Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2014 rugsėjo 15d. 09:00

Maisto produktų kelias iki stalo: kokiais chemikalais jie apdorojami?

Obuoliai
Fotolia nuotr. / Obuoliai

Tikriausiai ne visada susimąstome, kokios procedūros taikomos maisto produktams, kol jie pagaliau atsiduria ant mūsų stalo. Kodėl obuoliai parduotuvių lentynose dienų dienas žvilga, o parsinešti namo pradeda greitai vysti ir pūti?

Būtų puiku, jei, tarkime, obuolius auginantis ūkininkas juos retai purkštų nuo kenkėjų ar ligų. Atėjus laikui, obuolius nuskintų, sukrautų į krovininę mašiną ir atvežtų tiesiai į parduotuvę. O pirkėjai į pirkinių krepšius įsidėtų šiuos minimaliai cheminėmis medžiagomis apdorotus vaisius ir nesibaimintų dėl savo sveikatos. Deja, ne viskas taip paprasta. Prieš patekdami į mūsų rankas produktai dažnai apdorojami įvairiomis cheminėmis medžiagomis (dirbtiniais dažais, vašku ir kt.). Ir nors ne visos cheminės medžiagos yra pavojingos, kai kurios gali kelti pavojų vartotojų sveikatai.

Vaškas

Vaisių ir daržovių odelės dažnai būna padengtos natūraliu vašku, saugančiu nuo suvytimo, mechaninių pažeidimų. Prieš patekdami į rinką produktai būna nuplaunami ir nušveičiami, taip jie netenka didelės dalies natūraliai atsiradusio vaško, todėl tiekėjai parduodamus vaisius ar daržoves papildomai vaškuoja. Nedidelis vaško kiekis produktus apsaugo nuo pelėsio, įbrėžimų, o kartu ir nuo puvimo. Vaškuojami obuoliai, agurkai, apelsinai ir kt. Vaškas suteikia žvilgesio, todėl dažnai parduotuvių lentynose esantys obuoliai traukia pirkėjų žvilgsnius. Mūsų organizmas nepasisavina vaško, todėl medžiaga patenka į virškinimo sistemą ir iš organizmo pašalinama nepakitusi.

Vaisiai ir daržovės dažniausiai vaškuojami natūraliu augaliniu vašku, bet gali pasitaikyti natūralaus gyvūninio ir net sintetinio vaško. Norėdami patikrinti, ar parduotuvėje esantys vaisiai ir daržovės yra vaškuoti, paimkite norimą įsigyti produktą į ranką. Jei buvo naudotas natūralus ar dirbtinis vaškas, ant odos turėtų likti šiek tiek slidžių permatomų miltelių.

Nors vaškas sveikatai ir nekenkia, yra būdų, kaip išvengti nereikalingo šios medžiagos patekimo į organizmą. Paprasčiausias būdas – nušveisti produktus šepetėliu po tekančiu vandeniu. Vašką taip pat šalina actas: suvilgykite medžiaginę ar popierinę servetėlę actu ir nuvalykite vaisius ar daržoves dar prieš juos plaudami vandeniu. Taip pat vaisių ar daržovių odeles galite tiesiog nulupti, tačiau tuomet į mūsų organizmą nepatektų naudingoji ląsteliena.

Maistiniai dažai

Atidžiau patyrinėję maisto prekių sudedamąsias dalis įsitikinsime, kad maistinių dažų yra daugelyje produktų: leduose, mišrainėse, miltiniuose kepiniuose, gėrimuose ir kt. Nurodydami produkto sudedamąsias dalis, gamintojai gali parašyti visą dažų pavadinimą arba naudoti tarptautinį žymėjimą (maisto produktų priedai žymimi E raide). Kai kurie dažai yra natūralūs, pavyzdžiui, paprika (E 160c), chlorofilas (E 140), karamelizuotas cukrus (E 150) ir kt. Tokių dažų baimintis nereikėtų, nes paprastai organizmui jie nekenksmingi. Tačiau dirbtiniai dažai yra pavojingi tiems asmenims, kuriuos vargina alergija. Taip pat ir sveiki žmonės neturėtų piktnaudžiauti produktais, kuriuose yra dirbtinių dažų, nes pastarieji gali sukelti įvairių odos reakcijų, astmą ar hiperaktyvumą (ypač mažiems vaikams).

Daug diskusijų kelia ryški lašišos spalva. Teigiama, kad natūraliai besiveisiančios lašišos rožinę spalvą įgauna dėl raciono. Lašišos minta kriliais, planktonu ir kitais mažais organizmais, o su šiuo maistu gaunama rožinė spalva kaupiasi lašišų riebaliniame sluoksnyje. Tačiau, jei lašišos veisiamos fermose, be specialios mitybos, jų mėsa būtų balta arba pilkšva. Tam, kad nelaisvėje augintų lašišų spalva atitiktų skonį, veisėjai žuvis dažnai šeria maistu, papildytu kantaksantinu. Mokslininkai šią dažomąją medžiagą sieja su regėjimo problemomis. Įvairiose šalyse kantaksantino vartojimas yra griežtai ribojamas, o prekybininkai privalo pirkėjams nurodyti naudotą dažymo priemonę ir jos kiekį.

Siekiant produktams suteikti kuo patrauklesnę išvaizdą, dažų dedama ir į mėsą ar jos produktus (dešreles, paštetą ir kt.). Kai kurie dietologai tvirtina, kad daugiausia dažų vartojama gaminant ledus, todėl tėveliai turėtų būti atsargūs ir savo mažųjų pernelyg dažnai nelepinti šiuo skanėstu.

Kai kurie dietologai teigia, kad jei žmogus yra sveikas, fiziškai aktyvus, vartoja įvairų maistą, saikingas dirbtinių dažų vartojimas sveikatai nekenks.

Plačiau apie tai, kokiais chemikalais apdorojamas maistas prieš patenkant į parduotuvių lentynas, skaitykite 37-ajame savaitraščio numeryje!

Temos: 1 Sveika mityba
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Gyvenimas

Indoneziją pamilęs Edgaras – apie pilotę žmoną, priimtą islamą, vietos mafiją ir nusipirktus vaikus

24sek

Eurolygą laimėjusio „Lietuvos ryto“ nepilnamečiai lyderiai įkliuvo vartoję alkoholį

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. „Be penkių pasaulio pradžia“ – ciniškas M.P.E.Martynenko žvilgsnis į pasaulį

Aktualu

Donaldas Trumpas: susitikimas su Kim Jong Unu gali būti atidėtas

„Ginčas“: Šaro ateitis Kaune ir „Žalgirio“ bėgimas nuo praeities košmaro

Vardai

Princas Harry ir Meghan Markle pirmą kartą renginyje dalyvavo jau kaip vyras ir žmona

Kultūra

Rašytoja ir vertėja Dalia Staponkutė: „Lietuvių literatūra graikams aktuali“

Menininkas Italijoje kuria „Fiat 500“ skulptūrą iš marmuro

Aktualu

Lietuvės kliente Čikagoje tapo ir Dalia Grybauskaitė

Aktualu

Teisininkai apie Eligijaus Masiulio „paskolos“ legalizavimą: „Tai dar nieko nereiškia“

Verslas

Škotijoje siūlo įsigyti namą, pro kurį rieda „Hogwarts Express“ traukinys

Verslas

Palangos verslininkai skundžiasi dar neprasidėjus sezonui: neranda darbuotojų

Gyvenimas

Kunigas E.Jurgelevičius liko be parapijos: gyveno su partnere, susilaukė trijų vaikų

Sportas

Ukraina apkaltino 35 futbolo klubus dalyvavimu surežisuotų varžybų schemoje

Vardai

Pirmagimio besilaukianti Greta Lebedeva: „Svajojam apie du ar tris vaikučius, kaip Dievas duos“

Pasaulis kišenėje

Naujutėlaitis milžinas už 625 milijonus: į Klaipėdą atplaukė ką tik pakrikštytas kruizinis laivas

Vardai

Karališkų vestuvių svečiai „eBay“ aukcione parduoda šventėje gautas dovanas: kaina kyla tūkstančiais

Nuostabioji Džerba – lotosų valgytojų sala

Maistas

Apetitą žadinančios nuotraukos: maisto fotografė pataria, kaip tokias sukurti

Aktualu

Giedrė Liutkevičiūtė: Konfliktiško pokalbio valdymas

Naujienos

Gyvenimas

Indoneziją pamilęs Edgaras – apie pilotę žmoną, priimtą islamą, vietos mafiją ir nusipirktus vaikus

24sek

Eurolygą laimėjusio „Lietuvos ryto“ nepilnamečiai lyderiai įkliuvo vartoję alkoholį

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. „Be penkių pasaulio pradžia“ – ciniškas M.P.E.Martynenko žvilgsnis į pasaulį

Aktualu

Donaldas Trumpas: susitikimas su Kim Jong Unu gali būti atidėtas

„Ginčas“: Šaro ateitis Kaune ir „Žalgirio“ bėgimas nuo praeities košmaro

Vardai

Princas Harry ir Meghan Markle pirmą kartą renginyje dalyvavo jau kaip vyras ir žmona

Kultūra

Rašytoja ir vertėja Dalia Staponkutė: „Lietuvių literatūra graikams aktuali“

Menininkas Italijoje kuria „Fiat 500“ skulptūrą iš marmuro

Aktualu

Lietuvės kliente Čikagoje tapo ir Dalia Grybauskaitė

Aktualu

Teisininkai apie Eligijaus Masiulio „paskolos“ legalizavimą: „Tai dar nieko nereiškia“

Verslas

Škotijoje siūlo įsigyti namą, pro kurį rieda „Hogwarts Express“ traukinys

Verslas

Palangos verslininkai skundžiasi dar neprasidėjus sezonui: neranda darbuotojų

Gyvenimas

Kunigas E.Jurgelevičius liko be parapijos: gyveno su partnere, susilaukė trijų vaikų

Sportas

Ukraina apkaltino 35 futbolo klubus dalyvavimu surežisuotų varžybų schemoje

Vardai

Pirmagimio besilaukianti Greta Lebedeva: „Svajojam apie du ar tris vaikučius, kaip Dievas duos“

Pasaulis kišenėje

Naujutėlaitis milžinas už 625 milijonus: į Klaipėdą atplaukė ką tik pakrikštytas kruizinis laivas

Vardai

Karališkų vestuvių svečiai „eBay“ aukcione parduoda šventėje gautas dovanas: kaina kyla tūkstančiais

Nuostabioji Džerba – lotosų valgytojų sala

Maistas

Apetitą žadinančios nuotraukos: maisto fotografė pataria, kaip tokias sukurti

Aktualu

Giedrė Liutkevičiūtė: Konfliktiško pokalbio valdymas

Metas rinktis

Maistas

Laikas griliui

Išlaikyk atostogų ritmą

Melga

Sveikata

Automobilių švaros centras AINAVA

Ryškiems įvarčiams

Pasaulis kišenėje

Sulčių nauda

Daugiau skonio

Unicef vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“

Renginių gidas

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką