Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 22

Kenkėjai puola obelis ir slyvas? Sodo ekspertė Kristina pataria, kaip išsaugoti derlių

Kenkėjai sode ir darže šiais metais įgijo dar didesnį pagreitį. Tam pritaria ir sodo ekspertė Kristina Cvilikienė, kuri sako, kad kova su kenkėjais reikalauja išties daug jėgų ir pastangų.
Sodo ekspertė Kristina Cvilikienė
Sodo ekspertė Kristina Cvilikienė / 123RF ir asmeninio archyvo nuotr.

„Kenkėjams plisti ir daugintis turi įtakos ne vienas veiksnys. Pavyzdžiui, jeigu jūs prižiūrite savo sklypą, bet šalia yra ne vienas neprižiūrimas, tai tokios vietos kenkėjams yra tikra rojus, o žmonėms – kova su vėjo malūnais. Ir atvirkščiai – jeigu visi kaimynai prižiūri savo sklypus, kenkėjų gali būti mažiau. Daugeliui atrodo, kad anksčiau tiek kenkėjų nebuvo, kad vaismedžiai buvo atsparesni, tačiau kenkėjų turėjome visada, o nuo gamtos sąlygų ir kitų veiksnių priklauso kiek – daugiau ar mažiau – jų sulauksime kasmet. Tačiau negaliu nepritarti, kad gamtoje tikrai vyrauja disbalansas – nebeturime tokių šaltų žiemų, kada kenkėjai iššaldavo. Nepritarčiau, kad naujos veislės neatsparios – atvirkščiai, einame į priekį, todėl vaismedžių atsparumas ligoms, kenkėjams ir oro sąlygoms tikrai auga“, – sako K.Cvilikienė.

Ji priduria, kad šiais metais dėl oro sąlygų ypač daug amarų, pjūklelių, lapsukių, erkučių ir kitų kenkėjų, kurie kenkia augalams. „Nebūtinai jie pražudo augalus, bet jeigu, tarkime, vaismedžiai yra jauni, o juos užpuola amarai ir iščiulpia visus syvus, tuomet lapai nudžiūsta, nevyksta fotosintezė, tad tai gali tapti pražūtimi jūsų puoselėjamiems augalams. Dideliems medžiams kenkėjai taip stipriai nepakenks, tačiau turės neigiamos įtakos vystymuisi bei derliui, kuris yra kiekvieno sodininko tikslas. Vadinasi, kova su kenkėjais yra būtina“, – kalba pašnekovė.

Kokie požymiai išduoda, kad turime reikalų su kenkėjais ir kaip kovoti?

Kaip sako Kristina, galime pastebėti, kad augalų, užpultų kenkėjų, jauni ūgliukai, lapai susisuka, džiūsta, ant serbentų lapų galite išvysti raudonus darinius, patys lapai gali būti išraizgyti – t. y. paliktos kenkėjų žymės ir pan. „Žmonės kartais net išsigąsta manydami, kad tai kokia liga, todėl pamačius bet kokius požymius ant lapų, apverskite juos ir apžiūrėkite. Kenkėjai mėgsta ten įsikurti ir pridaryti žalos – nuo amarų iki gumbinių erkučių ar lapsukių“, – aiškina specialistė.

Paklausta, ar naminės priemonės (įvairūs muilų tirpalai, soda, pelenai ir pan.) gali padėti įveikti kenkėjus, Kristina pažymi, kad jas tikrai galime pritaikyti savo sode, tačiau turime kai ką žinoti.

„Svarbiausia tai, kad tas namines priemones reikia naudoti reguliariai ir kartoti kas tam tikrą laiką, kadangi kenkėjai turi dauginimosi ciklus, todėl kai vieną kartą nupurškiame ir juos išnaikiname, po kiek laiko ritasi nauja vada, todėl ir priežiūra reikalinga nuolatos. Labai padeda ir įvairios lipnios juostelės su feromonais ir pan., ant kurių tie kenkėjai paprasčiausiai prilimpa“, – sako sodo ekspertė.

Jeigu renkamės chemines priemones, akaracidus ar bioinsekticidus, jie taip pat turi būti naudojami reguliariai, sistemingai ir keičiami tais atvejais, jeigu kenkėjai prie jų pripranta.

„Jeigu kenkėjų yra nedaug, pavyzdžiui, amarai užpuolė vaismedžius, dažnai galima kovoti ir naminėmis priemonėmis. Tačiau būna atvejų, o ypač šiais metais, kai kenkėjai sunkiai pasiduoda naikinimui, jų labai daug, tuomet patarčiau jau rinktis chemines priemones, tačiau būtina perskaityti, kaip naudoti ir nepamiršti, kad nupurkštų vaisių ir uogų vartoti negalima, kol nepraeis karencinis laikotarpis (laikas nuo purškimo iki kada galima vartoti vaisius)“, – pasakoja Kristina.

Sodo ekspertė pabrėžia, kad tikrai nebūtina iš karto griebtis cheminių priemonių. "Visada prieš chemines priemones galite išmėginti ir namines, kurias būtina naudoti reguliariai – t. y., kas 3–5 dienas. Tai kontaktinės priemonės, kurios veikia užpurkštos ant kenkėjų“, – aiškina ekspertė.

Ji priduria, kad norėdami sulaukti derliaus, mėgautis sveikais vaisiais ir išlaikyti sveikus vaismedžius, pirmiausia turime reguliariai apžiūrėti visus savo augalus, o pastebėjus ligas ar kenkėjus iškart imtis darbo – pažeistus lapus, vaisius nuskinti ir sunaikinti, surinkti kenkėjus, o prireikus – naudoti namines ar chemines priemones. Rudenį, jeigu sodas ypač sirgo, padėti gali ir vario preparatai, karbamidas. Purkšti šiais preparatais patariama visą medį – kamieną, šakas, pomedį ir pan., kadangi kenkėjai mėgsta įlįsti ir pasislėpti medžio žievėje ir peržiemoti.

„Kol jauni vaismedžiai patariama ravėti pomedį, svarbu, kad ten nebūtų piktžolių, vejos, nes kenkėjai ten gali surasti sau prieglobstį ir namus“, – pataria sodo ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius