Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 06 30

Vaizdo pamoka: tinklaraštininkė pataria, kodėl ir kaip reikia genėti pomidorus

Pomidorų genėjimas nėra sudėtingas darbas, tačiau tam, kad suprastumėte, kaip tai atlikti teisingai, reikia pamatyti.
Pomidorai
Pomidorai / Vida Press nuotr.

Tinklaraštininkė, apželdinimo kursų organizatorė „Geltonas karutis“ Lina Liubertaitė dalijasi savo pomidorų auginimo ir genėjimo patirtimi. Kodėl juos apskritai reikia genėti?

„Pomidorai, kuriuos mes auginame, dažniausiai yra indeterminantiniai, o tai reiškia, kad jie auga kaip vijokliai, ir jeigu jiems sukurtume tobulas sąlygas, jie augtų nesustodami ir pasiektų ne vieno metro aukštį.

Kas yra tobulos sąlygos? Tai nesibaigianti vasara ir aprūpinimas maisto medžiagomis, tačiau mūsų vasara nėra amžina, o pomidorus puola įvairios ligos, todėl turime ribotą laiką, kad galėtume gauti norimą pomidorų derlių“, – sako tinklaraštininkė.

Pasak jos, pirmiausia, ką turime padaryti dėl pomidorų derliaus – suvaldyti patį augalą ir nugnybti pažąstinius ūglius. Dėl to augalas bus kompaktiškesnis, turės daugiau jėgų ne žalios masės formavimui, bet vaisių mezgimui.

Tinklaraštininkė sako, kad genimi ir pomidorų lapai, kurie yra pažeisti, dėmėti: „Taip gali nutikti dėl to, kad buvo per mažai vėdinama, per karšta, per drėgna, arba atvirkščiai, trūko drėgmės, taip pat galimos ir ligų užuomazgos. Genėjimo procesą pradedame nuo apatinių lapų, kadangi visos ligos prasideda būtent nuo jų.

Kita priežastis, kodėl genimi lapai, yra ta, kad apatiniai lapai maitina virš jų esančias pomidorų kekes. Kol pomidorai žydi ir auga, tol jiems maisto medžiagos yra reikalingos, ir svarbu, kad būtų lapų, kurie vykdytų fotosintezę bei suteiktų reikalingas maisto medžiagas.

Tačiau kai pomidorai nustojo augti ir prasidėjo nokimas, jiems nebereikia tiek maisto medžiagų, todėl galime po kekėmis esančius lapus pašalinti visiškai ir tai galioja ne tik pirmai nuo apačios esančiai kekei, bet ir aukščiau augančioms kekėms“, – sako L.Liubertaitė.

Išsami pomidorų genėjimo instrukcija – vaizdo medžiagoje.

VIDEO: Tinklaraštinkė pataria, kaip genėti pomidorus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius