų. Iš masės padarykite nedidelius kukulius ir apkepkite įkaitintame aliejuje.
2. Antrą svogūną, česnakų skilteles smulkiai supjaustykite ir pakepinkite įkaitintame aliejuje. Sukrėskite konservuotus pomidorus, pasūdykite, pabarstykite pipirais, keptuvę uždenkite ir troškinkite apie 5 minutes.
3. Pomidorų padažą supilkite į kepimo indą, ant viršaus išdėliokite apkeptus kukulius, vyšninius pomidorus ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 40 minučių. Iki kepimo pabaigos likus 10 minučių, sudėkite žaliąsias alyvuoges.
![]() |
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
DESERTAI
1. Sviestą išsukite su cukrumi. Maišant vieną po kito įmuškite kiaušinius, sukrėskite grietinę. Kai masė pasidarys vienalytė, suberkite miltus, kokosų drožles ir vėl gerai išmaišykite.
2. Kepimo skardą (didelę, nes iškepusios tešlos lakštą reikės pjauti pusiau) patepkite riebalais, apibarstykite likusiomis kokosų drožlėmis ir sukrėskite visą tešlą. 200°C karštumo orkaitėje kepkite apie 30 min.
3. Paruoškite kremą: kiaušinius išplakite su 2 šaukštais šalto pieno. Kiaušinių plakinį sumaišykite su krakmolu. Likusį pieną supilkite į puodą ir užkaiskite. Į pieną suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir užvirinkite. Į verdantį pieną, visą laiką maišant, plona srovele supilkite kiaušinių plakinį. Sutirštėjusią masę nukelkite nuo ugnies ir ataušinkite.
4. Iškepusį pyrago pagrindą perpjaukite į dvi lygias dalis. Didžiąją dalį kremo sukrėskite ant vieno lakšto ir uždenkite kitu. Viršų aptepkite likusiu kremu ir gausiai apibarstykite kokosų drožlėmis.
1. Minkštą sviestą ir cukrų inde sukite mediniu šaukštu tol, kol masė taps puri ir pašviesės.
2. Sudėkite išplaktus kiaušinius, įsijokite miltus su kepimo milteliais, suberkite vanilės sėklas ir gerai išmaišykite.
3. Tešlą sukrėskite į sviestu išteptą skardą ir išlyginkite. Ant viršaus gražiai sudėkite plonas nuluptų obuolių skilteles ir truputį įspauskite į tešlą.
4. Obuolius apibarstykite cukrumi „Demerara“ ir cinamonu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie valandą (įbestas ir ištrauktas pagaliukas turi likti švarus). Pyragą išimkite iš skardos ir patiekite atvėsusį su plakta grietinėle.
![]() |
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“

1. Nedideliame dubenėlyje ištirpinkite mieles šiltame vandenyje. Įmaišykite pusę šaukšto cukraus ir uždenkite švariu rankšluostėliu. Šiltai palaikykite apie 10 min., kol paviršiuje susidarys burbuliukai, o pačios masės tūris padvigubės.
2. Tuo metu dideliame dubenyje gerai sumaišykite tirpintą sviestą, pieną, cukrų, lengvai suplaktą kiaušinį, kardamoną ir druską. Supilkite paruoštą padvigubėjusią mielių masę ir dar sykį gerai viską sumaišykite.
3. Suberkite miltus į masę. Berkite po vieną puodelį, po kiekvieno gerai pamaišydama mediniu šaukštu. Jei miltus bersite palaipsniui, iškepusi pynė bus minkšta ir puri. Kai tešlą bus per sunku maišyti šaukštu, minkykite ją rankomis. Galiausiai suberkite razinas, jeigu jas naudojate, ir minkykite rankomis dar apie 10 min., kol tešla bus nelipni, vientisa ir elastinga. Jei ji vis tiek limpa prie rankų, įberkite dar šiek tiek miltų. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį.
4. Didelį dubenį ištepkite sviestu. Įdėkite į jį išminkytą tešlos rutulį ir kelis kartus apsukite, kad pasidengtų sviestu nuo dubens sienelių. Uždenkite dubenį rankšluosčiu ir padėkite į šiltą vietą. Palaikykite 1–2 valandas, kol tešla pakils – jos tūris turėtų padvigubėti. Praėjus numatytam laikui ir tešlai pakilus, ją dar šiek tiek paminkykite. Tuomet vėl uždenkite dubenį su tešla rankšluostėliu ir palikite pastovėti bei pakilti dar valandai.
5. Išimkite tešlą iš dubens ir perkelkite ant miltais pabarstyto švaraus lygaus paviršiaus. Iškočiokite tešlą plonai į kuo taisyklingesnę stačiakampio formą. Tolygiai aptepkite iškočiotą tešlą tirpintu sviestu. Apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu. Tuomet, pradėdami nuo ilgesniojo tešlos stačiakampio krašto, suvyniokite ją į ritinį (virvę). Tešlos ritinį labai aštriu peiliu išilgai perpjaukite į dvi arba tris dalis. Jei tešlą perpjovėte į dvi dalis, jas susukite vieną su kita; jei į tris dalis – supinkite iš jų kasą. Supintą ritinį sulenkite į kuo taisyklingesnį apskritimą. Jungimo vietą stenkitės paslėpti kepinio apačioje.
6. Perkelkite susuktą pynę į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite pakilti dar valandai.
7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Nedideliame dubenėlyje suplakite kiaušinio trynį ir 1 valg. š. pieno. Aptepkite šiuo mišiniu pakilusią pynę ir apibarstykite migdolų griežnėliais (jeigu jas naudojate).
8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 min. arba tol, kol pynė taps gražios aukso spalvos. Išjunkite orkaitę ir iš karto uždenkite pynę rankšluostėliu. Palikite vėsti kepimo skardoje apie 10 min., paskui perkelkite ant grotelių, kad pynės apačia netaptų suzmekusi. Visiškai atvėsinkite.
9. Prieš patiekdami, perkelkite pynę į didelę lėkštę ar ant padėklo. Jei norite, apibarstykite milteliniu cukrumi ir supjaustykite riekelėmis.
Estišką pynę kepė ir aprašė Asta Černė
Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: estiška mielinė pynė
- Sausainius sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Karamelizuotą sutirštintą pieną ir sviestą per naktį palaikykite vienodoje kambario temperatūroje. Kitą dieną elektriniu plaktuvu abu šiuos produktus išplakite iki vientisos masės. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
- Nuplaukite ir gerai nusausinkite riešutus. Jei norite, galite juos šiek tiek pasmulkinti, perskelti į dvi dalis. Suberkite paruoštus riešutus ir sulaužytus sausainius į karamelinę masę. Gerai išmaišykite, kad visi produktai apsiveltų.
- Norimą indą išklokite maistine plėvele ir sukrėskite į jį paruoštą masę. Paviršių išlyginkite ir paspauskite. Kruopščiai uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol „Tinginys“ sustings.
- Nuimkite maistinę plėvelę, labai aštriu peiliu supjaustykite pyragą norimais gabalėliais ir patiekite. Skanaus!