-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 mitybos triukai padės išvengti pilvo pūtimo

Pilvo pūtimas gali kamuoti net tada, kai manote propaguojantys itin sveiką gyvenimo būdą.
Pilvo pūtimas
Pilvo pūtimas / Vida Press nuotr.

Seniai žinoma tiesa – tai, ką valgome dramatiškai paveikia mūsų savijautą, rašoma womenshealthmag.com. Ką vertėtų keisti savo mityboje, elgesyje, nusiteikime, kad išvengtumėme pilvo pūtimo? Pataria specialistai.

Rinkitės teisingus ingredientus

Dietologė ir Inflamed autorė Shelly Malone sako, kad „maisto produktai, kuriuose yra pesticidų arba jie pagaminti iš genetiškai modifikuotų organizmų, gali pažeisti žarnas, o tai ilgainiui sukelia virškinimo sutrikimus, ir kitas chroniškas problemas“.

Idealu, jeigu renkatės ekologišką maistą, įvairias daržoves, vaisius ir valgote juos šviežius, kadangi taip mūsų organizmui reikia mažiau vargti, kad jį suvirškintų. Be to, taip jausitės ir energingesni.

Skirkite laiko

Ar kada buvo taip, kad maistą suvalgėte akimirksniu ir pamiršote kramtyti? Verčiau jau stenkitės, kaip taip nenutiktų.

Maisto virškinimas yra nelengvas procesas, todėl palengvinkite savo kūnui darbą – mėgaukitės maistu bent 20 minučių, kad pajaustumėte sotumą, todėl tikrai verta tam skirti laiko – kam persivalgyti? Laikydamiesi šios taisyklės dar ir galite numesti svorio.

Kramtykite

Puikus būdas išvengti pilvo pūtimo – maisto kramtymas. Specialistai pabrėžia, kad valgant lėčiau ir labai gerai sukramtant maistą, išsiskiria enzimai, kurie reikalingi krakmolo virškinimui. Reikia žinoti, kad dažnas krakmolo ir cukraus vartojimas gali būti dujų kaupimosi organizme priežastis.

Gėrimai tinkamu metu

Dažnai girdime, kad nereikėtų gerti vandens ar kitų gėrimų tada, kai valgome. Dietologė Ali Miller sako, kad virškinimo traktas veikia geriausiai, kai aplinkos sąlygos padeda jam funkcionuoti. Turima galvoje, kad tos sąlygos apima pH optimizavimą, kuris padeda išsiskirti skrandžio sultims, aktyvuoti virškinimo enzimus, maistą suskaidančius į mažesnius komponentus.

Dietologė pabrėžia, kad kai valgydami geriame daug vandens, pH susilpnėja ir užkerta kelią virškinimo enzimams atlikti savo darbą, t. y. maistą suskaidyti į mažesnius komponentus. Virškinamasis traktas dėl to, kad maisto komponentai yra didesni, gali sudirgti ir blogiau įsisavinti maisto medžiagas, tad pradės pūsti pilvą. „Tokia savijauta būna dėl to, kad organizmas bando suskaidyti didesnes maisto daleles“, – aiškina A.Miller.

Būkite dėkingi

Virškinimas gali sutrikti tada, kai mūsų galvoje siaučia chaosas, patiriame stresą, esame susinervinę. Visiems pasitaiko tokių dienų, kai net nepajaučiame maisto skonio, suvalgome jo per daug ir pan.

Dietologė Shelly Malone sako, kad tokiu atveju būtina praktikuoti sąmoningą valgymą: „Jauskite maisto skonį, spalvą, kvapą, tekstūrą. Pašalindami bet kokias trikdančias ir atitraukiančias detales, jūs padėsite sau pajusti sotumą, išvengsite persivalgymo.“

Sąmoningas valgymas dar ir mažina stresą, dėl kurio prasčiau įsisavinamos maistinės medžiagos, gali kilti virškinimo problemų, užkietėti viduriai. Patariama prieš valganti kelis kartus gerai įkvėpti, pagalvoti apie tai, iš kur atkeliauja maistas, kaip jis suteikia energijos visam kūnui su kiekvienu kąsniu. Paprastas dėkingumo aktas gali būti neįtikėtinai paveikus, padėti atsipalaiduoti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pilvo pūtimas gali būti rimtų ligų požymis. Koks maistas ir gėrimai jį mažina?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius