Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 06

Burokėlių derlius: ką reikia žinoti pradedantiesiems. Pataria specialistė

Burokėliai išgyvena atgimimą, be to, tai puikus pasirinkimas, norintiems gyventi sveikiau ir skaniau. Norite užsiauginti burokėlių patys? Ūkininkė, mokslų daktarė Ingrida Verbylienė pataria, į ką atkreipti dėmesį.
Burokėliai
Burokėliai / Vida Press nuotr.

– Kokioje žemėje geriausia auga burokėliai?

– Burokėliai gerai auga lengvoje ar vidutinio sunkumo priemolio ar priesmėlio dirvoje. Nors burokėliai nėra labai reiklūs dirvai, tačiau norint sulaukti gero derliaus, dirvą reikėtų paruošti. Jei planuojame dirvą tręšti mėšlu, dirvą reikėtų ruošti iš rudens, nes burokėliai nemėgsta šviežio mėšlo. Geriausia dirvą tręšti kompostu arba nedideliu kiekiu mineralinių trąšų. Burokėlius galima auginti ir mulčiuotame darže.

– Kaip dažnai reikėtų laistyti burokėlius?

– Burokėlius galima auginti juos laistant arba nelaistant. Burokėliai yra vienos tų daržovių, kurių galima ir nelaistyti.

– Kaip patartumėte tręšti?

– Svarbiausia burokėlių netręšti šviežiu mėšlu, o kitos trąšos naudojamos pagal poreikį. Jeigu dirvą praturtinote kompostu, kitų trąšų nebereikia naudoti, bet jeigu matote, kad burokėliai neauga, lapai dėmėti, reikėtų apžiūrėti, ar burokėlių neužpuolė kokia nors liga ir mulčiuoti kompostu arba patręšti mineralinėmis trąšomis skirtomis daržovėms. Svarbu laikytis nurodymų, parašytų ant trąšų pakuotės.

– Kokiu atstumu patartumėte auginti burokėlius, t. y. koks tarpas optimalus?

– Burokėlių sėklos didelės, ir iš vienos sėklos dažniausiai išdygsta 2–3 daigai, todėl sėklas sėkite rečiau. Jei pasėsite tankiai, burokėlius reikės retinti. Išrautus retinant burokėlius galima pasodinti į kitą paruoštą lysvę. Palaisčius jie puikiai prigyja ir auga toliau.

Retinti geriausia du kartus. Antrą kartą retinami jau paaugę burokėliai. Jeigu nenorime užauginti labai didelių burokėlių, juos geriau palikti po 1–2 vnt. Taip pat apvaliems burokėliams reikia palikti daugiau vietos, o pailgiems vietos augti reikia mažiau.

– Dėl kokių priežasčių burokėlių derlius gali būti prastas?

– Prastas derlius gali priklausyti nuo sėklos daigumo, nederlingos, piktžolėtos dirvos. Prastas derlius gali būti, jei burokėlių neišretinsite, nes burokėliai bus mažiukai, o jei paliksite per didelius tarpus, burokėliai gali užaugti labai dideli, ir tai irgi galima pavadinti prastu derliumi, nes vidutinio dydžio burokėlių bus mažai, o visi kiti bus labai dideli.

Fotolia nuotr./Burokėliai
Fotolia nuotr./Burokėliai

– Kaip sulaukti gero derliaus?

– Burokėliai gali būti ankstyvi, vėlyvi ir lapiniai (mangoldai). Pasisėkite ankstyvų veislių burokėlių, nes derlius bus ankstyvesnis. Jau vidury vasaros galėsite mėgautis savomis daržovėmis. Nors lapiniai burokėliai dar nėra labai populiarūs, tačiau jų irgi verta pasisėti. Sultingi lapkočiai gali būti troškinami, dedami į sriubas, dideli lapai naudojami salotoms ar žaliems kokteiliams.

Vėlyvi burokėliai labiau skirti laikyti per žiemą, todėl techninės brandos derlius bus rugsėjo mėnesį. Norint neprarasti derliaus, burokėlius reikia nuimti prieš šalnas, nes apšalę burokėliai prasčiau laikosi per žiemą.

– Kokios ligos dažniausiai puola burokėlius?

– Burokėlius puola pupinis amaras, burokėlių lapai susiraito, juos atsukus matosi juodi vabaliukai, ir runkelinė musė. Taip pat yra ir kitų kenkėjų, tačiau jie pasitaiko rečiau. Jaunus daigus sunaikina juodšaknė (diegavirtė), pajuoduoja burokėlio šaknelė, ir daigas dažniausiai išdžiūna. Norint išvengti ligų ir kenkėjų reikėtų laikytis sėjomainos ir naikinti piktžoles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius