Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tradiciniai grilio patiekalai ir mažos paslaptys naujiems skoniams: ką kepsime šią vasarą?

Grilio mėgėjai jau ruošia kepsnines ir atnaujina meniu asortimentą: ką kepsime šią vasarą? Kaip ir kiekvieną sezoną nepakeičiama sultingų kiaulienos šašlykų klasika, visos šeimos mėgstami greitai paruošiami minkštučiai vištienos šašlykai, gardžiai apskrudę sparneliai ir blauzdelės. Šalia mėsiškų patiekalų grilio gurmanai renkasi ir keptą lašišą ar kitą žuvį.
Tėtis su sūnumi grilina.
Tėtis su sūnumi grilina. / Shutterstock nuotr.

Ne visi nori ar moka patys marinuoti mėsą ir žuvį, pagaliau, ne visada lieka ir laiko iš anksto apsiruošti grilio patiekalų, todėl renkasi „Lidl“ parduotuvėse jau paruoštus gaminti kiaulienos, vištienos ir lašišos šašlykus bei kepsnius.

Pamėgti grilio patiekalai tampa tradiciniais

Nepralenkiama klasika. Prasidėjus grilio sezonui iš sodų, sodybų, ežero pakrančių, miško poilsiaviečių pasklinda kepamos mėsos kvapai ir nėra jokių abejonių, kad pirmu smuiku groja kiaulienos šašlykai.

Šašlykai iš kiaulienos yra populiariausi grilio patiekalai, nes visada pavyksta iškepti sultingus ir minkštučius. Jei mėsa kokybiška, gerai išmarinuota, didelės bėdos nepridarys net ir nepatyręs grilio startuolis.

Tinka visai šeimai. Ne mažiau populiari ir marinuota vištiena, nes puikiai tinka visai šeimai, ją mėgsta ir vaikai, ir suaugusieji. Vištienos šašlykai ar ant grilio kepti sparneliai, blauzdelės greitai paruošiami, o daug baltymų turinti paukštiena lengvai virškinama. Prie vištienos puikiai tinka gaivios daržovių ir vaisių salotos, o padažai ir užpilai suteikia papildomo skonio – saldžiarūgščio medaus su citrina, sodraus terijakio ar ugningos čili.

Pasaulio skoniai. Vis dažniau namų virtuvėse išbandomi iš kelionių parsivežti egzotiniai patiekalai, kurie lengvai pritaikomi ir griliui. Populiarėja ir jau tampa tradiciniais įvairių egzotinių virtuvių grilio kepsniai, kurių marinatui naudojami citrusinių, šiltų kraštų vaisių sultys, aštrūs prieskoniai, aromatingos šviežios žolelės. Pasaulio skoniai tampa ne tik lengvai atpažįstami, bet ir mėgstami kaip ir kasdieniai lietuviški patiekalai.

Sveikuoliška tendencija. Vis labiau ryški sveikuoliško maisto tendencija, todėl šalia mėsiškų patiekalų didžiąją dalį lėkštės užima keptos ar šviežios daržovės. Ypač populiaru ant grilio kepti cukinijas, baklažanus, paprikas, pomidorus, kukurūzus. Su šlakeliu padažo įprastinis daržovės skonis suskamba nauja nata.

Kuo daugiau žuvies. Mitybos specialistai rekomenduoja žuvį valgyti kelis kartus per savaitę, nes joje yra organizmui būtinų omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų ir mikroelementų. Žuvis tampa vis populiaresnė, ne tik todėl, kad ją valgyti sveika, bet ir lengva paruošti. Šviežią žuvį galima kepti iš karto, pagardintą tik druska, pipirais ir citrinos sultimis.

123RF.com nuotr./Lauko grilius
123RF.com nuotr./Lauko grilius

Kokios kiaulienos dalys geriausiai tinka šašlykams?

Paeksperimentavus su įvairiomis kiaulienos dalimis, dažniausiai vėl grįžtama prie klasikos – sprandinės ir mentės. Tai minkščiausios kiaulienos dalys, o pirmąją vietą, be jokios abejonės, užima sprandinė, idealiai tinkanti ir grilio naujokui, ir patyrusiam kepėjui, žinančiam, kas yra geriausia.

Sprandinė turi daugiausia tarp raumenų pasiskirsčiusio riebalinio audinio, kuris suteikia mėsai minkštumo ir sultingumo. Sprandinės skiriamasis audinys neleidžia mėsos sultims išbėgti į išorę, todėl šašlykai visada iškepa minkštučiai ir tiesiog tirpsta burnoje.

Mentės mėsa taip pat turi daug skiriamojo audinio, bet yra šiek tiek kietesnė ir ne tokia riebi kaip šašlykų karalienė sprandinė. Ruošiant šašlykus iš mentės, reikia mėsą ilgiau marinuoti. Ši taisyklė galioja ir šašlykams iš kumpio, turinčio daug sluoksniuoto raumens. Tai kiečiausia kiaulienos dalis, todėl marinavimui ne tik prireiks daugiau laiko, bet ir mėsą minkštinančios rūgšties.

Jei šašlykus kepsite iš išpjovos ar nugarinės, nepamirškite, kad tai liesesnės kiaulienos dalys, todėl taip pat reikia ilgiau marinuoti nei sprandinę. Šašlykai nebus sausi, jei tinkamai naudosite druską, kuri iš mėsos ištraukia drėgmę. Grilio meistrai pataria mėsą sūdyti prieš pat kepimą arba pabarstyti druska jau iškeptus šašlykus.

Vida Press nuotr./Kiaulienos šašlykas
Vida Press nuotr./Kiaulienos šašlykas

Egzotiški kiaulienos šašlykai su havajietišku marinatu

Šašlykams geriausia rinktis kiaulienos mentę arba sprandinę. Išbandykite šiek tiek netradicinį marinatą – ananasų sultys mėsai suteiks egzotiško, kaitrią Havajų saulę ir palmes primenančio saldumo, o sodrus terijaki padažas turtingo, subalansuoto skonio ir gražios, tamsios spalvos.

Ingredientai:

  • 1 kg kiaulienos sprandinės arba mentės,
  • 3 valg.š. ananasų sulčių,
  • 2 valg.š. teriaki padažo,
  • 2 valg.šaukšt. aliejaus,
  • 5 skiltelės česnako,
  • pundelio žalių svogūnų laiškų.
  • Garnyrui mėgstamų daržovių, ryžių, padažo.

Gaminimas:

1. Mėsą nusausinkite ir supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais (maždaug 3x5cm).

2. Sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus, svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite, česnaką sutraiškykite.

3. Marinatą užpilkite ant mėsos, keletą minučių masažuokite, kad marinatas geriau įsigertų.

4. Palaikykite mėsą su marinatu 8–12 valandų.

5. Prieš kepant mėsą išimkite iš šaldytuvo, kad sušiltų iki aplinkos temperatūros.

6. Įkatinkite grilį ir patikrinkite, ar užtenka karščio.

7. Suverkite mėsą ant iešmo. Pirmas minutes apkepkite šašlykus iš visų pusių ant didesnės kaitros.

8. Šašlykus kepkite apie 20 min.

9. Valgykite šašlykus su ryžiais ir šviežiomis mėgstamomis daržovėmis.

Aštri vištiena su vasara dvelkiančia braškių salsa

Šis vištienos filė kepsnys yra tikras siurprizas, nes nustebins netikėtu deriniu su braškėmis. Jų sezonas netrukus įsibėgės, tad nepraleiskite progos išbandyti.

Ingredientai:

  • 1 kg vištienos filė;
  • keli griežinėliai jalapeno pagal skonį,
  • 1 žaliosios citrinos,
  • 1 valg.š. medaus,
  • 4 česnako skiltelių,
  • alyvuogių aliejaus,
  • druskos, pipirų.
  • Salotoms: braškių, gražgraiščių, raudonojo svogūno, avokado, aliejaus, pipirų, druskos.

Gaminimas:

1. Paruoškite marinatą: žaliąją citriną smulkiai supjaustykite ir sutrinkite kartu su žievele, jos skonis ir aromatas puikiai tinka ne tik prie vištienos, bet ir prie braškių salotų. Česnako skilteles sutraiškykite, susmulkinkite jalapeną, sumaišykite su citrina, aliejumi, medumi. Viską išmaišykite, kol visi ingredientai susijungs. Pagardinkite pipirais ir druska pagal skonį.

2. Marinatu įtrinkite vištieną filė gabalėlius ir kelias valandas palaikykite šaldytuve.

3. Paruoškite braškių salotas: braškes ir avokadą supjaustykite kubeliais, susmulkinkite svogūną, pagardinkite pipirais ir druska pagal skonį.

4. Vištieną kepkite grilyje apie 10-15 min,

5. Vištienos kepsnius patiekite su braškių salotomis.

Shutterstock nuotr./Mergaitė valgo šašlykus.
Shutterstock nuotr./Mergaitė valgo šašlykus.

Lašišos takos su kreminiu avokado padažu

Švelnaus skonio, vos per 10–15 minučių iškepama lašiša yra puiki alternatyva tiems, kurie nori pakeisti mėsiškus grilio patiekalus.

Ingredientai:

  • 1 kg lašišos filė;
  • 1 arbat. š. kumino,
  • ½ arbat. š. čili,
  • 1 arbat. š. rūkytos paprikos,
  • 1 arbat. š. česnako miltelių,
  • 3 valg. š. alyvuogių aliejus,
  • 2 arbat. š. citrinos sulčių.
  • meksikietiškoms salotoms:
  • 2 pomidorų,
  • 1 rausvo svogūno,
  • kelių riekelių šviežio ananaso,
  • 1 žaliosios citrinos sulčių,
  • kelių šakelių šviežios kalendros,
  • pipirų, druskos, alyvuogių aliejaus.
  • avokado padažui: 1 avokado, graikinio jogurto pagal skonį, citrinos sulčių, pipirų, druskos;
  • tortilijų paplotėlių.

Gaminimas:

1. Sumaišykite marinatui skirtus ingredientus ir užpilkite ant lašišos filė. Marinuokite mažiausiai 3 valandas šaldytuve, prieš kepant žuvį palaikykite 30 min. kambario temperatūroje.

2. Paruoškite salotas: kubeliais supjaustykite daržoves ir ananasą, susmulkinkite žalumynus, pagardinkite druska, šviežiai maltais pipirais, apšlakstykite aliejumi.

3. Paruoškite avokado padažą – sutrinkite prinokusį avokado minkštimą, sumaišykite su jogurtu ir pagardinkite prieskoniais pagal skonį.

4. Kepkite lašišą vidutinio karščio grilyje – pirmiausia dėkite žuvį odele ant grotelių, kepkite apie 5-7 min, priklausomai nuo storio, apverskite ir kepkite toliau. Svarbu neperkepti, kad žuvis neišsausėtų.

5. Pašildykite tortijas, dėkite gabalėlį lašišos, ant viršaus salotų ir avokado padažo.

Patiekalai skubantiems ir norintiems valgyti „čia ir dabar“

Jei mėgstate ekspromtu susiorganizuoti pikniką, iš anksto pirkti mėsą ir ją marinuoti patiems nėra laiko. Ne visi ir mėgsta gaišti laiką virtuvėje ar abejoja savo kulinariniais sugebėjimais. Tokiais atvejais geriausia išeitis – nusipirkti jau marinuotos mėsos gaminių „Lidl“ parduotuvėse – garantuota kokybė už patrauklią kainą.

Vištienos mėgėjai tikrai turi iš ko pasirinkti. Tai vištienos peteliai rūkytų paprikų marinate, viščiukų broilerių blauzdelės česnako ir sviesto marinate, sparnelių vidurinės dalies „Buffalo“ marinate, marinuotas vištienos šašlykas su žolelėmis, marinuota vištienos vidinė filė žolelių marinate, vištienos šlaunelių šašlykas švelniame krapų marinate.

Norintiems užkirsti sočiau, verta rinktis marinuotos kiaulienos gaminius, kurių asortimentas ypač gausus. Šašlykų entuziastai turėtų išbandyti net septynis skirtingus marinatų skonius. Jei mėgstate šašlykus iš kiaulienos mentės, rinkitės kiaulienos mentės šašlyką žolelių marinate, tradiciniame marinate ar majonezo marinate. Teikiantiems pirmenybę kiaulienos sprandinei, rinkitės šašlyką majonezo, kaukazietiško stiliaus, sausame armėniško stiliaus ar česnakiniame marinatuose.

„Lidl“ mėsos meistrai siūlo ant grilio išsikepti ir kitas kiaulienos dalis. Kas gi nemėgsta marinuotų kiaulienos šonkaulių medaus padaže? O kur dar marinuota kiaulienos šoninė paprikų arba garstyčių ir medaus marinate, kuri iškepusi tampa traški ir tirpstanti burnoje. Sočiau pavalgysite išsikepę kiaulienos sprandinės kepsnį juodųjų česnakų arba mairūnų ir česnakų, arba klasikiniame marinate.

Nepamiršti ir žuvies mėgėjai – marinuota lašišų filė su juodaisiais pipirais ir česnakais arba su Viduržemio jūros stiliaus žolelėmis nenuvils net išrankiausio skonio!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius