Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 17

L.Liubertaitė apie pomidorų genėjimą: kaip tą daryti ir kodėl neskabyti „plikai“

Pomidorams ši vasaros kaitra pažėrė nemažai išbandymų. Daugelis skundžiasi ne tik įvairiomis ligomis, bet ir besisukančiais lapais, žiedų kritimu, pajuodusiais vaisiais ir kitomis bėdomis. Lemiamą vaidmenį pomidorų auginime atlieka ir jų genėjimas.
Pomidorų genėjimas
Pomidorų genėjimas / 123RF.com nuotr.

Kaip tai atlikti tinkamai? Ko jokiu būdu nedaryti? Tinklaraštininkė, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė pasakoja, kad dabar socialinėje erdvėje vis plintančios nuotraukos, kuriose pomidorai kone „nuogi“, atskleidžia ydingą praktiką, kadangi taip nugenėti ir be lapų palikti pomidorai kenčia ir neduos norimo derliaus.

123RF.com nuotr./Pomidorai
123RF.com nuotr./Pomidorai

„Taip nereikėtų daryti, kadangi taip tiesioginiu būdu mes sumažiname pomidorų derlių. Augalai maitinasi per lapus, tokiu būdu vykdoma fotosintezė, tad nuskindami lapus, mes sumažiname augalo gyvybines galias ir neleidžiame jam užauginti stambių ir kokybiškų vaisių kaip turėtų. Dėl to lapai tikrai reikalingi. Be to, kadangi dabar turime ilgau besitęsiančią kaitrą, lapai dar ir padeda jiems „neiškepti“, kadangi sudaro šiokį tokį pavėsį. Siūlyčiau ir dėl šios priežasties lapų nenuskabyti per daug. Dabar, šiomis karštomis dienomis, svarbiausia užtikrinti vėdinimą“, – pataria Lina.

Ką daryti su pavieniais negražiais, pageltusiais ar dėmėtais pomidorų lapais

Visus lapus, kurie yra pageltę, dėmėti, pilki, Lina Liubertaitė rekomenduoja nukirpti, ypač, jeigu jų yra vos vienas kitas. Tai pasak jos, gali būti beprasidedančios ligos ženklas ir geriau tokius pašalinti, kad ligos nebūtų perduotos kitiems šiltnamio augalams.

„Bet kuriuo atveju, neskubėkite šalinti visų lapų, kadangi augalus galima gydyti, imtis kitų priemonių, kad išsaugotume derlių, tačiau labai svarbu kasdien užeiti į šiltnamį ir įvertinti, kaip atrodo augalai, net jeigu turite automatinę laistymo ir vėdinimo sistemą. Pamatę pirmuosius ligų ženklus jūs galite suspėti išsaugoti savo augalus“, – pataria Lina.

Kuo skiriasi indeterminantiniai ir determinantiniai pomidorai?

Pomidorai gali būti indeterminantiniai ir determinantiniai. Indeterminantiniai (aukštaūgiai) auga kaip vijokliai, ir jeigu jiems sukurtume tobulas sąlygas, negenėtume, jie augtų nesustodami ir pasiektų ne vieno metro aukštį.

Kas yra tobulos sąlygos? „Tai nesibaigianti vasara ir aprūpinimas maisto medžiagomis, tačiau mūsų vasara nėra amžina, o pomidorus puola įvairios ligos, todėl turime ribotą laiką, kad galėtume gauti norimą pomidorų derlių“, – sako tinklaraštininkė.

Pasak jos, pirmiausia, ką turime padaryti dėl pomidorų derliaus – suvaldyti patį augalą ir nugnybti pažastinius ūglius. Dėl to augalas bus kompaktiškesnis, turės daugiau jėgų ne žalios masės formavimui, bet vaisių mezgimui. O jeigu pražiopsojome pažastinį ūglį ir jis jau krauna žiedus? Lina sako, kad tokiu atveju tokį derantį ūglį galima palikti ir sulaukti derliaus.

Ką daryti su aukštaūgių augalų viršūnėmis, kurios jau nori išlipti iš šiltnamio? „Priklauso nuo to, kokio aukščio šiltnamis, nes kuo jis aukštesnis, tuo didesnį derlių galime gauti, tačiau jeigu jau matome, kad šiltnamio augmenija virsta džiunglėmis, augimą pristabdyti tikrai galime – reikia nugnybti pomidorų viršūnes. Tačiau visa tai priklauso nuo paties pomidorų auginimo technikos“, – pataria Lina.

Ką dar turėtumėte žinoti? „Kai pomidorai nustojo augti ir prasidėjo nokimas, jiems nebereikia tiek maisto medžiagų, todėl galime po kekėmis esančius lapus pašalinti visiškai ir tai galioja ne tik pirmai nuo apačios esančiai kekei, bet ir aukščiau augančioms kekėms“, – sako L.Liubertaitė. Lapai užmaitina tuos vaisius, kurie auga virš jo. Todėl kol vaisiai auga, lapus po ta keke paliekame. Kai vaisiai pradeda nokti, augimas jau nebeaktyvus, todėl po ta keke esančius augalus galima pašalinti.

Determinantiniai (žemaūgiai arba kitaip riboto augumo) pomidorai duoda ribotą derlių, tad jų skabyti nereikia. „Nebent augalas itin vešlus, o lapai uždengia visus pomidorus, tuomet vieną kitą lapą galite pašalinti“, – sako tinklaraštininkė.

Patarimai ir vaizdo pamoka, kurioje pamatysite, kaip taisyklingai skabyti pomidorus – vaizdo įraše:

VIDEO: Tinklaraštinkė pataria, kaip genėti pomidorus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius