Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 09 12

Astos kieme akį traukia hortenzijos: visą aplinką sukūrė savo rankomis

Asta Teri sako, kad prieš komponuodama augalus savo kieme, ji pirmiausia stengėsi įgyti kuo daugiau žinių apie kraštovaizdžio ir aplinkos kūrimą – lankė kursus, seminarus, perskaitė daugybę knygų, žurnalų ir kitos specializuotos literatūros ne tik lietuvių, bet ir užsienio kalba. Šiandien patarimais pašnekovė gali pasidalinti ir su bendraminčiais, kurie dar tik pradeda kurti savo kiemą.
Astos kieme akis džiugina įvairūs augalai
Astos kieme akis džiugina įvairūs augalai / Asmeninio archyvo nuotr.

Augalais Asta Teri pradėjo domėtis prieš šešerius metus. „Ėmiau galvoti, kuo reikės apželdinti sklypą. Pradėjau domėtis viskuo, kas susiję su apželdinimu, sklypo planavimu ir augalais, kas su kuo dera. Palaipsniui žinias nuolat gilinau ir tai pritaikiau savo sklype.

Jeigu jau pradedu kažkuo domėtis, tam visiškai atsiduodu – turiu išnagrinėti nuo... iki. Rinkdamasi augalus aš ieškau informacijos, kaip jie auga, kaip juos prižiūrėti, kada pakirpti ir kaip tręšti, kokio dydžio užaugs“, – pasakoja Asta ir siūlo visiems atkreipti dėmesį į šiuos svarbius niuansus.

Ji prideda, kad sklypo išplanavimas ir tai, kaip bus sudėliotos erdvės, yra labai svarbus pagrindas apželdinant. „Patariu ir pradedantiesiems – įvertinkite savo sklypo padėtį, gruntą, kaip saulė keliauja, kad vėliau augalai neskurstų pavėsyje“, – pataria Asta, savo sklypą kurianti su meile ir atsidavimu.

Kasmet ji savo aplinkoje randa ką patobulinti. Pasitaiko, kad norėdama grožio čia ir dabar, augalus susodina taip, kad įspūdingą kompoziciją po kiek laiko tenka pertvarkyti, persodinti. Priežastis – augalai suveši ir nebetelpa.

„Tvarkydamas ir kurdamas aplinką tu visada turi ką veikti, tad dirbdama aš stengiuosi dar labiau pagražinti, patobulinti, nors jau vietos nelabai yra“, – juokiasi Asta.

Asmeninio archyvo nuotr./Astos kieme akis džiugina įvairūs augalai
Asmeninio archyvo nuotr./Astos kieme akis džiugina įvairūs augalai

Darbas kieme – atsipalaidavimas

Kaip pasakoja pašnekovė, kadangi jos darbas gana įtemptas, tenka daug bendrauti, puoselėdama aplinką ji gali atsipalaiduoti, pabūti tarp augalų ir pailsėti.

„Laisvą minutę išnaudoju apibėgdama savo sodą, apžiūrėdama augalus. Tai mano aistra, o ne darbas ir rutina. Žmogus turi mylėti augalus, tada rūpinimasis jais nėra sunkus ir neįveikiamas darbas“, – mano Asta.

Paklausta, kokie augalai šiuo metu jai labiausiai patinka, Asta įvardina šluotelines hortenzijas.

„Labai smagu matyti, kaip jos jau nuo vasaros vidurio krauna pumpurus, vėliau nusidažo balta spalva, po to rausvėja. Nuostabu tai matyti, be to, hortenzijos labai papuošia sklypą.

Tiesa, man vieniši hortenzijų krūmai tarp akmenų visiškai nesižiūri – kur kas gražiau jie dera su įvairiais augalais, ypač žoliniais, kurie suteikia natūralumo“, – pasakoja Asta.

Asmeninio archyvo nuotr./Astos kieme akis džiugina įvairūs augalai
Asmeninio archyvo nuotr./Astos kieme akis džiugina įvairūs augalai

Labiausiai pašnekovei patinka soruolės, korėjinis lendrūnas, kurie atrodo itin puošniai, o artėjant rudeniui ir rytinėms rasoms, vaizdas tampa tiesiog magiškas ir dažnai pakliūva į Astos fotoobjektyvą.

Vienmečių ir daugiamečių augalų sambūris

Asta priduria, kad nors dažniausiai renkasi daugiamečius augalus, kurie reikalauja mažiau rūpesčio, turi ir kelias mėgstamas vienmetes gėles.

„Su daugiamečiais augalais paprasta – jie patys išdygsta ir tau minimaliai tereikia pridėti ranką. Su vienmetėmis kitaip – jas reikia sėti, persodinti, o ir žydėjimas nusitęsia į vasaros vidurį.

Tačiau labai mėgstu patagonines verbenas – jos pasisėja pačios kiekvienais metais ir man tereikia jas persodinti į norimas vietas, ir zinijas. Jos taip gražiai žydi, yra ryškių spalvų“, – pasakoja Asta.

Asmeninio archyvo nuotr./Astos kieme akis džiugina įvairūs augalai
Asmeninio archyvo nuotr./Astos kieme akis džiugina įvairūs augalai

Jeigu turėtų daugiau vietos sklype, Asta sako tikrai atrastų ką ten pasodinti. „Labai domiuosi žoliniais augalais, ypač miskantais, taip pat norėčiau turėti rožyną. Visą žiemą domėjausi įvairiomis rožių veislėmis, išsirinkau atspariausias, kurios ilgiau žydi. Taigi šiemet pasisodinau nemažai sodinukų, o kitais metais tobulinsiu tai, kas sukurta. Tarp rožių norėčiau pasodinti daugiamečių augalų, kad gėlynas atrodytų natūraliai“, – sako pašnekovė.

Beje, ravėti jai beveik nereikia – šią problemą išsprendžia mulčias. Visi gėlynai kieme mulčiuoti natūralia pušų žieve arba akmenukais.

„Pasisėmiau žinių apie aplinkos planavimą ir pačius augalus, tad tai labai praverčia sodinant ir komponuojant. Tenka sulaukti ne vieno klausimo dėl aplinkos kūrimo ir tvarkymo iš aplinkinių, tad visada mielai pasidalinu savo patirtimi ir džiaugiuosi teigiamais įvertinimais“, – sako Asta.


Konkursą „Мano kiemas“ remia japoniškų profesionalių įrankių ir sodo technikos gamintojas „Мakita“.

Visi konkurso dalyviai turi galimybę laimėti 500 eurų vertės Makita“ kelioninį akumuliatorinį kompresorinį maisto šaldytuvą, kuris šaldo iki -18 °C arba šildo iki +60 °C, nepriklausomai nuo išorės temperatūros! Šaldytuvas veikia iš trijų energijos šaltinių: nuo 18V akumuliatoriaus, AC arba DC srovės.

5 dalyviai bus apdovanoti prizais – „Makita“ termosais ir akiniais.

Apie konkurso sąlygas skaitykite ČIA.

„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas
„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas

Visus negalinčius atsispirti įvairioms apželdinimo idėjoms, besidomintiems dailaus kraštovaizdžio kūrimu ar tiesiog norintiems pasidalinti savo sukurtos, akį traukiančios aplinkos idėjomis, kviečiame dalyvauti konkurse „Мano kiemas“. Konkurso taisyklės: 1. Pildykite anketą prisegdami savo kiemo, sodybos nuotraukas ar vaizdo įrašus. 2. Aprašykite, per kiek laiko sukūrėte savo kiemo aplinką, kaip puoselėjate savo sodybą, sodą, gėlyną, bei kuriame mieste ar rajone tas sukurtas grožis yra. 3. Būtinai parašykite savo vardą, pavardę, telefono nr., kad galėtume su jumis susisiekti.
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius