-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 04

Atsakė į klausimą: kodėl katės murkia?

Katės murkia ne tik tada, kai yra laimingos. Mokslininkai nustatė kelias skirtingas kačių murkimo priežastis. Ir tai nebūtinai meilė jums!
Katinai
Katinai / 123RF.com nuotr.

Daugelis žmonių mano, kad katės murkia iš pasitenkinimo ir malonumo. Nėra abejonių, kad kai murkianti katė glaustosi į jus, negalite nesijausti patenkinti savimi. Be to, greičiausiai manote, kad mielas katinėlis tikrai turi jus mylėti, jei jau taip murkia, rašoma rd.com. Tad kokios murkimo priežastys yra išskiriamos mokslininkų?

Kaip katės murkia?

Kačių šeimininkams gali kilti klausimas ne tik kodėl katės murkia, bet ir kaip jos tai daro? Kaip jos sukuria tą išskirtinį garsą? Priešingai nei manote, įdomus faktas, kad katės neturi unikalios kūno dalies ar organo, kuris leistų joms murkti. Garsas sklinda dėl greitų judesių jų gerklose.

„Murkimas prasideda kaip centrinės nervų sistemos signalas, kuris keliauja į gerklų raumenis“, – aiškina Danielis Rotmanas, „PrettyLitter“ įkūrėjas ir generalinis direktorius. – Šie raumenys labai greitai įsitempia ir atsipalaiduoja, kol katė įkvepia ir iškvepia, kad sukeltų vibracijas, kurias mes jaučiame ir girdime.“

Kodėl katės murkia?

Katės pradeda murkti ir girdėti murkimą nuo pat gimimo. Gimę kačiukai yra akli ir kurti, todėl katės mamos murkia, o mažyliai seka vibracijas ir grįžta pas mamą, kad gautų maisto ir šilumos. Veterinarai mano, kad savo ruožtu kačiukai murkia, norėdami parodyti, kad jiems viskas gerai, ir taip užmezga ryšį su mama kate.

„Kai katės sensta, jos murkia dėl įvairiausių priežasčių – nuo džiaugsmo ir pasitenkinimo iki skausmo malšinimo“, – aiškina D.Rotmanas.

Ką reiškia, kai katė murkia?

Kas verčia katę murkti? Žinoma, murkimą galite išgirsti, kai jūsų augintinis jaučiasi atsipalaidavęs ar draugiškas, tačiau katės taip pat murkia, kai yra alkanos, įsitempusios ar kenčia skausmą.

„Visas elgesys priklauso nuo situacijos, konteksto ir lūkesčių, – „Wired“ sakė kačių specialistas ir Ohajo valstybinio universiteto veterinarijos gydytojas Tony Buffingtonas. – Todėl naivu manyti, kad katės gali murkti tik dėl vienos priežasties – tai tas pats, kas manyti, kad žmonės gali juoktis tik dėl vienos priežasties.“

123RF.com nuotr./Katinas
123RF.com nuotr./Katinas

Dėl murkimo išsiskiria endorfinai, todėl ekspertai mano, kad katės vibracijomis nusiramina. Tikriausiai negalėsite išmokyti katės murkti pagal komandą, bet gali būti, kad ji murks, kai mėgausis jaukiais jūsų prisiglaudimais. Taip pat murkimas gali padėti katei nusiraminti ar tiesiog įveikti skausmą. Yra žinoma, kad katės mamos murkia atsivesdamos kačiukų. Be to, tyrimais nustatyta, kad 35–50 Hz dažnio viso kūno vibracija gali padėti skatinti kaulų gijimą. Kačių murkimo dažniai svyruoja nuo 25 iki 150 Hz, todėl kai kurie teigia, kad vibracijos gali padėti kačiukams išlaikyti tvirtus skeletus.

Aukštesni nei 150 Hz murkimo dažniai naudojami visai kitiems tikslams. Viename žurnale „Current Biology“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad kai katės bando priversti šeimininkus jas pamaitinti, jų murkimo dažnis pakyla iki 220–520 Hz. Tyrėjai mano, kad dėl didesnio dažnio katės šeimininkams sunkiau ignoruoti šį garsą.

123RF.com nuotr./Su augintiniu
123RF.com nuotr./Su augintiniu

Kaip nustatyti, kodėl jūsų katė murkia?

Nors murkimas nėra tik pasitenkinimo ženklas, neturėtumėte pradėti panikuoti, kai kitą kartą išgirsite šį garsą. Ne veltui žmonės jį sieja su laime – tai vis dar yra pagrindinė priežastis, dėl kurios katės murkia. „Jos gali murkti, kai yra sužeistos arba kenčia skausmą, tačiau tarp mūsų pūkuotų draugų tai dažniau yra pasitenkinimo ženklas“, – aiškina D.Rotmanas.

Geriausias būdas išsiaiškinti siunčiamą savo katės signalą – pažvelgti, kas dar vyksta. Jei atėjo vakarienės metas arba jei murkimas yra šiek tiek dažnesnis, jūsų pūkuotasis draugas gali būti susirūpinęs maistu. Jei katytė murkia, o paskui jus kandžioja, ji tikriausiai yra susierzinusi arba supykusi. Taip pat klausykitės, ar jūsų katė murkia nepertraukiamai ir atkakliai – jei tai tęsiasi nuo 24 iki 36 valandų, gali būti, kad jūsų katė iš tikrųjų serga. Tačiau katė, kuri murkia susisukusi jums ant kelių, tikriausiai tiesiog mėgaujasi jūsų draugija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius