Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitybos ypatumai atšalus orams

Atšalus orams mūsų apetitas pastebimai išauga, norisi daugiau karšto ir aštresnio maisto. Anot mitybos specialistų, toks poreikis yra natūralus, nes sutrumpėjus šviesiam paros metui, mūsų organizme gaminasi mažiau hormono melatonino. Būtent dėl šio stygiaus norime daugiau valgyti ir dažniau pamaloninti save įvairiais skanėstais.
Partnerio nuotr./Kepsnys
D3X_2504-Edit - mexico

Tačiau nuotaiką gerinti saldumynais nėra pats geriausias pasirinkimas – anot kinų medicinos, saikingai vartojami saldėsiai padeda nuvyti nerimą bei baimes, tačiau jų padauginus gali apimti nepaaiškinamas liūdesys. O saldėsių perteklius gali palikti kur kas ilgesnius pėdsakus ant mūsų kūno ir atėjus vasarai nežinosime, ką daryti su papildomais kilogramais.

Tad ką gi valgyti šaltuoju ir tamsiuoju sezonu? Štai ką rekomenduoja mitybos specialistai.

Pusryčiai. Gyvendami skubos režimu, dažnai pamirštame ar nespėjame pavalgyti pusryčių. Tačiau dietologai primena, kad pusryčiai – labai svarbi mūsų mitybos dalis ir jie turėtų būti valgomi. Ką rinktis? Vieni rekomenduoja įvairias košes, kurias galima praturtinti riešutais, sėklomis ar šaldytomis uogomis.

Po tokių pusryčių dar ilgai nejausite alkio ir prie pietų stalo nesėsite išbadėję, kas sudaro prielaidą apsivalgymui.

Kiti yra už baltyminius patiekalus, kurie ilgesniam laikui suteikia sotumo jausmą. Tai galėtų būti omletas ar kiaušinienė su šviežiomis dešrelėmis ar šonine, sumuštinis su visagrūde duona ir gabalėliu kumpio. Po tokių pusryčių dar ilgai nejausite alkio ir prie pietų stalo nesėsite išbadėję, kas sudaro prielaidą apsivalgymui.

Pietūs ar vakarienė? Mūsų darbo sąlygos ir įpročiai dažniausiai nulemia, kada valgome pagrindinį dienos patiekalą. Vieni darbe tik užkanda atsinešto iš namų maisto, o „puotauja“ vakare, kiti atvirkščiai – sočiausiai valgo pietų metu, o vakare tik lengvai užkanda. Ką pasirinksite – jūsų reikalas, svarbu, anot dietologų, neviršyti dienos kalorijų normos. Užkandžiui darbe, jei nėra laiko papietauti, puikiai tinka namuose paruoštos salotos.

Jos turėtų būti sočios ir suteikti pakankamai energijos, kad namo negrįžtumėte peralkę ir neturėtumėt jėgų nei kantrybės pasiruošti karšto maisto. Todėl salotas praturtinkite baltymais – mėsa ar žuvimi. Skrandis turės darbo, o smegenys galės dirbti, užuot nuolat siuntusios alkio signalus.

Nepamirškite vitamino D. Tai vadinamas saulės vitaminas, kurio stygius ypač juntamas žiemą. Tad žiemą bent kartą per savaitę valgykite jautienos ar skumbrės ir dažniau rinkitės jogurtą bei kitus pieno produktus.

Vartokite pakankamai baltymų. Baltymai – pagrindinė mūsų kūno statybinė medžiaga, padedanti atsinaujinti ląstelėms. Iš baltymų gaminamos apsauginės medžiagos – antikūnai, kovojantys su mus puolančiomis infekcijomis. Baltymai yra sudaryti iš aminorūgščių, kurios yra būtinos organizmo funkcionavimui.

Daug baltymų yra mėsoje, iš kurių penktadalį sudaro šios nepakeičiamos aminorūgštys, skatinančios imuninės sistemos ir medžiagų apykaitos veiklą bei fermentų gamybą. Ypač raudonoje mėsoje yra daug vitaminų A, B1, B2, B12, D ir PP, gausu biologiškai aktyvių ir lengviau įsisavinamų mineralinių medžiagų: kalio, fosforo, natrio, geležies, magnio, cinko.

Pagrindinis dienos patiekalas. Atšalus orams pradeda siausti virusai, peršalimo ligos ir gripas, tad mūsų imunitetas turi būti pasiruošęs atlaikyti šias negandas. Tame labai didelį vaidmenį vaidina mityba, kurioje turi būti pakankamai reikalingų maistinių medžiagų. Cinkas ir geležis – du mineralai, labai svarbūs imuninei sistemai, kurių gausu jautienoje ir kiaulienoje. Natūralu, kad šaltuoju sezonu maiste turi būti daugiau riebalų, kadangi organizmui reikia daugiau energijos, tad ir maistas turi būti šiek tiek „sunkesnis“.

Laiką padės sutaupyti jau paruošti kepimui produktai

Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos prezidento Luko Semeževičiaus teigimu, šaltuoju metų laiku reikėtų rinktis šiek tiek riebesnę mėsą, tad puikus pasirinkimas yra kiauliena. Ją ruošti galima labai įvairiai – kepti vienos porcijos kepsneliais arba didesniais gabalais po 1 kg - 0,5 kg. Sultingiausia ir paprasčiausiai paruošiama yra kiaulienos sprandinė, tačiau naudojant tam tikrus gaminimo būdus, gardžiai galima paruošti ir šiek tiek įnoringesnį kumpį.

Šefo teigimu, mėsą išlaikyti sultingą padeda dar viena gudrybė – tai prieš kepimą kepsnio apskrudinimas iš visų pusių gerai įkaitintoje keptuvėje, o tik paskui kepimas žemesnėje temperatūroje iki galutinio paruošimo.

Kepsnio paruošimas bei marinavimas taip pat labai svarbus galutiniam rezultatui. Kad mėsa išliktų sultinga, marinate turi būti šiek tiek cukraus ir aliejaus, kurie „užrakintų“ skystį kepimo metu. Taigi norint iškepti kepsnį, kuris būtų gardus, reikia įdėti pastangų ir laiko, kurio šiandien turime vis mažiau. Skubantiems į pagalbą ateina gamintojai, pasiūlydami produktus, kuriuos tereikia įšauti į orkaitę ir paskui galima dėti tiesiai ant stalo.

UTENOS MĖSA pristato „Gardžios lietuviškos kiaulienos“ liniją, kurią sudaro marinuoti sprandinės kepsneliai, šviežios dešrelės ir marinuoti sprandinės kepsniai. Produktus išėmus iš pakuotės galima dėti tiesiai ant keptuvės arba su pakuote tiesiai į orkaitę. Jokio pjaustymo, marinavimo ir terliojimosi, o kol kepsnys kepa, galima pasiruošti garnyrą ar tiesiog atsipalaiduoti.

Kepimui patogiais kepsneliais supjaustyti ir marinatu pagardinti kiaulienos sprandinės kepsneliai yra dviejų skonių: vieni papildyti meksikietiškais prieskoniais, kiti – džiovintomis slyvomis. Parsinešę namo jau po pusvalandžio galėsite mėgautis gardžia vakariene.

Partnerio nuotr./Utenos mėsos pakuotės
Partnerio nuotr./Utenos mėsos pakuotės

Dar vienas puikus vakarienės variantas skubantiems – šviežios dešrelės, pagardintos džiovintomis spanguolėmis, česnakais ir gruzdintais svogūnais. Jas galėsite gaminti įvairiais būdais – virti, kepti ar troškinti.

Partnerio nuotr./Utenos mėsos dešrelės
Partnerio nuotr./Utenos mėsos dešrelės

Marinuoti sprandinės kepsniai, kuriuos galėsite skanauti ir kasdien, ir per šventes, yra dviejų skonių - chimichurri ir penkių pipirų. Kepsniai jau paruošti lengvam gaminimui – įsukti į formą palaikantį tinklelį, kad patiekiant išliktų minkšti, sultingi ir kupini aromato. Prie šių kepsnių puikiai tiks paskrudintos bulvytės arba bulvių košė ir šviežios, keptos arba raugintos daržovės.

Partnerio nuotr./Sprandinės kepsnys
Partnerio nuotr./Sprandinės kepsnys

Gaminti tampa vis lengviau, tad švenčių galime laukti be baimės nusiplūkti virtuvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius