-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 09

Tinklaraštininkė Sigita Petrunina: kaip sukurti jaukius namus neišleidžiant daug pinigų

Jaukumas, jaukumas ir dar kartą jaukumas. Štai kas pastaruoju metu užgrobia interjero dizaino pavergtųjų širdis. Tinklaraštininkė, kūrėja, dekoratorė Sigita Petrunina šiuo klausimu taip pat turi ką pasakoti.
Jaukių namų idėjos
Jaukių namų idėjos / Sigitos Petruninos nuotr.

Tinklaraščio „Ten kur namai“ autorė sako, kad geriausiai ją apibūdina ir išreiškia kūryba. „Aš visada kuriu, kad ir kur būčiau, – namuose ir mintyse. Pirmiausia, kiek prisimenu save, aš rašydavau – netgi norėjau tapti žurnaliste. Ši svajonė neišsipildė, tačiau atsivėrė kita prasme ir kitu metu. Kurį laiką tas rašymas buvo primirštas, tačiau natūraliai, kas tau skirta, prie to ir grįžti.

Asmeninio archyvo nuotr. /„Ten kur namai“ tinklaraščio autorė Sigita Petrunina
Asmeninio archyvo nuotr. /„Ten kur namai“ tinklaraščio autorė Sigita Petrunina

Namai ir jų įrengimas, dizainas, dekoro elementai pradėjo dominti tada, kai patys įsirenginėjome savo namus. Natūralus kiekvieno žmogaus poreikis – noras gyventi taip, kaip patinka man, kaip gerai būtų mano šeimai. Vėliau sujungiau savo dvi aistras – namų gražinimą ir rašymą – į vieną, taip gimė mano tinklaraštis“, – sako Sigita.

– Kaip manote, kuo patraukia jūsų tinklaraštis, kuo sudomina skaitytojus?

– Manau tuo, kad rašome apie tai, kas yra lengvai pasiekiama paprastomis priemonėmis, kurias visi turime namuose, jeigu kalbėtume apie „pasidaryk pats“ ir namų interjero idėjas. Tai yra labai lengvai prieinama kiekvienam, kuris nori gyventi gražiau, jaukiau ir įdomiau arba tiesiog turėti tai, ką mato daugybėje interjero nuotraukų internete. Gal iš pirmo žvilgsnio tai atrodo neįgyvendinama, tačiau iš tikrųjų įgyvendinama paprastais būdais. Paveikslų, nuotraukų sukabinimas ant sienų, įvairios dekoracijos – visa tai labai pagyvina namus. Mano tinklaraštyje daugiausia aptartos lengvai įgyvendinamos idėjos, padedančios pagražinti namus, įdomios asmenybės, siekiančios savo svajonių.

Sigitos Petruninos nuotr. /Jaukių namų idėjos
Sigitos Petruninos nuotr. /Jaukių namų idėjos

– Jūsų tinklaraštyje kalbama apie gražius namus ir laimingus žmones. Kaip apibrėžtumėte, ką jums reiškia ši sąvoka?

– Laimingi žmonės tie, kurie gyvena gražiuose namuose (juokiasi). Grožio sąvoka labai individuali. Tai, kas gražu man, tai, apie ką aš rašau, nebūtinai turi patikti visiems. Gražūs namai pirmiausia yra tokie, kurie yra jaukūs ir malonūs būti tiems, kurie juose gyvena. Nes daugelį metų buvo gajus noras pasirodyti, turėti namuose ką nors, ko neturi kaimynas, ar kaip tik būti tokiais kaip visi ir neišsiskirti. Dabar toks mąstymas pamažu traukiasi, žmonės kuria namus, kurie patinka jiems, ir neklauso, kad atvažiavusi močiutė pasakys, jog negražu. Taigi iš noro gyventi taip, kaip gražu man, ir noro jaustis laiminga, gimsta kūrybinės idėjos.

– Kas turėtų atsispindėti interjere? Esame visi labai skirtingi, tad kaip tą individualumą reikėtų parodyti? Interjero dizaineriai sako, kad žmonės labai dažnai prisiperka daiktų, kurie, mano, derės interjere, tačiau galutinis vaizdas nuvilia – neskoninga, pernelyg eklektiška..

– Aš galvoju, kad interjero detalės ir aksesuarai, kurie kuria jaukumą, turi atsirasti pamažu. Taip pamatysite, kas labiau ir kur tinka. Nepatarčiau nuvažiuoti į kokią nors interjero parduotuvę ir vienu kartu susipirkti vazonus gėlėms, žvakides, staltieses ir begalę kitų dalykų. Namai tokiu atveju atrodys kaip katalogas arba parduotuvės vitrina. Detalės, atsirandančios pamažu, iš pojūčio, tam tikru gyvenimo etapu, yra kur kas geriau.

Manau, kad daiktai turėtų pasakoti istoriją. Kiekvienuose namuose smagu matyti senus daiktus, nereikia jų bijoti. Nebūtinai tie daiktai turėtų būti paveldėti, jie gali būti rasti sendaikčių turgelyje ar antikvaro parduotuvėje. Kiekvienas toks senas daiktas namams suteikia šarmo, tu turi ką papasakoti tiems, kurie lankosi tavo namuose, turi daiktų su istorija, o tai jūsų namų erdvę paverčia spalvingesne, sukuria kitokią nuotaiką, įdomumą.

Sigitos Petruninos nuotr. /Jaukių namų idėjos
Sigitos Petruninos nuotr. /Jaukių namų idėjos

– Jūsų nuomone, kokios detalės suteikia daugiausia jaukumo ir be ko neįsivaizduotumėte savo namų?

– Kiekvienais metais ateina vis kokia nors koncepcija iš vis kitos šalies, pavyzdžiui, labai populiari buvo / yra iš Danijos atklydusi hygge. Sakyčiau, kiekvienas mūsų namuose hygge galime susikurti patys, kad juose būtų malonu ir gera. Nereikia prisirišti prie vienos tendencijos, kuri taikoma visiems, geriau taikykite tai, kas tinka jums. Negali pritaikyti visų teorijų ir netgi nereikia, nes namuose jūs turite būti savimi.

Savo namų neįsivaizduočiau be gėlių. Šią tendenciją pritaikiau sau – miesto džiunglės, ta žaluma, tarp kurios gyvename, kambariniai augalai yra stipri tendencija, vilnijanti per pasaulį. Mano namuose jie atsirado natūraliai. Nepasiduokite madoms – jeigu nepatinka augalai ir gėlės, tai neturėkite jų, neauginkite. Gal jums užteks vos vieno kaktuso? Štai man kuo daugiau gėlių, tuo geriau, ir namų oras švaresnis. Gėlės suteikia ir naujų tekstūrų, ir spalvų, ir gyvumo.

Vienas mano mėgstamiausių augalų – sukulentai, nes jie gali būti labai įvairūs, juos prižiūrėti labai lengva, tinka ir pradedantiesiems, galima kurti begales įvairiausių kompozicijų.

Sigitos Petruninos nuotr. /Jaukių namų idėjos
Sigitos Petruninos nuotr. /Jaukių namų idėjos

– Ar brangu susikurti savo svajonių namus?

– Viskas priklauso nuo poreikio ir nuo galimybių. Žmonėms, kurie mėgsta kurti, atnaujinti daiktus savo rankomis – tai vienos išlaidos, dažniausiai jie išleidžia mažiau. Kitiems, kurie to nemoka, ar nenori daryti, tenka išleisti daugiau. Galima labai daug ką atnaujinti patiems, be to, tai ir sąmoningo gyvenimo požymis, kad tu neišmeti, o atrandi ką nors nauja. Vis dėlto nemanau, kad visus namus reikia apsistatyti senais baldais, nes galite pasijusti kaip sandėly. Stilingi ir jaukūs namai dažniausiai gimsta, kai derinate sena ir nauja, sukurdami atitinkamą nuotaiką.

Tiems žmonėms, kurie mėgsta naujus daiktus, susikurti namus kainuoja daugiau, tačiau svarbu nesusipirkti visko iš vienos parduotuvės, kitaip aplinka atrodys gana monotoniška ir negyvybinga. Neskubėkite visų namų apstatyti iš karto. Gyvendami nežinote, ko prireiks, o kas nepatiks, todėl kurkite pamažu; neskubėdami atrasite tai, kas jums patinka ir rezultatas bus priimtinesnis, be to, dar ir sutaupysite.

– Kur jūs atrandate įkvėpimą?

– Esu įvairių knygų ir žurnalų apie interjero dizainą mylėtoja, daug idėjų atrandu ir internete, Instagram, Pinterest – pagrindiniai šaltiniai. Man labai patinka eklektiškas interjeras, skirtingi raštai, faktūros, spalvos. Nemėgstu ir nenorėčiau gyventi moderniame interjere, kur vyrauja metalas, lygios ir tiesios linijos, nes man būtų nesmagu tokioje aplinkoje. Iš tikrųjų – tai skonio reikalas, man reikia minkštumo, jaukumo ir ryškių spalvų.

Sigitos Petruninos nuotr. /Jaukių namų idėjos
Sigitos Petruninos nuotr. /Jaukių namų idėjos

– Praktiniai patarimai – kaip atnaujinti namus be didesnių investicijų?

– Man labai patinka įvairios dekoratyvinės kompozicijos, kurios gražiai žiūrisi ant lentynos, stalo ar kitose namų vietose. Tai gali būti vazos, nuotraukos, gėlės, skulptūrėlės, ir visa tai jūs galite nuolatos keisti, atnaujinti, atrasti ir sukurti iš naujo, priderinti prie dienos nuotaikos ar artėjančių švenčių, sezoniškumo. Manau, kad tai vienas paprasčiausių būdų, įnešančių naujumo, o ir įvairios skulptūrėlės ar vazelės nedulka lentynose, atlieka gražinimo funkciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius