-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 29

L.Liubertaitė pataria: kaip genėti, balinti medžius ir tinkamai pasirūpinti krūmais

Nors baigiasi pirmas žiemos mėnuo, orai dar palankūs daugeliui sodo darbų. Vieni iš jų – medžių genėjimas ir balinimas bei krūmų priežiūra. Kaip juos atlikti tinkamai? Apie tai kalbamės su tinklaraštininke, „Geltonas karutis“ apželdinimo kursų organizatore Lina Liubertaite.
Žiemos darbai sode
Žiemos darbai sode / 123RF.com nuotr.

„Daugeliui išvis kyla klausimas, ar galima medžius genėti žiemą, tačiau iš tikrųjų, išskyrus kelias išimtis, augalus galite genėti bet kada. Dabar genėti galima net tuos medžius, kurie leidžia sulą – tai vynuogės, klevai, beržai ir graikiniai riešutmedžiai, tačiau sausio ir vasario mėnesį nuo šio darbo derėtų susilaikyti ir šių augalų negenėti.

Žiemos darbai yra daugiau patogumo klausimas, tarkime, jeigu yra labai šalta ar šlapia, ar medžių šakos apledėjusios, darbą geriau atidėti, tačiau esant palankioms oro sąlygoms drąsiai galima dirbti – juolab, dabar šiems darbams daugelis turi laiko. Tam jums reikia tinkamos aprangos, avalynės, darbinių pirštinių ir įrankių“, – sako tinklaraštininkė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė

Kadangi šiuo metu lapai jau seniai nukritę, puikiai galime matyti lają, kaip išsidėsčiusios šakos ir genėti taip, kad medžiai gražiai augtų.

„Jeigu genime pavasarį, paskatiname medžių augimą, o dabartinis genėjimas šiuo žiemos metu atitinka rudeninį genėjimą ir labiausiai tinka dekoratyviniams medžiams ir krūmams formuoti. Vaismedžius irgi genime ne dėl auginimo suskatinimo, bet dėl medžio sveikatos, kad laisviau tekėtų oras, galėtume pašalinti ligų sukėlėjus ir pan.“, – sako L.Liubertaitė.

Trys svarbūs darbai medžiams ir krūmams

Lina priduria, kad medžiams visada gerai atlikti vadinamąją higieną, kuri jiems itin naudinga.

„Apžiūrėkite medžius, ar nėra nulūžusių šakų, atplaišų, negyvų, ligotų šakų. Pašalinę tokias šakas tikrai nesuklysime, medžiui bus lengviau ir geriau. Kitas dalykas, ką galime padaryti, atkreipti dėmesį į šakas, kurios dubliuoja viena kitą, pavyzdžiui, jos išsidėsčiusios viena virš kitos lygiai tokiu pačiu kampu ir viršutinė uždengia šviesą apatinei. Tokiu atveju reikėtų vieną pašalinti.

Nugenėti reikėtų ir tas, kurios auga nuo kamieno, apsisuka ir vėl grįžta į link jo. Tos šakos užima papildomą vietą, mažina vandens pritekėjimą, nebus tokios vaisingos, neturi didelės vertės, o pašalinimas padės atlaisvinti lają“, – teigia pašnekovė.

Ji sako, kad dar reikėtų atkreipti dėmesį, ar ant medžių neliko „mumijų“ – kitaip tariant, senų ir sudžiūvusių vaisių – obuolių, kriaušių ir kt. Juos būtina pašalinti, kadangi tokiuose vaisiuose kaupiasi ligų sukėlėjai, kenkėjai, užkratai.

„Ką reikėtų žinoti apie krūmus? Serbentų, agrastų ir kitų uogakrūmių šakų nereikėtų trumpinti, o geriau iškirsti keletą seniausių šakų per visą ilgį tam, kad paliktume derlingiausias ir duodančias daugiausiai uogų. Tokiu būdu atjauniname visą krūmą, todėl galime tikėtis kitais metais daugiau uogų“, – sako Lina.

Medžių balinimas

Tinklaraštininkė sako, kad šiuo metu galima nubalinti medžius, tačiau būtina atkreipti dėmesį į orų prognozę – svarbu, kad priešaky nebūtų lietingų dienų.

„Reikia įsigyti medžiams skirtą balinimo mišinį ar jį pasigaminti patiems, o jauniems medeliams galima naudoti vandeninius baltus dažus.

Prieš balinant medelius, reikia paruošti kamienus. Jauniems medeliams papildomai daryti nieko nereikia – imate ir dažote. O brandiems medžiams reikia pašalinti, jeigu yra, atplaišas, žievę prabraukti metaliniu šepečiu ir tada dažyti balinimo mišiniu.

Jauniems ir brandiems medeliams balinimas atliekamas dėl skirtingų priežasčių. Jauni medeliai balinami todėl, kad anksti pavasarį, kai bus dar šalta, tačiau pradės spiginti saulė, nuo didelio temperatūrų skirtumo gali plyšti žievė. Jeigu medžiui suplyšta žievė, tai yra labai sunkus pažeidimas, medelis vėliau sunkiai gyja. Balinimas padeda išvengti šio sunkaus medžiui pažeidimo, nes atspindi saulę, todėl kamienas ne taip stipriai įkaista, ir mes stipriai sumažiname riziką žievei įplyšti.

123RF.com nuotr./Vaismedžių balinimas
123RF.com nuotr./Vaismedžių balinimas

Brandiems medžiams, kurie turi storą žievę, balinimas atliekamas dėl bendros dezinfekcijos ir higienos tam, kad įvairūs žievės plyšiai netaptų namais kenkėjams. Tad kol nėra didelės minusinės temperatūros, šį darbą galite drąsiai atlikti ir taip apsaugoti medžius“, – sako Lina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius