Dabar populiaru
Publikuota: 2017 rugpjūčio 14d. 09:00

3 patarimai, ką valgyti laukiant skrydžio ir skrendant lėktuvu

Pora pietauja
123RF.com nuotr. / Pora pietauja

Vykstant lėktuvu į ilgą ar trumpą kelionę, nesvarbu, kokia ji būtų – verslo ar poilsinė, būtina apmąstyti maisto racioną, jei norite gyventi sveikai ir nesutrikdyti organizmo veiklos. Prieš skrydį turime pasirūpinti mityba, todėl būtina tiksliai numatyti kelionės eigą ir trukmę.

Įžengę į oro uostą pastebite daug greitojo maisto restoranėlių, kuriuose galima įsigyti greitai paruošto maisto arba užkandžių, tačiau neretai susiduriame su sveiko maisto trūkumu.

Keleiviai kartais lėktuve arba oro uoste ieško sveikesnio maisto, bet nieko neradę čiumpa jau pašildytą pusfabrikatį. Toks maistas turi nemažai kalorijų ir stabdo medžiagų apykaitą, žmonės darosi tingūs ir mieguisti, taip pat šie produktai siejami su nutukimo ir širdies kraujagyslių ligų atsiradimu.

Keletu patarimų, kaip neprarasti sveiko gyvenimo būdo ir sklandžiau išgyventi adaptacinį kelionės periodą, dalijasi asmeninis treneris Gytis Beikus, kuris keliaudamas pas savo klientus į įvairias Europos šalis pastebėjo oro uostų restoranų trūkumus.

Patarimai:

1. Susiplanuokite dienotvarkę ir ją kruopščiai išanalizuokite. Viskas priklausys, kiek būsite oro uostuose ir kiek truks pats skrydis, nuo to priklausys, kokį maistą pasirinkti.

Jei teks ilgai laukti, jums tiktų negendantys produktai, tokie kaip nekaloringi, mažai cukraus, daug skaidulų turintys sveikuoliški batonėliai arba džiovinti vaisiai, riešutai. Iš anksto įsidėkite užkandžių į rankinį bagažą, kuriuos būtų patogu valgyti keliaujant – pavyzdžiui, ryžių, grikių arba kukurūzų trapučių.

Fotolia nuotr./Energiniai batonėliai
Fotolia nuotr./Energiniai batonėliai

2. Pavalgykite namuose prieš skrydį šviežiai pagaminto maisto. Tai galėtų būti orkaitėje kepta žuvis su citrina ir smidrais arba kepta kalakutienos krūtinėlė su viso grūdo makaronais ir apvirtu brokoliu. Vegetarams – virtos pupelės su grikiais ir pekininiu kopūstu.

123RF.com nuotr./Kepta lašiša su smidrais
123RF.com nuotr./Kepta lašiša su smidrais

3. Nepamirškite gerti daug skysčių. Keliaujant per oro uosto kontrolės postą neleidžiama turėti skysčių, todėl perėję jį nusipirkite paprasto vandens. Skrendant lėktuvu patiriamas aukštas slėgis, sausas oras ir mažesnis deguonies kiekis, todėl reikalinga gerti daugiau skysčių.

Taip sumažinsite dehidrataciją, odos džiuvimą, kojų tinimą ir kitus nepatogumus, kurie gali atsirasti dėl slėgio ir sėdėjimo ankštoje lėktuvo kėdėje.

Vida Press nuotr./Moteris geria vandenį
Vida Press nuotr./Moteris geria vandenį

G.Beikaus patarimu, svarbu nuolat palaikyti tinkamą kūno, maisto ir reguliaraus fizinio aktyvumo pusiausvyrą. Žmonės keliaudami patiria nemažai streso ir laukimo, todėl reikia tam pasiruošti tiek emociškai tiek teisingai parengti kūną duodami jam teisingą maistą ir susistemindami savo dienotvarkę, o kūnas jums atsidėkos geromis emocijos ir visos išvykos veržlia energija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

02:03
02:14
18:06

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką