-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 ženklai, kurie išduoda, kad vartojate pernelyg daug cukraus

Jaučiatės pavargę ir išsekę? Kamuoja odos problemos ir sunku išlaikyti norimą svorį? Gali būti, kad tokia savijauta išduoda, jog vartojate pernelyg daug cukraus. Dažnai žmonės nesupranta, kad netiesiogiai cukraus gauna itin daug, net, jeigu nevalgo saldumynų.
Mergina valgo spurgą
Mergina valgo spurgą / 123RF.com nuotr.

Įvairūs gėrimai, duona, padažai, greitasis ir perdirbtas maistas, valgis kavinėje – galime tęsti ir tęsti. Cukraus šiuose patiekaluose rasite tikrai nemažai. Štai ženklai, kurie išduoda, kad metas susirūpinti savo mityba ir atkreipti dėmesį į suvartojamą cukraus kiekį, rašoma Gourmandize.com.

Energijos trūkumas ir nuovargis

Vienas akivaizdus ženklas, kad vartojate per daug cukraus, yra nuolatinis nuovargio jausmas ir energijos trūkumas. Maistas, kuriame yra cukraus, iš pradžių suteikia energijos pliūpsnį, tačiau tai yra laikina ir vėliau nuovargis sugrįžta su kaupu. Kad išvengtumėte tokių linksmųjų kalnelių, venkite perdirbto maisto, saldžių gazuotų gėrimų ir saldumynų.

Svorio augimas

Cukrus neturi baltymų ir skaidulų, todėl nesuteikia sotumo jausmo, tačiau norą valgyti vėl ir vėl tikrai gali paskatinti. Štai kodėl suvartojame tiek daug kilokalorijų valgydami saldžius produktus. Reikėtų pasirūpinti, kad saldžių produktų ant stalo būtų kuo mažiau.

Noriu ko nors saldaus

Žinote tą jausmą, kai norisi ko nors saldaus? Teigiama, kad kuo daugiau cukraus valgote, tuo daugiau jo norite – tai tarsi grandininė reakcija. Ką galite padaryti? Pirmiausia, stenkitės namuose neturėti saldumynų, o saldumo poreikį patenkinti sveikesnėmis alternatyvomis, pavyzdžiui, vaisiais.

Odos problemos

Žmonėms, kurie valgo daug cukraus, gali suaktyvėti tokios odos ligos kaip rožinė, aknė, egzema, o pati oda tapti riebesnė. Daugelis žmonių tvirtina, kad sumažinus suvartojamo cukraus kiekį jų odos būklė pagerėjo.

„Smegenų rūkas“

Tikinama, kad staigiai pakilus cukraus kiekiui kraujyje ir staigiai nusileidus mes galime patirti „smegenų rūko“ būseną, kai jaučiamės laikinai išsiblaškę ir pasimetę, silpnėja protinės funkcijos.

Nuolat peršąlate

Ne tik peršalimas, bet ir karščiavimas gali būti gausiai vartojamo cukraus padarinys.

Kaip rašoma žurnale Journal of Endocrinology, suvartodami per daug cukraus mes sau kenkiame, nes tai slopina baltųjų kraujo kūnelių gebėjimą kovoti su bakterijomis, silpnina imunitetą, tampame neatsparūs įvairioms ligoms.

Patartina rinktis mažo GI (glikemijos indekso), viso grūdo produktus, taip pat tuos, kuriuose gausu gerųjų riebalų, skaidulų, baltymų. Tyrimas, publikuotas Journal of Nutrition, atskleidė, kad valgiusieji žemo GI produktus, palyginti su tais, kurie valgė aukšto GI produktus, džiaugėsi sumažėjusiu C-reaktyvinio baltymo lygiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius