Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota: 2021 balandžio 11d. 11:02

Viskas, ką reikia žinoti apie aliejų: kokios rūšys sveikiausios ir kodėl, kurie aliejai netinka kepimui, o kokių reikėtų visai nevartoti

Kanapių sėklų aliejus
123RF.com nuotr. / Kanapių sėklų aliejus

Kadaise buvo vos viena aliejaus rūšis, todėl pasirinkimas būdavo labai paprastas. Šiandien nuo skirtingų aliejų rūšių lentynoje raibsta akys. Kaip nepasimesti šioje gausybėje ir išsirinkti sveiką aliejų, pataria dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė.

Pirmiausia – kuo ypatingi augaliniai aliejai? Ir kuo skiriasi skirtingų rūšių aliejų sudėtis?

– Aliejaus kokybė ir poveikis sveikatai turėtų būti vertinami keliais aspektais. Svarbu, kokia aliejaus riebalų rūgščių sudėtis, vitaminų, antioksidantų kiekis bei koks oksidacinis stabilumas. Aliejuose yra keletas riebalų rūgščių rūšių: sočiosios, mononesočiosios, polinesočiosios. Šios rūgštys turi skirtingą poveikį sveikatai.

Taigi aliejai yra įvairių riebalų rūgščių mišiniai. Tačiau vyraujanti sudėtyje riebalų rūgščių rūšis yra viena. Pagal tai aliejus priskiriamas vienai ar kitai grupei.

Palmių, kokosų aliejus turi daug sočiųjų riebalų rūgščių. Sotieji riebalai didina lėtinių ligų riziką, tačiau šie riebalai stabilesni kaitinant.

Alyvuogių, avokadų aliejuje vyrauja mononesočiosios Omega-9 riebalų rūgštys. Daug kam teko girdėti apie Viduržemio jūros dietą. 1960 m. atlikus septynių šalių gyventojų sveikatos tyrimą, paaiškėjo, kad Graikijos bei kitų Viduržemio jūros regiono šalių gyventojai rečiau serga širdies ligomis, nors ir gausiai vartoja riebalų. Pasirodė, kad pagrindinis riebalų šaltinis jų racione buvo alyvuogių aliejus, kurio pagrindinė sudedamoji riebalų rūgštis – mononesočioji Omega-9.

Mononesočiosios riebalų rūgštys nėra nepakeičiamos – tai reiškia, kad mūsų organizmas gali jų pasigaminti pats. Tačiau tai nesumenkina jų naudos. Dabar jau žinoma, kad Omega-9 didina DTL (gerojo) cholesterolio koncentraciją, mažina MTL (blogojo), gerina jautrumą insulinui, mažina lėtinį uždegimą. Matyt, dėl šių riebalų rūgščių savybių Viduržemio jūros regiono gyventojai rečiau serga tam tikromis ligomis.

Norėdamas tęsti – užsiregistruok

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Interviu

Mėgaukis šiandien

Laimė jaustis saugiai

Talentingi vaikai

Video

08:39
14:28
50:59

Esports namai

Sveikos ir gražios kojos

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką