-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 07

Architektė apie 2021-ųjų spalvas: kaip geltoną ir pilką įtraukti į savo namų erdvę. Interjero pavyzdžiai

Kiekvienais metais „Pantone“ institutas paskelbia metų spalvas, kurių šįkart net dvi – geltona ir pilka. Šis spalvų derinys turėtų karaliauti ne tik interjere, bet ir grožio, mados pasaulyje bei kitose srityse.
Namų interjeras
Namų interjeras / 123RF.com nuotr.

Apie šių spalvų derinius ir pritaikymo būdus interjere kalbamės su architekte Sandra Barkauskiene, kuri sako, kad daugelis, išgirdę, jog viena metų spalvų tapo pilka, greičiausiai pagalvojo, kad tai nieko naujo:

„Manau, kad ne vienas sau pasakė – ir vėl pilka. Daugeliui ji atrodo negyva, nuobodi. Aš į ją žvelgčiau visai kitaip – pilką galima pavadinti santūria spalva, kuri padeda atsipalaiduoti ir puikiai tinka šiems chaotiškiems metams“, – sako Sandra.

Visur tinkanti pilka

Architektė sako, kad pilka yra labai universali spalva ir tinka bet kokiame interjere. „Pilka, balta ir juoda yra tokios universalios spalvos, kurios puikiai dera su bet kokiomis kitomis spalvomis. Su pilka galite sukurti ne tik ramų interjerą, bet ir pereiti prie kontrastingų ir žaismingų sprendimų.

Pilką įvardinčiau kaip patogiausią iš praktiškumo pusės, tikrai lengviau prižiūrėti pilkos spalvos interjerą, taip pat ją nesunku pritaikyti bet kokio stiliaus namuose.

Pilka su šviesesnio medžio spalva, pastelinėmis, kreminėmis spalvomis sukurs romantišką, lengvą ir atpalaiduojantį interjerą, kuris gali puikiai tikti miegamajam, svetainėje. Ta pati pilka suderinta su tamsesniais tonais, auksinėmis detalėmis, tamsaus medžio atspalviais sukurs prabangiai atrodantį vaizdą“, – sako architektė, siūlanti nenurašyti pilkos spalvos ir į ją pažvelgti nauju žvilgsniu, nes ji galinti tapti interjero pagrindine, bazine spalva.

Geltonos žaidimai

Pasak architektės, geltona spalva interjere pastebima iškart ir tai natūralu – ji ryški, rėkianti ir žaisminga.

„Manau geltona spalva nereikėtų dekoruoti viso kambario – sienų, baldų, o tiesiog pasitelkti tam tikras interjero detales, kurios pagyvintų kambarį. Aišku, viskas priklauso nuo to, ko jūs norite. Mano nuomone, ryškios spalvos sukuria momentinę nuotaiką ir jeigu jų per daug, jos vargins ir atsibos į jas žiūrėti. Tad patarčiau su ryškiomis spalvomis neskubėti ir derinti atsargiai“, – sako architektė.

123RF.com nuotr./Namų interjeras
123RF.com nuotr./Namų interjeras

Ji siūlo įsirengiant gyvenamąsias erdves, susikurti bazę, kurioje vyrautų neutralios spalvos – įvairūs pilkos, baltos, žemės spalvų atspalviai. „Tai laikui nepavaldžios spalvos, kurios visada tiks ir nenuvils. Po to spalvomis jau galite kurti antrą sluoksnį – charakterį, tam ir pravers ryškios spalvos-akcentai, kurios nereikalaus didelių investicijų ir sąnaudų, jeigu ateityje norėsite ką nors pakeisti“, – sako Sandra.

Ji prideda ir tai, kad vienintelio atsakymo į klausimą, ar verta kasmet atnaujinti interjerą atsižvelgiant į paskelbtas metų spalvas, nėra. Architektės nuomone, tai priklauso nuo pačių žmonių noro: „Interjerą kuriame mes patys pridėdami emocijas, todėl jeigu sekate naujausias madas, ieškote interjero detalių ir madingiausių kolekcijų, žinoma, atnaujinti erdves verta. Bet jeigu jums tai neteikia jokio džiaugsmo, yra nuobodu, tuomet geriausia rinktis ilgaamžius klasikinius sprendimus“, – sako architektė Sandra.

Jos nuomone, sekti ir pritaikyti naujausias interjero tendencijas mes galime nuo mažiausių dalykų, pavyzdžiui, šiųmetinę spalvinę gamą išpildyti gali ir tokie dalykai kaip indai, fotelis ar įvairi namų tekstilė. „Kitais metais bus kita spalva ir ją vėl galėsite lengvai pritaikyti ir pakeisti pasirinkę nedideles interjerą kuriančias detales“, – pataria architektė.

Geltona, kaip pasakoja Sandra, yra džiaugsminga ir viltinga spalva, ji puikiai tiktų vonioje, patalpose, kur nėra natūralaus apšvietimo, tačiau net ir tuo atveju ji pataria išlaikyti saiką, nes daug ryškių spalvų ar net ir viena jų, turi didelę emocinę apkrovą. Architektė pastebi, kad žmonės anksčiau labai mėgo šiltus atspalvius – gelsvą, persikinę, rusvą spalvas ir džiaugiasi, kad vis daugiau šiuo metu renkasi baltą, pilką, žemes spalvas, tamsesnius atspalvius.

Jūsų dėmesiui – „Pantone“ instituto paskelbtų naujų spalvų pilkos ir geltonos deriniai interjere:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius