-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žymiosios Valdorfo salotos: kuo jos ypatingos ir kaip ruošti

Vargu, ar tokios salotos, kaip Cezario, Nicos ar Valdorfo, kada nors nukonkuruos naminę baltąją mišrainę. Kita vertus, visos salotos gali sugyventi, būti ruošiamos paeiliui. Valdorfo salotas gaminti dabar pats metas – jos lengvos, bet maistingos, o joms reikalingi obuoliai, salierų stiebai bei vynuogės dabar pačios geriausios kokybės bei kainos.
Valdorfo salotos
Valdorfo salotos / Vida Press nuotr.

Prieš pradedant – šiek tiek apie patį patiekalą, kurį vieni jau pamėgę, o kiti galbūt nė negirdėję. Valdorfo salotų receptui jau daugiau nei 100 metų, o sukurtos jos Niujorke, viešbutyje Waldorf-Astoria (iš čia ir pavadinimas). Tiesa, pradinio varianto ingredientų sąrašas buvo kiek lakoniškesnis, nei dabar, iš esmės pagrindą sudarė obuoliai, salierų stiebai ir majonezas.

Tačiau, kaip dažnai būna, ilgainiui atsirado įvairių variacijų, o keli prigiję nauji ingredientai tikrai praturtino salotų skonį ir pagyvino spalvinę gamą. Paprastai Valdofro salotos ruošiamos be mėsos, tačiau kažkas, kam pritrūko sotumo ar baltymų, pagardino jas vištiena. Taip, galima ir toks variantas.

Beje, jei itin baidotės majonezo, galima jį perpus maišyti su natūraliu jogurtu ar net plakta grietinėle, tik visiškai jo neatsisakykite – salotos bus jau ne tos...

Ingredientai:

  • 2 dideli, tvirti ir rūgštoki obuoliai (klasika – „Granny Smiths“);
  • 2–3 salierų stiebai;
  • 50 g graikinių riešutų;
  • sauja raudonųjų besėklių vynuogių, supjaustytų pusiau (galima keisti razinomis);
  • 1 citrina;
  • 4 valg. šaukšt. majonezo (pusę jo kiekio galima keisti natūraliu jogurtu);
  • 1 arbat. šaukšt. Dižono garstyčių (nebūtinai);
  • druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • mažytė gūžė salotų (pvz., romaninių), išskirstyta lapeliais.

Gaminimas:

1. Pirmiausia sausoje keptuvėje ant vidutinės kaitros trumpai pakepinkite graikinius riešutus. Leiskite atvėsti ir stambiai sukapokite.

2. Jei naudojate ne vynuoges, o razinas, užpilkite jas karštu vandeniu ir keliolika minučių pamirkykite, o tada nusunkite.

3. Supjaustykite obuolius ketvirčiais, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite griežinėliais, o tada šiaudeliais. Apšlakstykite citrinos sultimis, kad neimtų ruduoti.

4. Kiek įmanoma, pašalinkite salierų stiebų „siūlus“, o tada supjaustykite juos labai plonais griežinėliais.

5. Mažame dubenėlyje sumaišykite majonezą, jogurtą (jei keičiate juo dalį majonezo), garstyčias, įberkite druskos bei pipirų.

6. Į gilesnį dubenį suberkite obuolius, salierus, vynuoges (arba razinas), riešutus. Sukrėskite padažą ir gerai išmaišykite.

7. Plačioje lėkštėje išdėliokite nuplautus ir nusausintus salotos gūžės lapelius. Tuomet ant jų tolygiai išdėliokite pagamintas salotas, jei norisi, dar uždekite šiek tiek pipirų ir galima tiekti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius