Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 12 09 /2023 06 01

5 kvapnios Kalėdų dovanos, kurias namuose lengvai pagaminsite patys

Dovaną kitam visada galima nupirkti, tačiau kur kas smagiau ją pagaminti pačiam. Be to, tokia dovana ypatinga ir tuo, kad žmogui, apie kurį galvodami ją kuriate, padovanojate ir tai, kas labai brangu kiekvienam mūsų – savo asmeninį laiką, mintis ir kūrybą. Į vieną vietą sudėjome pasiūlymus, kaip nesunkiai namuose galėsite pagaminti kvapnias Kalėdų dovanas artimiesiems, draugams ar kolegoms.
Rankų darbo kvapnios dovanos
Rankų darbo kvapnios dovanos / 123rf.com, Luko Balandžio / BNS ir knygos „100 % natūralu“ nuotr.

Aromatinė žvakė, rankų darbo muilas, druska voniai, nuo šalčio lūpas saugantis balzamas, kava kvepiantis kūno šveitiklis – penkios dovanos, puikiai tinkančios Kalėdų proga. O kur dar kvapai ir spalvos, galintys nunešti ir į šventinį sūkurį, ir priminti kelionių įspūdžius ar tiesiog panardinti į svajones.

Rankų darbo aromatinė žvakė – šiluma dvelkianti, kvapni ir neįpareigojanti dovana, bet labai brangi tuo, kad pagaminta jūsų. Ellmuilas.lt įkūrėja Liudmila Urbonaitė pasidalijo, kaip namuose kiekvienas galime pasigaminti įvairiaspalvių ir pasirinktu aromatu kvepiančių natūralaus sojų vaško žvakių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žvakės gamyba namuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žvakės gamyba namuose

Jums reikės:

  • sojų vaško (natūralus, tinka net alergiškiems žmonėms);
  • stiklinių indelių (mažesnių, didesnių, kokių norite);
  • kvapiųjų arba eterinių aliejų;
  • žvakių dažų;
  • specialių blizgučių;
  • dagčių.

Visus žingsnius, kaip namuose pasigaminti sojų vaško žvakę, pamatysite žemiau esančiame vaizdo įraše, o išsamų gamybos aprašymą rasite čia.

VIDEO: Pasidaryk pats: kaip namuose pasigaminti žvakę

Rankų darbo muilas – dar viena itin maloni dovana Kalėdų proga. Jam gaminti galima naudoti skaidrią arba baltą muilo bazę, o galite ir abi kartu, kvapus, specialius dažus, džiovintus žiedlapius. L.Urbonaitė parodė, kaip iš keleto priemonių galima pasigaminti skaidrų muilą, puoštą blizgučiais, nepermatomą muilą, puoštą žiedlapiais, ir muilą, kurį dažnai matome parduodamą kūno priežiūros priemonių parduotuvėse – iš dviejų ar kelių spalvų, dekoruotą natūraliai susidariusiais ornamentais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Muilo gamyba namuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Muilo gamyba namuose

Jums reikės:

  • muilo bazės (skaidrios arba baltos, galite naudoti ir abi);
  • specialių dažų;
  • kvapiųjų arba eterinių aliejų;
  • žiedlapių;
  • įvairių formelių (gali būti specialios, gali būti silikoninės);
  • buteliuko su spiritu (rinkitės tokį, kuris turi purkštuvą).

Visus žingsnius, ką ir po ko daryti, kad rankose laikytumėte kvapnų, spalvotą ar žolelėmis puoštą muilą, pamatysite žemiau esančiuose vaizdo įrašuose, o išsamų gamybos aprašymą rasite čia.

VIDEO: Pasidaryk pats: forminio pjaustomo muilo gamyba namuose
VIDEO: Pasidaryk pats: muilo su žiedlapiais gamyba namuose
VIDEO: Pasidaryk pats: forminio muilo gamyba namuose

Natūrali kosmetika taip pat gali būti puiki dovana. Keletas gramų bičių vaško, šaukštas mėgstamo nerafinuoto, keletas lašų eterinių aliejų – ir jūsų rankose gims natūralus lūpų balzamas, tinkamas naudoti visiems ir visus metus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lūpų balzamo gamyba
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lūpų balzamo gamyba

Jums reikės:

  • 5 g bičių vaško (jo galite įsigyti bitininkų parduotuvėse, internetu);
  • 1 valg. šaukšto nerafinuoto alyvuogių aliejaus (galite naudoti ir kitą mėgstamą – migdolų, sezamų ir pan.);
  • 1 valg. šaukšto nerafinuoto ricinų aliejaus;
  • 5–6 lašų pasirinkto eterinio aliejaus.

Kaip tokį balzamą nesunkiai pasigaminti namuose, parodė natūralios lietuviškos kosmetikos įmonės „Uoga Uoga“ įkūrėja Lena Sokolovska. Kokių žingsnių paisyti, gaminant lūpų balzamą, pamatysite žemiau esančiame vaizdo įraše, o išsamų gamybos proceso aprašą rasite čia.

VIDEO: Pasidaryk pats: kaip pasigaminti lūpų balzamą?

Jei lūpų balzamo gaminti nesinorės, siūlome dar dvi idėjas Kalėdų dovanai – nesunkiai pagaminamą kava kvepiantį kūno šveitiklį ir aromatingą druską voniai. Jų receptais pasidalijo natūralios kosmetikos kūrėja L.Sokolovska, kurie, beje, sugulė ir į L.Sokolovskos su E.Šiožinyte išleistą lengvai namuose pagaminamų natūralių kosmetikos ir namų valymo priemonių receptų knygą „100 % natūralu“.

Šveitiklio kubeliai su kava

„Šis šveitiklis yra patrauklus dėl neįprastos formos. Maži kubeliai padeda dozuoti produktą ir užtikrina, kad panaudojus į likusį šveitiklį nepateks vandens ir nešvarumų. Natūraliam produktui tai yra labai svarbu, kad jis kuo ilgiau išliktų šviežias“, – sakė L.Sokolovska.

Jums reikės:

  • 1/3 stiklinės kakavos sviesto;
  • 1 stiklinės rudojo cukraus;
  • 1/3 stiklinės maltos kavos;
  • 1/3 stiklinės alyvuogių aliejaus;
  • 20 lašų pipirmėčių eterinio aliejaus (nebūtinai).

Kaip pasigaminti:

Ištirpinkite kakavos sviestą pagal metodą „indas inde“ (į puodą su garuojančiu vandeniu įstatykite indelį, kuriame tirpinsite kakavos sviestą). Kitame dubenėlyje sumaišykite visas likusias sudedamąsias dalis. Supilkite kakavos sviestą į masę ir išmaišykite. Supilkite šveitiklį į silikoninę formą ir palikite sustingti kelioms valandoms šaldytuve. Paskui išimkite iš formos ir atsargiai perdėkite į švarų indą su dangteliu.

Knygos „100 % natūralu“ nuotr./Šveitiklio kubeliai su kava
Knygos „100 % natūralu“ nuotr./Šveitiklio kubeliai su kava

Kaip naudoti:

Sutraiškykite vieną šveitiklio kubelį tarp pirštų ir masažuokite kūno odą. Paskui nuplaukite šiltu vandeniu.

Pastabos:

Šveitiklį laikykite sausoje vietoje. Naudodami stenkitės, kad į indelį nepatektų vandens ir nešvarumų.

Toks pagamintas šveitiklis išsilaikys iki 6 mėnesių.

Aromatinga pieno vonia

„Į mėgintuvėlius supakuoti pieno voniai skirti ingredientai ne tik atrodo labai gražiai, bet taip pat yra labai patogūs naudoti – viename mėgintuvėlyje kaip tik telpa tiek priemonės, kiek reikia vienai voniai. Jeigu mėgintuvėlių neturite, galite ne sluoksniuoti, o visas sudedamąsias dalis sumaišyti ir sudėti į didesnį indą. Tuomet vienam kartui į vonią užteks įdėti 2–3 valgomuosius šaukštus priemonės“, – patarė L.Sokolovska.

Jums reikės:

  • 3 valg. š. baltos jūros, rožinės arba juodosios Himalajų druskos;
  • 1 arbat. š. mėgstamo aliejaus (migdolų, sezamų);
  • 10 lašų mėgstamo eterinio aliejaus (levandų, pipirmėčių, citrinų, mandarinų);
  • 3 valg. š. pieno arba kokosų pieno miltelių;
  • 1 arbat. š. žaliųjų citrinų, apelsinų, levandų ar kitų augalų pudros (kaip ją pasigaminti – skaitykite žemiau).
Knygos „100 % natūralu“ nuotr./Aromatinga pieno vonia
Knygos „100 % natūralu“ nuotr./Aromatinga pieno vonia

Kaip pasigaminti druską voniai:

Dubenėlyje sumaišykite druską, aliejų ir eterinį aliejų. Kitame inde sumaišykite pieno miltelius ir augalinę pudrą. Į pasirinktą buteliuką, stiklainį ar mėgintuvėlį iki pusės pripilkite pieno miltelių. Kitą pusę užpildykite pagaminta aromatine druska. Indelį sandariai uždarykite.

Kaip naudoti:

Indelio turinį (jei tai – mėgintuvėlis) išpilkite į vandens pripildytą vonią ir atsipalaiduokite. Jei pagaminta druska stiklainyje, įdėkite 2–3 valgomuosius šaukštus priemonės.

Pastabos:

Geriausia rinktis indelį, kuriame tilptų vienai voniai skirtas kiekis priemonės. Indelius reikėtų laikyti sausoje vietoje. Tinkamai naudojamas produktas šviežias išsilaikys iki 6 mėnesių.

– – –

Kaip pasigaminti augalinę pudrą:

Pudrą, kaip teigia natūralios kosmetikos gamintoja L.Sokolovska, galima pasigaminti iš įvairių augalų: levandų, rozmarinų, rožių ir kitų kvapnių gėlių žiedlapių, taip pat – citrusinių vaisių žievelių.

Sudžiovintą ir sumaltą pudrą galima dėti į sausus veido prausiklius, šveitiklius, kūno ir plaukų pudras. Taip pat galima naudoti vonios produktams – druskoms, triufeliams.

123RF.com nuotr./Skutama apelsino žievelė
123RF.com nuotr./Skutama apelsino žievelė
  • 1. Paruoškite augalą džiovinti – nuskuskite citrusinių vaisių žieveles (tik spalvotą žievelę, be balto minkštimo), nuplaukite nešvarumus nuo žolelių, atskirkite žiedlapius nuo žiedo.
  • 2. Išdžiovinkite augalus natūraliai (padėkite ant popierinio rankšluosčio gerai vėdinamoje patalpoje). Tai gali užtrukti nuo kelių dienų iki savaitės. Greitesnis būdas – džiovinti džiovyklėje arba orkaitėje nustačius nedidelę (40–45 laipsnių) temperatūrą.
  • 3. Sausus augalus sumalkite kavamale. Jei pudrą naudosite produktams, kurie tepami tiesiai ant odos ar plaukų, gautą masę geriausia persijoti pro sietelį, kad neliktų stambesnių gabaliukų.
  • 4. Pudrą supilkite į sausą indelį su sandariu dangteliu ir naudokite pagal poreikį. Aptariamu atveju – dėkite reikiamą jos kiekį į aromatinės druskos voniai skirtus indelius (mėgintuvėlius ar kitus).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius