Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 04 28

Parodoje „Matomos-Nematomos iliustracijos“ – pažintis su neregių pasauliu: iliustracijas bus galima liesti, uosti

Nuo balandžio 30 d. naujoje meno galerijoje „Taško istorija“ (Šeimyniškių g. 16, Vilnius) atidaroma paroda „Matomos-Nematomos iliustracijos“. Parodos lankytojai kviečiami susipažinti su trijų dailininkų – Nomedos Marčėnaitės, Marijos Smirnovaitės ir Reinoldo Kelpšos – kūriniais, knygų vaikams „Užsimerk“, „Baltijos valdovė“ ir „Neringa ir Naglis“ iliustracijomis, kurias skirtingais pojūčiais gali pamatyti regintys ir neregiai. Paroda pritaikyta ir žmonėms su regos negalia.
Eglė Jokužytė. Knygų iliustracijų paroda
Eglė Jokužytė. Knygų iliustracijų paroda / Pranešimo autorių nuotr.

15min remia ir globoja nevyriausybines organizacijas ir gerumo iniciatyvas, kurios kasdieniais darbais prisideda prie taip reikalingų pokyčių mūsų šalyje.

Šios iniciatyvos ir organizacijos, tarp kurių yra ir Eglės Jokužytės socialinio verslo prekės ženklas Taško istorija (knygos, suartinančios reginčiuosius ir neregius), tapo 15min projekto „Šiemet buvau geras“ ambasadorėmis.

Daugiau apie projektą „Šiemet buvau geras“ skaitykite ČIA.


Parodos sumanytoja ir organizatorė – unikalių vaikiškų knygų leidėja, leidyklos „Verslas ar menas“ vadovė Eglė Jokužytė galerijoje sukūrė erdvę, kurioje galima pamatyti, kaip gimsta iliustracijos vaikiškoms ir matantiems, ir neregiams pritaikytoms knygelėms.

Pranešimo autorių nuotr./Eglė Jokužytė meno galerijoje „Taško istorija“
Pranešimo autorių nuotr./Eglė Jokužytė meno galerijoje „Taško istorija“

Lankytojai išvys dailininkų pieštus originalius kūrinius, patyrinės matomų ir liečiamų iliustracijų kūrimo etapus, pasitelktų meninės išraiškos priemonių įvairovę ir individualią jų stilistiką. Paroda interaktyvi – lankytojai kviečiami ne tik apžiūrėti iliustracijas, bet ir jas palytėti, pajusti, užuosti – pasinerti į visiškai kitokį meno suvokimą.

„Jūsų laukia ypatinga patirtis – norintiems įsijausti į neregio būseną, bus galima atskiroje tamsioje erdvėje patyrinėti iliustracijas taip, kaip jas mato neregiai“, – teigia projekto sumanytoja Eglė Jokužytė.

Vaikų kurtų pasakų knygelei „Užsimerk“, įsijautusi į neregių pasaulį, iliustracijas piešė menininkė Nomeda Marčėnaitė. Spalvotais pieštukais dailininkės nupieštus iliustracijų originalus bus galima apžiūrėti parodoje.

„Vaikų pasakos yra tobulos! – komplimentų vaikams negaili Nomeda. – Iliustracijas piešiau spalvotais pieštukais, nes norėjosi ypatingo – tikro prisilietimo. Kai kurios iliustracijos yra juodai baltos – tai padeda įsijausti į regos negalią turinčiųjų pasaulį. Sužymėjau iškilius piešinių kontūrus – braukdami pirštais juos gali pamatyti neregiai.

Pranešimo autorių nuotr./Knygelė „Užsimerk“
Pranešimo autorių nuotr./Knygelė „Užsimerk“

Knygelė atspausdinta ir Brailio, ir reginčiųjų raštu – knygas vaikai dažniausiai skaito su tėvais, tad tėvai gali skaityti, pasakoti, o vaikas liesti pirštais, pajusti ritmą, savaip pamatyti piešinį. Ši knygelė, skirta ir matantiems, ir neregiams yra lyg žaidimas, bendrystė, kontaktas.“

Anot N.Marčėnaitės, knygelės „Užsimerk” viršelio idėją pasufleravo jos vaikai: „Kartą ateina į virtuvę Titas ir Ula ant rankų nusipiešę akis, užsidengė rankomis savo akis ir sako man: „Mama, matai, kaip mato mūsų mūsų rankos?!” Aš tai prisiminiau iliustruodama knygelę – juk būtent taip – pirštais – mato neregiai!“

Pranešimo autorių nuotr./Nomeda Marčėnaitė
Pranešimo autorių nuotr./Nomeda Marčėnaitė

Vaikų kurtų pasakų knyga „Užsimerk“ dar ypatinga ir tuo, kad iliustracijas galima… užuosti – pasakos turi savo kvapus. Juos sukūrė projekte „Neregimas kvapų pasaulis“ dalyvaujantys neregintys vaikai, padedami parfumerio Aisčio Mickevičiaus. Tad parodos lankytojai galės pažaisti žaidimą – užuosk ir atspėk pasaką!

Vaikiškų knygelių iliustratorė – dailininkė Marija Smirnovaitė autoriaus Sigito Poškaus knygai „Baltijos valdovė“ iliustracijas kūrė paprastu pieštuku, vėliau piešinius komponavo pasitelkdama kompiuterines programas.

Pranešimo autorių nuotr./Marija Smirnovaitė
Pranešimo autorių nuotr./Marija Smirnovaitė

Parodoje lankytojai pamatys dviejų tipų – matomų ir liečiamų – iliustracijų kūrimo etapus. Išvys, kaip naudojant baltų simbolinius ženklus kuriamos iliustracijos, pritaikytos suvokimui lytėjimu pirštais. Nematomos iliustracijos vaikams, lyg žaidimas, kuris liečiant iliustraciją užmerktomis akimis padeda skaitytojui pasinerti į neregimą pasaulį. Dailininkės M.Smirnovaitės iliustruotos knygos ne kartą įvertintos gražiausių knygų vaikams konkursuose, ji – Metų knygos rinkimų 2020 laimėtoja vaikų knygų kategorijoje.

Parodoje pristatomi ir jaunojo neregio menininko Reinoldo Kelpšos ypatinga nuotaika pasižymintys darbai – iliustracijos, kurtos autoriaus Viktoro Miliūno knygai „Neringa ir Naglis“. Penkiolikmetis dailininkas iliustracijas kūrė savita technika – detales aplikacijoms kirpo iš kartono, įvairių senų pakuočių. Reinoldas iliustracijoms naudojo tik antrines žaliavas, o spalvas paveiksliukams pasirinko atsitiktiniu būdu. Šią knygą Tarptautinė vaikų knygos taryba IBBY šiemet išrinko į 2021 metų kolekcinį katalogą, kuriame pristatomos iš viso pasaulio atrinktos unikaliausios knygos, pritaikytos vaikams su negalia.

Pranešimo autorių nuotr./Reinoldas Kelpša
Pranešimo autorių nuotr./Reinoldas Kelpša

„Metus nekantriai laukėme, kada bus atlaisvinti kultūros sektoriui karantino ribojimai ir galėsime atverti mūsų naujosios galerijos „Taško istorija“ duris lankytojams, ir štai – prisijungdami prie „Lietuva skaito vaikams!“ akcijos, kviečiame svečius į pirmąją unikalią parodą, – džiaugėsi parodos sumanytoja leidėja E.Jokužytė. – Čia menininkų sukurtus kūrinius bus galima apžiūrėti skirtingomis juslėmis. Kitas šios galerijos tikslų – suteikti žmonėms galimybę iš arčiau pažinti leidyklos „Verslas ar menas“ leidžiamas unikalias knygas, kurias galima skaityti skirtingais pojūčiais: rega, lytėjimu, klausa ir net uosle.

Jau esame išleidę aštuonias knygas, skirtas visiems vaikams – ir regintiems, ir neregiams, kurios atspausdintos ir paprastu reginčiųjų raštu, ir Brailio raštu su matomomis ir liečiamomis iliustracijomis. Leidyklos knygų kolekcijoje yra ir mūsų pirma Brailio raštu išleista knyga „Eglė žalčių karalienė“ – joje puikuojasi garsaus aklo italų dainininko Andrea Bocelli parašas.

Visas mūsų išleistas knygas žymi ženklas „Taško istorija“, tai reiškia, kad jas įsigyjant prisidedama prie leidžiamų ir dovanojamų knygų regos negalią turintiems žmonėms. Kai kurių mūsų išleistų knygų jau nebėra prekyboje ir jos naujai nebebus leidžiamos. Tik kelios įvairių miestų viešosios bibliotekos yra įsigijusios šių knygų pilną kolekciją – dėl nedidelių leidybos tiražų ir brangios savikainos knygų su liečiamomis iliustracijomis nepamatysite nei knygynuose, nei prekybos centruose.

Manęs dažnai žmonės klausia, kur jas galima pavartyti, pamatyti ir paliesti? Virtualioje erdvėje, internete, skaitytojams neįmanoma pajusti liečiamų iliustracijų, o nepačiupinėjus jų gyvai, sunku suprasti koks jų poveikis. Tad visus išsiilgusius parodų ir meno, bendravimo ir knygų, kviečiame aplankyti parodą, pamatyti ir paliesti knygas.“

Galerija „Taško istorija“ su šia unikalia paroda jau ruošiasi keliauti po Lietuvos bibliotekas ir kitus kultūros židinius. Skatinant įvairių socialinių grupių žmones skaityti ir plėtojant lygiavertės kultūros pasiūlą ir prieinamumą visiems, galeriją kviečiami aplankyti ir regos negalią turintys žmonės.

Svarbu! Dėl visų saugumo, galerijoje yra reguliuojami lankytojų srautai. Dalyvių skaičius vienu metu ribojamas: į galeriją lankytojai įleidžiami ne didesnėmis nei 2 asmenų arba vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio narių grupėmis. Dalyviams privaloma laikytis 2 metrų atstumo, dėvėti apsaugines kaukes ir laikytis asmens higienos reikalavimų – įėjus ir išeinant iš galerijos dezinfekuoti rankas.

Paroda „Matomos-Nematomos iliustracijos“ galerijoje „Taško istorija” (Šeimyniškių g. 16, Vilnius) veiks nuo balandžio 30 iki gegužės 27 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius