Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 14

L.Liubertaitė pataria: kaip pagausinti agurkų derlių ir kokie labiausiai tiks raugti

Agurkų sezonas jau pamažu įsibėgėja, tad norintys sulaukti gausaus ir skanaus derliaus turėtų atkreipti dėmesį į šiuos patarimus.
Šviežiai raugti agurkai
Šviežiai raugti agurkai / 123RF.com nuotr.

Kodėl agurkai apkarsta? Kokie labiausiai tiks raugti? Auginti vertikaliai ar horizontaliai? Į šiuos ir kitus aktualius klausimus atsako tinklaraštininkė, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė.

„Ką svarbiausia padaryti šiuo metu, norintiems gero derliaus? Laistyti. Tą patartina daryti kiekvieną dieną ir laistyti gausiai. Laistyti, kai agurkai žydi reikia mažiau, tačiau šiuo metu jiems ypatingai reikia drėgmės, kadangi dabar – pats derėjimo pikas“, – pastebi tinklaraštininkė.

Ji sako, kad tuo agurkai skiriasi nuo pomidorų, kuriems labiau patinka sausas oras nei drėgmė, todėl dažnai netgi patariama agurkus ir pomidorus auginti atskiruose šiltnamiuose.

– Kuo patartina tręšti agurkus?

– Labai svarbus geras duobės paruošimas dar sodinant. Agurkai gerai augs, jeigu su žeme bus sumaišytas, pavyzdžiui, mėšlas. Tačiau nuo liepos vidurio ar rugpjūčio galima pamatyti, kad maisto medžiagų agurkams mažėja – tai išduoda sulėtėjęs augimas, pakitusi lapų spalva, atsiradusios dėmės.

Tada galite patręšti specialiai agurkams skirtomis trąšomis, kurias reikia naudoti pagal instrukciją. Patarčiau naudoti mažesniais kiekiais, bet dažniau, kad agurkai geriau įsisavintų trąšas ir maistingąsias medžiagas.

– Kodėl agurkai tampa kartūs?

– Viena iš dažniausiai pasitaikančių priežasčių, kodėl agurkai apkarsta yra ta, jog jiems trūksta drėgmės. Taip pat kai kurios veislės yra labiau linkusios apkarsti negu kitos. Todėl pirmas dalykas, ką galite padaryti, – dažniau laistyti.

– Ar yra skirtumas, kaip auginti agurkus – rišant ar leidžiant besidriekti pažeme?

– Dažniausiai agurkus auginame rišame tada, kai norime sutaupyti vietos. Tokiu atveju yra patogiau prižiūrėti, galima laisvai prieiti. Na o jeigu turite daug vietos, galite agurkams leisti augti pažeme.

Vida Press nuotr./Agurkai
Vida Press nuotr./Agurkai

– Ar agurkus reikia genėti?

– Skirtingos agurkų veislės šakojasi skirtingai. Kai kurios šakojasi labai daug ir daug energijos skiria žaliosios masės augimui. O juk pagrindinis dalykas ne žali lapai, bet daržovės, todėl reikėtų pasistengti suvaldyti šį procesą. Šoninius ūglius reikėtų pradėti trumpinti anksčiau, tačiau jeigu nieko nedarėte ir matote, kad lapų itin daug, o derliaus mažai, tuomet galima apskabyti šoninių ūglių viršūnėles, kad pristabdytume jų augimą.

Agurkus patarčiau skinti tada, kai jau mums pakanka jų augumo ir negailėti, nes palikdami didelius agurkus, kurių augimas jau yra sulėtėjęs, mes sustabdome naujų agurkų derėjimą, o juos skindami – suaktyviname. Todėl skinkite, kai turite galimybę ir neleiskite jiems peraugti, nes tik taip džiaugsimės gausiu derliumi.

– Kokie agurkai labiausiai tinka raugimui ir konservavimui?

– Viskas priklauso nuo agurkų veislės. Greitam raugimui tiek sausu, tiek „šlapiu“ būdu dažniausiai tinka bet kokios veislės agurkai, o štai jeigu norime juos konservuoti žiemai, reikėtų atsižvelgti į veislę. Ji būna užrašyta ant pakelio arba, jeigu žinote veislės pavadinimą, galite pasitikrinti internete, ar ji tinkama rauginimui. Žinoma, rauginti galima bet kuriuos agurkus, tačiau jeigu norime, kad rauginti agurkai būtų ne minkšti, o traškūs ir gaivūs, tam tikros veislės pasižymi būtent tokiomis savybėmis, pavyzdžiui, ‚Mirabelle H‘.

Agurkai yra viena iš tų daržovių, kuriuos galima valgyti nesubrendusius. Todėl jeigu norime marinuoti agurkus, galime rinktis pačius mažiausius, o jeigu norime raugti – geriau rinktis didesnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius