Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 10

Birutė daugiabučio kiemą pavertė parku su augmenija, skulptūromis ir kriokliukais

Birutė Buožienė su šeima Naujojoje Vilnioje (Vilnius) apsigyveno daugiau kaip prieš 10 metų. Jie buvo pirmi naujo namo gyventojai. Aplink stūksojo plynas, nykus laukas. Tačiau iki tol vienkiemyje Telšių r. gyvenusi šeima nusprendė pati sukurti akiai mielą aplinką ir daugiabučio kiemą pavertė tikru parku, į kurį pasigrožėti užsuka net atsitiktiniai praeiviai.
Birutės Buožienės kiemas
Birutės Bužienės kiemas / Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip pasakoja pati Birutė, šeima į Vilnių persikėlė dėl tuo metu septynmetės dukters – norėjo suteikti jai geresnes galimybes mokslams ir ugdymui. Tačiau, praradusi savo kiemą, moteris nusprendė akiai malonią aplinką sukurti bent jau sau po langais. Dabartinį vaizdą kiemas įgavo po truputį – kasmet atsirasdavo vis naujų medelių, augalų, gėlių, trišakių vazonams pakabinti, iš medžio drožinėtų skulptūrų, kurias šeima pirkdavo įvairiose mugėse. Viskas, kas šiuo metu glosto šeimininkės akį, įsigyta už pačios šeimos lėšas.

„Iš pradžių mums neleido sodinti, bet pavyko susitarti. Mes gyvename cokoliniame aukšte, į kiemo pusę, tad pirmiausia ir apsodinau sau po langais. Po truputį vis keičiau aplinką, kasmet būdavo vis kitos gėlės, dabar investuoju į daugiametes gėles. Žmonėms buvo neįprasta, bet prieš 3–4 metus mūsų pavyzdžiu pasekė ir kiti kaimynai, taip pat pradėjo tvarkyti aplinką sau po langais, sodinti gėles. Dabar pas mus visi ateina tiesiog pasigrožėti. Ypač gražu būna per Naujuosius metus, kai apkarstome papuošimais, lemputėmis, bet ir dabar kieme naktį lemputės žybsi“, – dėstė pašnekovė.

Pasak jos, didžiausia kiemo pažiba – maždaug 500 metų senumo didžiulis kelmas. Jį pastatyti kieme prireikė manipuliatoriaus, nes jo svoris – didžiulis.

„Teko ilgai ieškoti šio kelmo sumanymui įgyvendinti, tačiau galiausiai radome. Vežėme jį į Mažeikius meistrui, kad išskaptuotų iš jo skulptūrą, tuomet atgal į Vilnių. Dabar, kas tik jį pamato, sustoja fotografuotis. Tikrai labai gražiai atliktas darbas. Prie jo padėta knygos imitacija, pastatyti žibintai. Kelmas pasakoja savo atsiradimo istoriją – kaip buvo pasodintas, augo, kol vėjas neišrovė medžio“, – pasakojo Birutė.

Taip pat kieme iškastas nedidelis baseinėlis, turintis du kriokliukus. Vienas iš jų – su šv. Marijos statulėle. Moteris atvirauja mėgstanti prie jo sėdėti ir tiesiog klausytis vandens čiurlenimo.

„Tai mano hobis, širdžiai mielas dalykas. Aš geriau būsiu lauke, kapstinėsiuosi apie gėlynus, negu namuose. Kieme praleidžiu labai daug laiko. Nors neturime savo namo ir savo kiemo, vis tiek pasidarėme sau malonią aplinką. Be to, norime, kad ir kitiems gražu būtų“, – tikino pašnekovė.

______________________________________________________________________

Šių metų konkursą „Мano kiemas“ remia japoniškų profesionalių įrankių ir sodo technikos gamintojas „Мakita“. Visi konkurso dalyviai turi galimybę laimėti „Makita“ akumuliatorinį Bluetooth radiją ir 18V akumuliatorių iš plačiausios pasaulyje akumuliatorinių įrankių sistemos LXT. Radijas veikia nuo akumuliatorių ir AC srovės ir taip pat įkrauna akumuliatorius.

Daugiau apie konkurso sąlygas – ČIA.

„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas
„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas

Visus negalinčius atsispirti įvairioms apželdinimo idėjoms, besidomintiems dailaus kraštovaizdžio kūrimu ar tiesiog norintiems pasidalinti savo sukurtos, akį traukiančios aplinkos idėjomis, kviečiame dalyvauti konkurse „Мano kiemas“. Konkurso taisyklės: 1. Pildykite anketą prisegdami savo kiemo, sodybos nuotraukas ar vaizdo įrašus. 2. Aprašykite, per kiek laiko sukūrėte savo kiemo aplinką, kaip puoselėjate savo sodybą, sodą, gėlyną, bei kuriame mieste ar rajone tas sukurtas grožis yra. 3. Būtinai parašykite savo vardą, pavardę, telefono nr., kad galėtume su jumis susisiekti.
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius