Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 mitai apie sveiką maistą: sugrius jūsų įsitikinimai dėl druskos, riebalų ar kiaušinių vartojimo

Vienas kitam prieštaraujantys tyrimai arba sudėtingos etiketės – darosi vis sunkiau ir sunkiau pasiekti taip vadinamos „subalansuotos“ mitybos.
Benedikto kiaušiniai
Benedikto kiaušiniai

„Mityba nuolatos kinta, – globalnews.ca sako dietologė ir virėja Julie Bednarski iš „Healthy Crunch“ užkandžių firmos Toronte. – Galite perskaityti 10 tyrimų, kurie teigia, kad kava yra gerai, ir 10, sakančių, kad kava jums kenkia. Būtent čia žmonės ir susipainioja – nebeaišku, kas gerai, o kas blogai.“

Apelsinų sulčių stiklinėje yra tiek pat cukraus, kiek ir limonado skardinėje.

Moteris priduria, kad pakuotės ir etikėtės prisideda prie šio susipainiojimo, kadangi dažnai frazės, tokios kaip „nuriebintas“ arba „be pridėtinio cukraus“, arba „mažai angliavandenių“, pramintos sveikesniu pasirinkimu, nors taip iš tiesų nėra.

„Labai tikiu neperdirbtu bei pilno grūdo maistu“, – sako moteris, pridėdama, kad kartais atsiranda informacijos apie sveiką maistą, kuri nėra teisinga arba neparemta mokslu.

Neseniai „Health Canada“ pasiūlė naujus nuostatus, kurie reikalautų, kad kompanijos etiketėse pažymėtų, jog maiste yra daug sočiųjų riebalų, cukraus arba natrio.

J.Bednarski sako, kad nors „švarus“ marketingas yra viena, ko iš tiesų reikia kanadiečiams; tai sutelkia į labiau subalansuoto maisto vartojimą bei tokių dalykų, kaip riebalai, cukrus ir druska, bei jų poveikio kūnui išmanymą.

Žemiau Julie Bednarski pateikia 7 mitus apie sveiką maistą, kuriais žmonės vis dar tiki.

Dirbtiniai saldikliai padeda atsikratyti svorio

J.Bednarski sako, kad žmonės, bandantys prisižiūrėti svorį ar sumažinti suvartojamo cukraus kiekį, neturėtų naudoti dirbtinių saldiklių ar cukraus pakaitalų.

Sveikieji riebalai, kurių yra alyvuogių aliejuje, riešutuose ir avokaduose, gali jums padėti numesti svorio.

„Tiesa ta, kad dirbtiniai saldikliai mūsų sveikatai yra kenksmingesni nei cukrus“, – sako moteris. Ji papildo, kad tyrimai parodė, jog saldikliai siejami su svorio priaugimu, diabetu ir aukštu kraujospūdžiu.

Be to, aspartamas (ir ši diskusija bendruomenėje vyksta jau metų metus) priverčia mūsų kūną norėti daugiau saldumynų.

Ir nors rizika, siejama su aspartamu, vis dar tiriama, „Heath Canada“ pažymi, kad tvirtinimai, jog šis saldiklis sukelia alergines reakcijas, priepuolius, vėžį bei smegenų auglius ir diabetą, nėra patvirtinti.

Pienas yra geriausias kalcio šaltinis

Nors mes visi augome tikėdami, kad karvės pienas yra geriausias kalcio šaltinis, Julie Bednarski sako, kad geriau valgyti tamsiuosius lapinius žalumynus, migdolų riešutus ar net konservuotą lašišą.

Moteris papildo, kad pieno produktai turi maistinės naudos, tačiau kai kurie suaugusieji nevirškina karvės pieno. Ji rekomenduoja karvės pieną pakeisti avies ar ožkos pienu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Gydytoja pateikė faktų apie karvės pieno poveikį sveikatai: „Jo nereiktų gerti nei vaikams, nei suaugusiesiems“

Sotieji riebalai sukelia širdies ligas

Yra daugybė tyrimų, tyrusių sąsają tarp sočiųjų riebalų ir širdies ligų bei insulto, pažymi Širdies ir insulto fondas; J.Bednarski papildo, kad sotieji riebalai randami visur – nuo avokadų iki kokoso riešutų ir apdoroto maisto.

„Sotieji riebalai gali būti geri, tačiau tai tipas“, – sako moteris. Tyrimai parodo, kad šie sveikieji sotieji riebalai reikalingi optimaliai smegenų funkcijai ir ląstelių membranos susidarymui.

„Venkite transriebalų – jie didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir mažina gerojo cholesterolio kiekį.“

Fotolia nuotr./Gerieji riebalai
Fotolia nuotr./Gerieji riebalai

Kiaušiniai yra nesveika

„Kiaušiniai yra vienas sveikiausių pasaulio maistų“, – sako J.Bednarski.

Ankstesnių tyrimų išvados parodė, kad kiaušiniai padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, tačiau 2013-aisiais Huazhongo mokslo ir technologijos universiteto tyrimas parodė, kad bent vieno kiaušinio per dieną valgymas nėra siejamas su padidėjusia koronarinių širdies ligų ar insulto rizika, praneša „Live Science“.

J.Bednarski sako, kad trynys taip pat labai maistingas, kadangi jame taip pat yra nemažai baltymų ir vitamino D. „Tikrai nereikia valgyti visos dėžutės kiaušinių, tačiau 2 kiaušiniai per dieną yra puikus baltymų šaltinis.“

Visos riebalų rūšys sukelia svorio augimą

Per mažas druskos kiekis siejamas su sveikatos problemomis, tokiomis kaip galvos skausmai, nuovargis ir pykinimas.

J.Bednarski sako, kad ne visi riebalai yra lygūs, ir nors valgydami daug riebaus, perdirbto maisto, tikrai priaugsite svorio, ne visi riebalai yra kenksmingi.

„Sveikieji riebalai, kurių yra alyvuogių aliejuje, riešutuose ir avokaduose, gali jums padėti numesti svorio“, – sako moteris. Kai į subalansuotą mitybą įtraukiame sveikuosius riebalus, šie riebalai leidžia ilgiau justi sotumo jausmą.

Druskos reikia vengti

Taip, vidutinis kanadietis vis dar vartoja daugiau druskos nei derėtų, tačiau mažai druskos turinti dieta gali būti ne pats naudingiausias būdas svorio palaikymui ar metimui, sako J.Bednarski.

„Per mažas druskos kiekis siejamas su sveikatos problemomis, tokiomis kaip galvos skausmai, nuovargis ir pykinimas, todėl svarbu vartoti druską, kad palaikytumėte cukraus kiekio kraujyje reguliavimą.“

Kai kurie tyrimai parodė, kad DASH dieta (pagrindinis jos tikslas sumažinti suvartojamos druskos kiekį) gali turėti teigiamą poveikį asmens kraujospūdžiui, tačiau J.Bednarski sako, kad reikia atlikti daugiau tyrimų.

Ji siūlo vartoti mažiau perdirbtos, balintos druskos ir bandyti naudoti daugiau rožinės himalajų druskos.

„Šioje druskoje yra net 84 mikroelementai.“

Vida Press nuotr./Druska
Vida Press nuotr./Druska

Sultys „be pridėtinio cukraus“ yra sveikos

J.Bednarski nuomone, kai cukrus patenka į mūsų kūną – cukrus yra cukrus, ir šaltinis ne visada svarbus. Kalbant apie vaisų sultis, marketinge ir etiketėse vyrauja didžiulė sumaištis, ypač su etiketėmis, skelbiančiomis „Be pridėtinio cukraus“.

Dietologė papildo, kad tokiose sultyse nėra ląstelienos, kiti teigia, kad apelsinų sulčių stiklinėje yra tiek pat cukraus, kiek ir limonado skardinėje.

„Kai vaisius verčiate sultimis, prarandate netirpiąją ląstelieną, kuri yra esminis maistinis elementas, padedantis atidėti cukraus pasisavinimą. Atimkite ląstelieną ir gersite vien cukrų ir kalorijas. Yra šiek tiek vitamino C, tačiau tokiu atveju geriau išgerti vitamino C tabletę“, – BBC sakė JAV nutukimo ekspertas ir autorius Robertas Lustigas.

J.Bednarski pataria rinktis visą vaisių, o ne sultis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius