Premjera
2018 08 25, 13:00

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: triušis tarp voveraičių

Žinoma daug istorijų, susietų su triušiais, kiškiais ar zuikiais. Nesigilinsiu, kuo skiriasi triušiai ar zuikiai, bet yra įdomių faktų apie ilgaausius.
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas patiekalas
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas patiekalas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Daugiausiai triušienos, skaičiuojant vidutiniškai vienam gyventojui, suvalgoma Maltoje. Nacionalinis Maltos patiekalas yra stuffat tal-fenek. Tai triušienos, raudono vyno ir pomidorų troškinys.

Tarpukaryje laukinių triušių bandyta įveisti Lietuvoje. Žymiausias mūsų gamtininkas, profesorius Tadas Ivanauskas monografijoje „Pasaulio žvėrys“ rašė, kad kurį laiką laukiniai triušiai išsilaikė Sūduvoje, bet Lietuvos klimatas jiems buvo netinkamas.

Tuo tarpu daugelis žino, kaip triušiai XIX šimtmečio pabaigoje kartu su britų kolonistais užplūdo Australiją, kur jie neturėjo konkurentų ir priešų plėšrūnų. Dėl greito dauginimosi triušiai pakeitė dalies kontinento ekosistemą. Triušių arealuose nyko augmenija ir vietinė fauna, o ilgaausiai atrodė nesustabdomi jokiomis priemonėmis. Po ilgų kovų pagelbėjo tik biologinis ginklas – triušius naikinančios ligos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Triušis su voveraitėmis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Triušis su voveraitėmis

Šis triušienos receptas – prancūziškas. Bet pabandžiau prancūzų naudojamus pievagrybius pakeisti voveraitėmis. Rezultatas pranoko visus lūkesčius. Siūlau išbandyti, kol voveraičių galima ir prisirinkti, ir nusipirkti.

6 valgytojams reikės:

  • 1 triušio (apie 1200 g);
  • 3-4 svogūnų;
  • 2-3 skiltelių česnako;
  • 2-3 morkų;
  • 300 g voveraičių;
  • 1 stiklinės balto sauso vyno;
  • 1 stiklinės vandens;
  • sviesto;
  • saujos petražolių ir salierų lapelių;
  • 2-3 lauro lapų;
  • druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius gamina triušį su voveraitėmis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius gamina triušį su voveraitėmis

Gaminimas:

1. Triušį supjaustykite į 6-8 dalis.

2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir apkepkite triušio gabalus.

3. Svogūnus, morkas ir žalumynus smulkiai supjaustykite, česnakus sutraiškykite.

4. Į troškinimo puodą įdėkite sviesto, sudėkite svogūnus, česnakus, morkas, žalumynus, sudėkite triušio gabalus, įpilkite vyną ir vandenį, įdėkite druskos, juodųjų pipirų ir lauro lapų. Patroškinkite apie pusvalandį.

5. Keptuvėje ant sviesto apkepkite voveraites kol išgaruos skystis. Sudėkite į troškinį ir patroškinkite dar apie 10 minučių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir jo troškinys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir jo troškinys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Triušis su voveraitėmis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Triušis su voveraitėmis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
15 geriausių derinių naminės picos viršui. Nesumeskite bet ko!
15min idėja / 15 geriausių derinių naminės picos viršui. Nesumeskite bet ko!
Tai bus drąsiausias receptas, kurį išbandysit: vištų kojos padaže pagal „Bulvių košę“
Tai bus drąsiausias receptas, kurį išbandysit: vištų kojos padaže pagal „Bulvių košę“
Žagarėlius primenantis skanėstas, praturtintas obuoliais. Valgys ir girs visi
Žagarėlius primenantis skanėstas, praturtintas obuoliais. Valgys ir girs visi
Įkyrėjo pusryčių košė? Išbandykit nebrangų avižinių dribsnių ir bananų apkepą
Įkyrėjo pusryčių košė? Išbandykit nebrangų avižinių dribsnių ir bananų apkepą
Greitai ir gardžiai vakarienei – vištienos tempura
Greitai ir gardžiai vakarienei – vištienos tempura
Nidos receptas: itališkas obuolių pyragas iš senos užrašų knygutės
Nidos receptas: itališkas obuolių pyragas iš senos užrašų knygutės
Jautienos kotletai nustebins sultingumu: prireiks vienos paprastos daržovės
Jautienos kotletai nustebins sultingumu: prireiks vienos paprastos daržovės
Pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis sausį brango
Pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis sausį brango
Pirktinė tešla leis susisukti greit: gardus nesaldus pyragas su kumpiu ir sūriu
Pirktinė tešla leis susisukti greit: gardus nesaldus pyragas su kumpiu ir sūriu
„Iki“ griauna mitus: pigiau – nėra lygu prasčiau
Reklama
„Iki“ griauna mitus: pigiau – nėra lygu prasčiau
Paprastutė, nebrangi pupelių ir makaronų sriuba patiks visai šeimai
Paprastutė, nebrangi pupelių ir makaronų sriuba patiks visai šeimai
FAO: maistas pasaulyje pinga dešimtą mėnesį iš eilės
FAO: maistas pasaulyje pinga dešimtą mėnesį iš eilės
Reklama
Iliuzionistas Rokas Bernatonis priima iššūkį: degalų taupymo magija
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką