-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 17

Gitana su vyru savo kiemą puošia patys: jis rūpinasi kraštovaizdžiu, ji – augalais

Prieš 20 metų Naujojoje Vilnioje (Vilniuje) įsikūrę Gitana ir Andžėjus Dunovskiai savo gyvenamojo namo kiemo veidą pakeitė prieš metus. Kaip sakė Gitana, viskas jau buvo pasenę, norėjosi atsinaujinti, tad pokyčiai įvyko iš pagrindų.
Dunovskių puoselėjamas kiemas
Dunovskių puoselėjamas kiemas / Asmeninio archyvo nuotr.

„Čia gyvename jau 20 metų, o kiemas toks, koks yra dabar, tapo pernai, pakeitėme viską iš pagrindų, nes jau ir žolė atgyveno, ir trinkeles jau reikėjo keisti. Vyras kūrė visą kraštovaizdį, o aš puošiau“, – apie kiemo pokyčius pasakojo G.Dunovska.

Kieme įrengta medinė pavėsinė, ja šeima džiaugiasi jau ne pirmus metus, tik pastaraisiais, kaip teigė pašnekovė, dar labiau ją papuošė.

Gitana sakė, kad visais darbais prie namo užsiima vyras – šeima visad viską pasidaro pati: „Mes nesamdome jokių žmonių, viską padaro vyras. Jis ir stovus augalams suvirina, ir pasitelkęs fantaziją iš akmenų visus kraštovaizdžio elementus sukūrė. Apskritai labai mėgsta akmenį, todėl jį naudoja.“

Sodinimo darbus moteris pradeda ankstyvą pavasarį, kaip pati sakė, kad greičiau sudygtų ir vasarą turėtų kuo džiaugtis. Augalus daigina iš sėklų, nes taip, pasak Gitanos, pigiau.

„Begonijos, mėlynos lobelijos išaugintos iš sėklų, lelijas auginu daug metų, jų jau visas darželis. Mėgstu pati sukombinuoti keletą augalų, padaryti taip, kaip man atrodo gražu“, – sakė pašnekovė.

Moteris pasakojo turinti bėdų dėl stuburo, tad pertvarkydami kiemą juodu su vyru orientavosi į du aspektus – kad būtų gražu ir reikalautų kuo mažiau darbo.

Asmeninio archyvo nuotr./Dunovskių puoselėjamas kiemas
Asmeninio archyvo nuotr./Dunovskių puoselėjamas kiemas

„Kieme praleidžiame daug laiko. Ypač pavasarį, kai visi darbai laukia. Daugiausia jo atima viską susiplanuoti, ką ir kur šiemet sodinti, kad nesikartotų.

Daržo neturime, tik porą lysvių agurkams, o šiaip viską užslėpėme. Vietoj tvoros pas mus auga tujos, per tuos dvidešimt metų dar jų pridaiginau.

Šiltnamyje auginu pomidorus, paprikas, agurkus ir net moliūgus, nes turime labai daug svečių šliužų, kurie man viską ėda“, – pasakojo Gitana ir užsiminė, kad dabar, kai darbas vyksta nuotoliniu būdu, gali daugiau laiko skirti kiemo priežiūrai.

Vandens baseinėlių, fontanų Dunovskių sklype nėra, bet yra gana status šlaitas, kuris jau pradėtas įrenginėti:

„Planuojame padaryti tokį kaskadinį sodą. Ten jau auga šilauogės. Būtų gerai turėti vandenuko, bet jo nėra, gyvename aukštai ant kalno. Norėjome šiemet pabaigti tą šlaitą įrengti, bet vyras buvo susižeidęs ranką, tad darbus teko atidėti.“

Asmeninio archyvo nuotr./Dunovskių puoselėjamas kiemas
Asmeninio archyvo nuotr./Dunovskių puoselėjamas kiemas

Konkursą „Мano kiemas“ remia japoniškų profesionalių įrankių ir sodo technikos gamintojas „Мakita“.

Visi konkurso dalyviai turi galimybę laimėti 500 eurų vertės Makita“ kelioninį akumuliatorinį kompresorinį maisto šaldytuvą, kuris šaldo iki -18 °C arba šildo iki +60 °C, nepriklausomai nuo išorės temperatūros! Šaldytuvas veikia iš trijų energijos šaltinių: nuo 18V akumuliatoriaus, AC arba DC srovės.

5 dalyviai bus apdovanoti prizais – „Makita“ termosais ir akiniais.

Apie konkurso sąlygas skaitykite ČIA.

„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas
„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas

Visus negalinčius atsispirti įvairioms apželdinimo idėjoms, besidomintiems dailaus kraštovaizdžio kūrimu ar tiesiog norintiems pasidalinti savo sukurtos, akį traukiančios aplinkos idėjomis, kviečiame dalyvauti konkurse „Мano kiemas“. Konkurso taisyklės: 1. Pildykite anketą prisegdami savo kiemo, sodybos nuotraukas ar vaizdo įrašus. 2. Aprašykite, per kiek laiko sukūrėte savo kiemo aplinką, kaip puoselėjate savo sodybą, sodą, gėlyną, bei kuriame mieste ar rajone tas sukurtas grožis yra. 3. Būtinai parašykite savo vardą, pavardę, telefono nr., kad galėtume su jumis susisiekti.
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius