-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 16

Dinara pati per savaitę atnaujino virtuvę – perdažė plyteles, komplekto dureles ir šaldytuvą: būdas „tiesiog imu ir dažau“ netinka

Vilnietei Dinarai šiokie tokie baldų atnaujinimo darbai – ne naujiena. Moteris sakė, kad anksčiau yra tekę atnaujinti kėdes ir puvus, renovuoti staliuką, tačiau tokio didelio projekto kaip virtuvinis komplektas ėmėsi pirmą kartą. „Kuo minimalesnėmis sąnaudomis bandžiau atlikti virtuvės renovaciją ir tuo pačiu prisidėti prie „zero waste“, nes pats komplektas dar geros būklės, plytelės – taip pat, tiesiog man nepatiko jų spalva“, – sakė Dinara, savo virtuvės renovacijos projektu pasidalijusi feisbuko grupėje „Prieš ir po“.
Dinaros virtuvė prieš atnaujinimą ir po jo
Dinaros virtuvė prieš atnaujinimą ir po jo / Asmeninio archyvo nuotr.

Norėjo atnaujinti įsigysto būsto virtuvę

Pokyčius – atnaujinti įsigyto būsto virtuvę – Dinara planavo jau kurį laiką. Pasak moters, tiek tamsiai rudos spalvos virtuvinis komplektas, tiek rusvos plytelės dar buvo geros būklės, tačiau jai nepatiko jų spalva:

„Pamaniau, kiek galiu žiūrėti į tą nepatinkančią spalvą, reikia ką nors daryti. Taigi kurį laiką domėjausi, planavau, vėliau nutariau, kad pradžiai – nedarant kardinalių pokyčių – reikia perdažyti plyteles ir renovuoti tą patį virtuvinį komplektą.“

Dažai taip pat džiūsta apie penkias valandas, taigi darbai einasi gana greitai.

Pasiėmusi atostogų per savaitę Dinara perdažė virtuvės plyteles, virtuvinio komplekto dureles, pakeitė rankenėlių ir šaldytuvo spalvą, atnaujino valgomojo stalo kėdes.

„Nebuvo labai sudėtinga, fiziškai šis darbas nėra labai sunkus. Gal tik vietos mažoka, kai išdažius dureles reikia „padžiauti“. Tik pasiūlymas tiems, kurie norėtų imtis ką nors tokio daryti, – pasidomėti prieš tai visokiomis technikomis ir procedūromis, nesiimti daryti to avantiūristiškai, kad tiesiog imu ir dažau, o pasiskaityti, ką žmonės rekomenduoja, ką yra išbandę, kas tinka, kas ne“, – patarė moteris.

Perdažė virtuvės plyteles

Nepatinkančių spalvų sienas žmonės ima ir persidažo, o štai nepatinkančių spalvų virtuvės ar vonios kambario plyteles dažniausiai nori keisti naujomis. Tačiau, kaip sakė Dinara, nebūtina lupti plytelių, jei nepatinka jų spalva, – jas tikrai įmanoma persidažyti:

„Kiek skaičiau atsiliepimų, žmonės plyteles yra perdažę ir vonios kambaryje, naudodami tą patį gruntą ir dažus, kokius naudojau ir aš. Vonios kambaryje daug drėgmės, tačiau sako, kad perdažytos plytelės gerai laikosi. Tikiuosi, kad ir mano virtuvėje jos taip laikysis.“

Asmeninio archyvo nuotr./Virtuvės plytelės prieš atnaujinimą ir po jo
Asmeninio archyvo nuotr./Virtuvės plytelės prieš atnaujinimą ir po jo

Pirmas žingsnis, norint perdažyti plyteles, pašnekovės teigimu, – jas nuriebinti. Tam Dinara naudojo specialų skystį, kurį reikia praskiesti vandeniu ir gautu mišiniu nuplauti visas plyteles. Antras žingsnis – nugruntuoti. Pašnekovė užsiminė naudojusi pobrangį gruntą, bet, jos žodžiais, jis tikrai to vertas. Ir rinkosi ne spiritiniu, o vandens pagrindu.

„Jei norite pasikvėpinti namus, galima rinktis ir spiritiniu pagrindu, – šypsodamasi sakė Dinara. – Aš rinkausi vandens pagrindu – jis yra bekvapis. Ir apskritai visas priemones stengiausi rinktis tokias, kurios neskleistų kvapo – ir pačios labai neerzintų, ir kaimynų.“

Gruntas, pasak pašnekovės, džiūsta apie 4–5 valandas, o jam išdžiūvus galima imtis dažymo darbų. „Dažai taip pat džiūsta apie penkias valandas, taigi darbai einasi gana greitai“, – sakė Dinara ir pridūrė, kad virtuvės sienų plyteles dažė du kartus.

Sodri smaragdinė ir raudona spalvos

Be sienų plytelių, Dinara atnaujino ir virtuvinį komplektą. Paprašyta papasakoti apie eigą, ką ir kaip darė, moteris sakė, kad pirmiausia nusisuko dureles, išsivežė jas pas draugę į sodą ir ten nušlifavo, naudodama šlifuoklį ir kempinėlę, kur šlifuoklis nepasiekia.

„Paskui reikėjo paprastu giluminiu gruntu – ganėtinai pigi priemonė – dureles nuplauti, kad sugertų dulkes. O vėliau du kartus jas nudažiau. Rinkdamasi dažus parduotuvėje pasakiau, ką ketinu daryti, parekomendavo ir bekvapius, greit džiūstančius dažus, ir spalvą sumaišė tokią, kokios ir norėjau“, – pasakojo pašnekovė.

Asmeninio archyvo nuotr./Atnaujinta virtuvė
Asmeninio archyvo nuotr./Atnaujinta virtuvė

Paklausta, kodėl pasirinko būtent tokią spalvą, Dinara sakė: „Aš mėgstu tą smaragdinę ryškią, sodrią žalią, tad tikriausiai todėl. Be to, ir senoji komplekto spalva buvo tamsiai ruda, kardinaliai jo keisti – nudažyti baltai – nenorėjau, perdažytas žalia jis šiek tiek pašviesėjo.“

Prie naujosios virtuvinio komplekto spalvos moteris priderino ir naują rankenėlių spalvą – nupurškė jas aukso atspalvio dažais. „Viena moteris rašė, kad tie dažai nusitrina. Galbūt. Bet rankenėlės lengvai atsisuka, tad, jei nusitrins, nusuksiu ir nupurkšiu dar kartą, bėdos čia nematau“, – šypsodamasi sakė pašnekovė.

O štai buvęs sidabro atspalvio šaldytuvas dabar tapo pagrindiniu virtuvės akcentu – specialiais metalui skirtais dažais Dinara jį perdažė ryškia raudona spalva.

Asmeninio archyvo nuotr./Atnaujinta virtuvė ir perdažytas šaldytuvas
Asmeninio archyvo nuotr./Atnaujinta virtuvė ir perdažytas šaldytuvas

O kad virtuvėje būtų ir daugiau raudonos spalvos detalių, buvusį baltą valgomojo stalo kėdžių apmušalą moteris pakeitė raudonu.

Asmeninio archyvo nuotr./Atnaujintos valgomojo stalo kėdės
Asmeninio archyvo nuotr./Atnaujintos valgomojo stalo kėdės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius