-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dr. E.Gavelienė pataria: kaip per šventes nepersivalgyti ir ką daryti apsinuodijus?

Gausus patiekalais nuklotas stalas yra tapęs daugelio lietuvių švenčių atributu. Kaip nepersivalgyti ir neapsunkinti savo skrandžio? Ar dar blogiau – neapsinuodyti?
Šeima švenčia Kalėdas
Šeima švenčia Kalėdas / 123RF.com nuotr.

Gydytoja dietologė Edita Gavelienė sako, kad apsinuodijimas yra susijęs su maisto nešviežumu, todėl pirmiausia reikėtų atidžiai rinktis produktus, iš kurių ruošiame šventinius patiekalus.

„Šventės yra pakilus laikotarpis, kada dažniausiai norisi nustebinti savo artimuosius, pamaloninti juos įvairesniais patiekalais ir skoniais. Tai ir turėtų būti akcentas, o ne maisto kiekis. Siūlyčiau įvertinti, kiek svečių turėsite ir pagal tai gaminkite – tikrai nereikia kiekvieno patiekalo porcijų priruošti po atskirą porciją. Galite pagalvoti, kiek suvalgytumėte patys ir gaminti atitinkamą kiekį“, – pataria gydytoja ir siūlo prie šventinio stalo ragauti – tai padės nepersivalgyti.

Pamatę vaišių stalą, neskubėkite

Dietologė priduria, kad valgytojai taip pat turėtų neskubėti valgyti, stengtis gerai sukramtyti maistą, pajausti jo skonį. „Kai įsiklausote į save, yra suvalgomas tinkamas maisto kiekis ir nepersivalgoma. Šventes mes norime prisiminti su malonumu, o persivalgius ir kamuojant sunkumo jausmui, galime sugadinti tas magiškas akimirkas“, – mano gydytoja dietologė.

Persivalgymas gali sukelti pykinimą, vėmimą, sunkumo jausmą, skausmą pilvo plote. Tam, kad išvengtume tokių dalykų, turėtume pagalvoti apie mėgavimąsi maistu, kad netektų kamuotis su pasekmėmis.

„Šviežiai paruoštas maistas turėtų būti suvartotas iškart. Jeigu yra patiekalų, kuriuos galite užšaldyti, taip ir padarykite. Nereikėtų prisigaminti maisto tiek, kad vėliau jis savaitę laikomas šaldytuve ir valgomi likučiai – taip galite ir apsinuodyti. Dar vienas patarimas likus didesniam maisto kiekiui – įdėkite svečiams maisto išsinešti – taip pamaloninsite savo artimuosius ir nereikės nesuvalgyto maisto sandėliuoti nežinant ką su juo daryti“, – pataria gydytoja dietologė.

Atsargiai su alkoholiu

Dar vienas dažnas švenčių atributas – alkoholis, kuris tikrai nėra sveikatos ir geros savijautos šalininkas.

„Nėra saikingo alkoholio kiekio – bet koks jo kiekis gali būti nepalankus sveikatai. Jeigu alkoholis vartojamas, reikėtų įsivertinti galimą savo savijautą, juolab, kad alkoholis gali išprovokuoti virškinimo sistemos negalavimus, pavyzdžiui paūminti lėtines skrandžio, tulžies pūslės, kepenų, kasos ligas“, – kalba gydytoja.

123RF.com nuotr./Kalėdų stalas
123RF.com nuotr./Kalėdų stalas

Ji priduria, kad pagrindiniai apsinuodijimo maistu simptomai yra pykinimas, vėmimas, viduriavimas, nerimstantis skausmas pilvo plote.

„Jeigu šie simptomai yra besitęsiantys ir ypač varginantys, žmogus negali valgyti ir gerti, reikėtų kreiptis į gydytoją. Jeigu nemalonūs jutimai apsiriboja sunkumo, nevirškinimo jausmu, pirmoji pagalba yra lengvas fizinis krūvis bei skysčių vartojimas (vanduo, žolelių arbatos). Tai gali būti puiki priemonė nemaloniai savijautai palengvinti. O svarbiausia nepamiršti, kad šventės yra buvimas su artimaisiais, o ne tik vaišėmis nukrautas stalas“, – sako gydytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius