-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 priežastys, kodėl verta valgyti bananus, jei to dar nedarote: nauda neabejotina

Bananai neatsiejami nuo žmogaus lygiai taip pat, kaip kelionės ar prekyba – kai kurie įrodymai rodo, kad bananus valgome maždaug nuo to laiko, kai evoliucionavome, t. y. daugiau nei prieš 6 tūkst. metų. Nors po tūkstantmečių mūsų kasdienybė atrodo visai kitaip, bananai išlieka pastovūs – ir ne veltui. Šis paprastas geltonas vaisius turi daugybę sveikatai naudingų savybių, kai jį nulupame.
Bananai
Bananai / 123RF.com nuotr.

Teigiamas bananų poveikis žarnynui yra gana gerai žinomas, tačiau po pokalbio su mitybos specialistais sužinojome, kad žarnyno sveikata toli gražu ne vienintelis šio užkandžio privalumas. Anot ekspertų, sąmoningai įtraukus bananus į savo mitybą, galima pagerinti sveikatą daugelyje sričių, rašoma portale „Eat this, not that“.

Štai 5 priežastys, kodėl vertėtų valgyti bananus, jeigu iki šiol to nedarėte.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Lidl“ prekybos centro atidarymas S.Neries gatvėje Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Lidl“ prekybos centro atidarymas S.Neries gatvėje Vilniuje

Gali pagerėti odos būklė

Mitybos specialistė Lisa Richards aiškina, kad viename vidutinio dydžio banane yra 13 proc. mangano paros poreikio. Tai gana didelis kiekis tokiam mažam ir lengvam užkandžiui.

Jos teigimu, mangano vartojimas prisideda prie geresnės odos būklės, nes jis yra būtinas kolagenui, kuris sukuria jaunatvišką išvaizdą ir apsaugo nuo laisvųjų radikalų žalos, dėl kurios gali atsirasti raukšlių.

Tad pamirškite brangią odos priežiūros rutiną – verčiau investuokite į bananus.

Storoji žarna jums padėkos

Mitybos konsultantas Johnas Fawkesas atkreipia dėmesį į 2017 m. žurnale „Nutrition Bulletin“ paskelbtą tyrimą, kuriame nustatyta, kad bananai turi vadinamojo atsparaus krakmolo. Nors krakmolas gali skambėti kaip neigiamas dalykas, kurio paprastai stengiamės nevartoti per daug, anot J.Fawkeso, jis iš tikrųjų padeda gaminti trumpos grandinės riebalų rūgštis.

Kaip aiškina specialistas, trumpos grandinės riebalų rūgštys atlieka svarbų vaidmenį storosios žarnos sveikatai, todėl kuo daugiau jų susidarys, tuo sveikesnė bus storoji žarna.

Galite išvengti raumenų spazmų

„Bananuose yra svarbių elektrolitų, kurie padeda palaikyti organizmo hidrataciją ir pusiausvyrą, – sako L.Richards. – Kai organizmas netenka pusiausvyros, susijusios su mūsų mineralais, galime pradėti jausti neigiamą šalutinį poveikį, pavyzdžiui, raumenų mėšlungį.“

123RF nuotr./Vyras
123RF nuotr./Vyras

Gali subalansuoti suvalgomą druską

Kulinarinio švietimo instituto mitybos direktorė Celine Beitchman aiškina, kad kalio kiekis, kuriuo pasižymi bananai, yra labai svarbus sveikatai, ypač jei su kitu maistu vartojate daug druskos.

„Bananuose gausu kalio, kuris yra svarbi maistinė medžiaga, padedanti kovoti su neigiamu natrio poveikiu“, – teigia specialistė.

Dr. Chunas Tangas iš „Pall Mall Medical“ pabrėžia kalio naudą pridurdamas, kad geras kalio kiekis maiste yra naudingas širdies sveikatai ir kraujospūdžiui, padeda sumažinti insulto bei širdies ligų riziką.

Gali padėti numesti svorio

Anot Mary Wirtz, bananai, palyginti su kitais vaisiais, turi blogą reputaciją dėl didelio cukraus kiekio ir kalorijų. Tačiau nepaisant to, bananai gali padėti kontroliuoti svorį dėl skaidulų bei antioksidantų kiekio.

Bananai, palyginti su kitais vaisiais, turi blogą reputaciją dėl didelio cukraus kiekio ir kalorijų.

Sveikatos trenerė Danielle Drapeau tai patvirtina.

„Bananuose yra daug skaidulų, kurios lėtina virškinimą, todėl ilgiau jaučiatės sotūs, taip pat padeda normalizuoti žarnyno judesius“, – sako ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius