Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Paleo dieta zarasiškei padėjo suvaldyti reumatoidinį artritą. Gydytojos dietologės komentaras

Greitai pasiekti rezultatai, nesudėtingas maitinimosi režimas, užtikrinantis, kad jausitės sotūs, – argi neskamba viliojančiai? Taip dažnai yra pateikiamos įvairios baltyminės dietos, kurių sąraše figūruoja ir paleo dieta. Prieš penkerius metus pradėjusi praktikuoti šią mitybos sistemą, Zarasuose gyvenanti Eglė Vaitkevičienė (40 m.) šiandien džiaugiasi, jog dieta ne tik gerina savijautą, bet ir padeda kovoti su sunkia liga.
Gerieji riebalai
Gerieji riebalai / Fotolia nuotr.

Ne visada „sąžiningai“ laikydavosi taisyklių

„Kartą pasiguodžiau draugei, kad neturiu jėgų, jaučiu nuolatinį nuovargį ir gavau patarimą išbandyti paleo dietą. Iš pradžių buvo keista, kad šios mitybos racionui būdingas didelis riebalų kiekis, skirtingai, nei teigiama sveikos mitybos rekomendacijose“, – apie pažintį su paleo dieta pasakoja Eglė.

Šių metų pradžioje diagnozuota autoimuninė liga – reumatoidinis artritas – ją paskatino iš naujo sureguliuoti mitybą.

Tačiau išmėginusi dietą, moteris netrukus pajuto teigiamą poveikį. „Labai gerai jaučiausi, buvau energinga“, – tuometinę savijautą prisimena pašnekovė. Laikantis paleo dietos, Eglei taip pat pagerėjo odos būklė, nukrito kūno svoris, išnyko migrena, kuri pasireikšdavo nuo penkiolikos metų amžiaus.

Kita vertus, moteris patikslina, kad per šiuos penkerius metus ji kartais nukrypdavo nuo paleo maitinimosi taisyklių. Bet šių metų pradžioje diagnozuota autoimuninė liga – reumatoidinis artritas – ją paskatino iš naujo sureguliuoti mitybą, laikantis dar griežtesnio paleo dietos varianto.

Eglė Vaitkevičienė.
Eglė Vaitkevičienė.

Buvo psichologiškai sunku

„Tuo metu, kai medikai diagnozavo reumatoidinį artritą, mano būklė buvo labai sunki, – patirtimi dalijasi Eglė. – Turiu didelę šeimą, todėl žinojau, jog negaliu rizikuoti savo sveikata ir privalau greitai atsistoti ant kojų.“

Ieškodama, kaip sau padėti, Eglė atrado paleo autoimuninį protokolą, kuriame apibrėžiama specializuota paleo dieta, skirta sergantiems autoimuninėmis ligomis. Kaip ji teigia, medikai, paskyrę medikamentinį gydymą, leido laikytis norimo maitinimosi būdo. Todėl paleo dieta moteriai tapo dar viena priemone kovojant su liga.

Pagal dietos protokolą, leidžiama vartoti subproduktus, mėsą, žuvį, daugelį daržovių, prieskonių ir žolelių, didžiąją uogų ir vaisių (iki 10–20 g per dieną) rūšių, nerafinuotus aliejus.

Tačiau būtina atsisakyti grūdinių kultūrų, ankštinių, pieno produktų, kiaušinių, riešutų, sėklų, bulvinių šeimos daržovių (bulvių, pomidorų, baklažanų, saldžiųjų ir aitriųjų paprikų, kajeno, pipirų, aitriųjų paprikų, dygliuotojo ožekšnio (goji) uogų ir kt.), cukraus ir jo pakaitalų, perdirbtų produktų.

Įprastoje paleo mityboje leidžiama valgyti ir kiaušinius, sėklas bei įvairius riešutus.

Eglė neslepia, jog pirmuosius mėnesius, laikantis šios mitybos principų, buvo psichologiškai sunku. Tačiau, pasak jos, griežtos dietos laikytis lengviau, kai tokio pasirinkimo priežastis – sveikata.

Suvalgytas produktas darkart patvirtino dietos veikimą

„Atsisakius pieno produktų (kuriuos iki tol dažnai vartodavau), jau po kelių dienų pagerėjo miego kokybė. Pagaliau pavykdavo lengvai užmigti, nebekankindavo skausmai“, – apie pirmuosius sveikatos pokyčius, laikantis paleo dietos pagal autoimuninį protokolą, kalba pašnekovė.

Atsisakius pieno produktų, jau po kelių dienų pagerėjo miego kokybė.

Praėjus trim mėnesiams, medikai Eglei pradėjo mažinti skiriamų vaistų dozes – jos sveikata sparčiai gerėjo.

Kaip pasakoja moteris, netrukus po to, jai dar kartą teko įsitikinti paleo veiksmingumu. „Suvalgiau goji uogų, kurios yra draudžiamos pagal dietos autoimuninį protokolą. Per valandą pajaučiau, kad pradėjo stingti sąnariai, paašrėjo skausmas“, – prisimena Eglė ir atskleidžia, jog tuo metu jautėsi tarsi būtų nublokšta keliais mėnesiais atgal, kai dar nebuvo paskirtas gydymas. Šis būklės pablogėjimas, anot pašnekovės, tęsėsi apie savaitę.

Daug energijos ir gera savijauta

Dabar Eglės mitybos racione gausu avokadų, kokosų riešutų, gerųjų riebalų (pvz., alyvuogių aliejaus), mėsos, subproduktų, žuvies, kartais – vaisių. Ji stengiasi valgyti kuo natūralesnį maistą: jei yra galimybė, ką nors užsiaugina pati ar perka iš ūkininkų.

„Valgau 2–3 kartus per dieną. Pavyzdžiui, pusryčiams renkuosi salotas su lašiša ar virta vištiena, desertui – vaisių ar kokoso riešuto gabaliuką. Pietums valgau troškinius ar orkaitėje keptą mėsą su daržovėmis. Dažnai tai būna antras ir paskutinis dienos valgymas, – tuomet ir pusryčius renkuosi sotesnius“, – dalijasi moteris.

Eglė džiaugiasi, jog besimaitindama pagal paleo dietą, kasdien jaučiasi energinga, žvali ir geros nuotaikos. Medicininių tyrimų rezultatai taip pat nuteikia pozityvia linkme.

„Kiek pastebiu, mano atveju ligos progresas buvo greitai sustabdytas. Negana to, kad per šiuos mėnesius stipriai pagerėjo fizinė sveikata, jaučiuosi ir emociškai geriau, – sako pašnekovė.

Negana to, kad per šiuos mėnesius stipriai pagerėjo fizinė sveikata, jaučiuosi ir emociškai geriau.

– Manau, kad šios mitybos laikysiuosi visą gyvenimą. Pagerėjus sveikatai, nustojau gailėti savęs, kad kažko negaliu valgyti. Visuomet bandau surasti alternatyvų: gaminu ir ledus, ir desertus, tačiau tik – iš galimų produktų. Be to, pripažįstu, jog kuo mažiau perdirbtas, tuo sveikesnis yra maistas – šiuo principu paremta ir paleo dieta.“

Nors šiuo metu Eglė valgo pagal autoimuninį paleo dietos protokolą, ji sako, jog baigusi medikamentinį gydymą, į maitinimosi racioną ir įtrauks daugiau maisto produktų, leidžiamų tradicinėje paleo dietoje.

Gydytojos dietologės Jūratės Dobrovolskienės komentaras:

„Taip vadinamas „dietas“ su tariamai ypatingu poveikiu sveikatai apibrėžčiau kaip bandymą, pasinaudojant vienu svarbiausių – maitinimosi – instinktu, – manipuliuoti žmonėmis, siekiant užsidirbti, dominuoti. Tą galima pasakyti apie paleo bei kitas panašias – Atkinso, Zonos ar Pietų paplūdimio – dietas. Jos yra laikomos baltyminės rūšies, kadangi raciono pagrindą sudaro baltymais turtingas maistas.

Asmeninio archyvo nuotr./Jūratė Dobrovolskienė
Asmeninio archyvo nuotr./Jūratė Dobrovolskienė

Vienas iš svarbiausių paleo dietos principų – žmogus turi nevartoti pieno produktų. Tai grindžiama tuo, jog šiais laikais visuomenėje vis dažniau pasireiškia alergija pieno baltymams, gimsta daugiau alergiškų kūdikių. Taip pat žmogus turi atsisakyti grūdinių kultūrų (ryžių, grikių, avižų, kviečių, rugių, kt.) ir jų produktų (pvz., duonos, makaronų). Taigi, paleo dieta riboja ir glitimo gavimą (randamą kviečiuose, rugiuose, miežiuose, avižose).

Tačiau, iš esmės, dietos poveikis sveikatai nėra moksliškai patvirtintas.

Žmonėms, alergiškiems pieno baltymams ar sergantiems celiakija (gliutenine enteropatija), galima rekomenduoti paleo dietą. Tačiau, iš esmės, dietos poveikis sveikatai nėra moksliškai patvirtintas.

Sveikos mitybos piramidė kurta dešimtmečiais ir pagrįsta moksliniais įrodymais: jos pagrindą sudaro grūdai, po to – daržovės ir vaisiai, ir tik trečioje pakopoje atsiduria mėsa ir žuvis bei pieno produktai.

Paleo piramidėje išbraukiami pieno produktai ir grūdinės kultūros, o mitybos pagrindą sudaro būtent mėsa, žuvis bei kiti gyvūninės bei augalinės kilmės baltymai ir riebalai. Antroje pakopoje – daržovės, po to – vaisiai.

Žmogus, valgydamas pagal paleo principus, būna sotus, kadangi baltyminis maistas ilgiau suteikia sotumo jausmą (skirtingai nei laikantis mažo kaloringumo dietų), jam lengvai krenta svoris.

Tam tikrais atvejais paleo dieta yra tinkama svorio koregavimui, kadangi duoda greitą rezultatą: per savaitę gali nukristi iki šešių kilogramų kūno masės. Žinoma, toks drastiškas svorio kritimas nėra rekomenduotinas sveikatos atžvilgiu, todėl paleo dietos patariama laikytis iki dviejų savaičių.

Sergantiems ar turintiems riziką sirgti kepenų ligomis, senyvo amžiaus žmonėms paleo dieta yra nerekomenduotina.

Ilgiau maitinantis pagal paleo dietą dėl perteklinio baltymų suvartojimo didėja rizika sutrikdyti kepenų funkcijas – tai gali išprovokuoti rimtus sutrikimus ir negalavimus. Todėl sergantiems ar turintiems riziką sirgti kepenų ligomis, senyvo amžiaus žmonėms paleo dieta yra nerekomenduotina.

Dėl ilgalaikio perteklinio baltyminio maisto vartojimo vystosi ir organizmo acidozė (surūgštėjimas). Lėtinė acidozė negiamai veikia visas organizmo sistemas (širdies, smegenų veiklą ir pan.), atsiranda nuovargis, mieguistumas, apatija, dažni galvos skausmai, išsausėja plaukai ir oda, lūžinėja nagai.

Primenu, kad perteklinis raudonos mėsos vartojimas didina tikimybę susirgti storosios žarnos vėžiu.

Visų žmonių organizmo mechanizmai veikia skirtingai, todėl „apkaltinti“ pieno produktus ir grūdus dėl autoimunizacijos ar taikyti paleo dietą visiems, sergantiems autoimuninėmis ligomis, yra klaidinga. Kitas dalykas, dietų (kaip ir visų kitų, tikėjimo pagrindu sukurtų, objektų) poveikį sveikatai lemia ir saviįtaiga. Kiekvienas atvejis yra individualus, todėl jo negalima laikyti kaip teisingo ar tinkamo visiems.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius