-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip pagreitinti su amžiumi lėtėjančią medžiagų apykaitą?

Taip jau yra – vienos nuo trisdešimties, kitos, jei pasiseka, dešimtmečiu vėliau pradeda pastebėti, kad nebegali valgyti tiek pat, kiek anksčiau, kad išlaikytų esamą figūrą. Tenka arba mažinti porcijas, arba daugiau judėti, arba susitaikyti su faktu, kad kūno formos keisis. Visi būdai yra geri, jei tik pati moteris gerai jaučiasi.
Moteris valgo obuolį
Moteris / Vida Press nuotr.

O ką daryti toms, kurios nori tebeįtilpti į pamėgtą suknelę ar džinsus? Pakoreguoti gyvenimo būdą. Minimalūs pokyčiai irgi gali duoti gerą rezultatą, jei jų laikomasi nuolat.

Metabolizmas, arba medžiagų apykaita, tai intensyvumas, kaip organizmas maisto produktuose esančias medžiagas paverčia energija arba kalorijomis. Su amžiumi metabolizmas lėtėja. Tai normalu, bet kartu natūralu, kad toli gražu ne kiekviena moteris noriai priima šį faktą.

Gera žinia ta, kad medžiagų apykaitą galima paspartinti. Ir tam tikrai nereikės laikytis dietų (dietos, beje, kaip tik sulėtina medžiagų apykaitą, nes organizmas, it koks gyvūnas prieš žiemą, pradeda kaupti kiekvieną kaloriją, nežinodamas, kiek ilgai tas pusbadis truks ir kuriam laikui reikės turėti maisto medžiagų atsargų).

Dar viena gera žinia – niekada nevėlu pradėti keisti gyvenimo būdą. Jei rūpinsitės savimi, sulauksite ir rezultatų.

Pusryčiai

Pusryčiai – labai svarbus dienos maistas, kuris gali užkurti metabolizmą po nakties. Valgyti patariama praėjus 30–60 minučių nuo atsikėlimo; nereikia laukti, kol peralksite – tokiu atveju medžiagų apykaita sulėtėja.

Pusryčiams tinka baltyminis maistas (varškė, kiaušiniai, omletas, graikiškas jogurtas, paskanintas uogomis ir sėklomis), taip pat daržovės, įvairios košės. Iki pietų tinkama valgyti ir vaisius, nes juose esantį cukrų organizmas pavers į energiją.

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Baltymai, baltymai...

Baltymai – statybinė medžiaga – turi didelį poveikį metabolizmui. Baltymais aprūpinami mūsų raumenys, o pastarieji sudegina daugiau kalorijų nei kūno riebalai. Taigi būtų puiku, jei kiekvieno valgio metu su maistu gautumėte ir baltymų. Taip palaikytumėte pastovų cukraus kiekį kraujyje, kas reikštų, kad jaustumėtės sotūs, energingi, nuotaika nesvyruotų.

Tarkime, pusryčiams valgote kiaušinienės su daržovėmis, pietums renkatės kalakutienos ar vištienos su daržovėmis arba ankštinių daržovių su sūriu, o vakarienei pasigaminate daržovių salotų, kurias apibarstote migdolų drožlėmis arba moliūgų bei saulėgrąžų sėklomis ir kedrinėmis pinijomis. Skanu, sotu, sveika.

Vanduo

Dažnai rašome apie geriamo vandens svarbą, nes vanduo iš tiesų gyvybės šaltinis. Jis reikalingas viskam, kiekvienai ląstelei. Medžiagų apykaitai – taip pat. Pakankamai skysčių turintis organizmas = greitesnis metabolizmas. Jei kūnas dehidratavęs, jūs sudeginsite 2 proc. kalorijų mažiau nei įprastai.

Koks kiekis rekomenduojamas? Ne mažiau 8 stiklinės per dieną, vyrams, nėščiosioms ar vartojantiems daug kavos – dar daugiau.

Judėjimas

Judėjimas taip pat užima svarbų vaidmenį, siekiant paskatinti medžiagų apykaitą. Kalorijas labiau degina kardiomankšta – bėgimas, važiavimas dviračiu, plaukimas ir t. t., tačiau raumenis geriau stiprina pratimai su nedideliais svoriais. Giliesiems raumenims taip pat reikėtų skirti dėmesį – juos išjudina pilatesas, joga, kalanetika. Sustiprėję raumenys sudegina daugiau kalorijų net ir ramybės būsenoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius