Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ieva Zasimauskaitė kasdien 2 valandas kartoja mantrą: „Be jos nebūčiau „Eurovizijos“ scenoje“

Dvi valandos per dieną. Tiek laiko sau kasdien nuo darbų pilnos dienotvarkės nuvagia dainininkė Ieva Zasimauskaitė. Ir nesvarbu, ar lauke blogas oras, ar nuotaika subjurusi, o gal veiklos tiek, kad vos bespėja suktis, šios dvi valandos jai – tarsi šventos. Valandos, skirtos meditacijai – mantrų kartojimui naudojant vadinamuosius „džapa mala“ karoliukus.
Ieva Zasimauskaitė
Ieva Zasimauskaitė / Justina Rau Photography nuotr.

„Mantrą kartoju kasdien – tai mano meditacija, be kurios neįsivaizduoju nė vienos dienos. Tai mano laikas sau, mano emocinio sveikatingumo ritualas“, – 15min tikino I.Zasimauskaitė.

Įprastai ji budistų ir induistų naudojamus maldos karoliukus į rankas paima saulei leidžiantis – tuomet, kai viskas aprimsta, kai dienos darbai jau atlikti, kai belieka apgalvoti tai, kas įvyko, ir pasiruošti naujai dienai. Laikydama rankose spalvingą vėrinį ir kartodama Dievo vardą atlikėja sako nurimstanti ir pati – malda jai padeda atrasti harmoniją, susitelkti į save, pajusti saugumo jausmą.

„Daugelis galvoja, kad meditacija – tai žiūrėjimas į žvakę ar tiesiog sėdėjimas vienoje pozoje, ničnieko negalvojimas. Tačiau yra labai daug įvairių meditacijos rūšių.

Aš užsiimu mantros meditacija, kurios esmė – pasiekti meilę sau ir kitiems žmonėms, gyvūnams. Mane ji išmokė susikalbėjimo – su savo antra puse, tėvais, draugais, padėjo išryškinti gerąsias mano savybes ir sumažinti blogąsias. Net į „Eurovizijos“ sceną be šios praktikos nebūčiau užlipusi – šis kasdienis ritualas man labai padeda darbuose, jis keičia mano gyvenimą“, – pasakojo I.Zasimauskaitė.

„Lipton“ nuotr./Ieva Zasimauskaitė
„Lipton“ nuotr./Ieva Zasimauskaitė

Reguliari meditacija jai padėjo pakeisti požiūrį ir į mitybą – prieš šešerius metus atlikėja nusprendė iš savo raciono išbraukti mėsą ir tapo vegetarė. Kaip pati sako, toks pasirinkimas buvo sąmoningas – pakeitusi požiūrį į gyvūnus, į maistą apskritai ji galiausiai suprato, kad mėsos ir jos produktų jos valgiaraštyje nebeturėtų būti.

„Dėl šio sprendimo man kartais ir pačiai keista, anksčiau nebūčiau galėjusi įsivaizduoti, kad ateis diena, kai nebevalgysiu mėsos – anksčiau buvau visiška mėsėdė, mėsą galėjau valgyti ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei, labai nemėgau daržovių.

Tačiau kartojant mantrą su laiku tai išsirutuliojo savaime, atsirado atjauta, supratimas – daug vidinių dalykų, kuriuos kartais sunku ir apčiuopti.

„Iš pradžių vegetaru tapo mano vyras. Man tai nebuvo priimtina, tačiau vėliau pati ėmiau domėtis, skaityti apie tai, kad gyvūnai žudomi jaučia skausmą, kančią ir visi jo patiriami jausmai su mėsa pereina mums. Gali būti, kad net tuomet, kai žmogus jaučia nerimą, baimę, tai gali būti dėl to, kad valgome mėsą. Kai tai suvokiau, sprendimai atėjo savaime – mėsos atsisakiau“, – pasakojo I.Zasimauskaitė.

Atlikėja taip pat sako dievinanti ir arbatas, ypač – įvairių žolelių. „Taip galiu nurimti ir lengviau pasiruošti kitai dienai“, – sakė ji.

„Lipton“ nuotr./Ieva Zasimauskaitė
„Lipton“ nuotr./Ieva Zasimauskaitė

Vyras Marius Kiltinavičius Ievai padėjo prisijaukinti ir meditaciją. Pasak dainininkės, tai įvyko prieš keletą metų, kai ji išgyveno sunkų etapą – pasikartojančius panikos priepuolius, depresiją. „Tuomet man buvo neviltis, pradėjau melstis, prašyti pagalbos iš aukščiau. Pamenu, kad maldoje ištariau tokius žodžius – „atsiųsk kažką“. O jau tuomet viskas rutuliojosi savaime...“ – prisiminė pašnekovė.

Meditacija ėmė domėtis jos vyras, vėliau vis dažniau apie tai garsiai pradėjo kalbėti ir draugai – daugelis pasakojo apie mentorių Darių Ražauską, jo įrašus „Youtube“. „Svarsčiau – iš kur čia visa tai ateina? Juk niekad iki tol panašiais dalykais nesidomėjau, man net nebuvo įdomu, atrodė, kad tai kažkokia nesąmonė – gal todėl ir blokavau panašią informaciją. Todėl ir dabar nepykstu ant tų, kurie panašiai kalba – turbūt jiems dar neatėjo laikas“, – svarstė I.Zasimauskaitė.

Ryčio Šeškaičio, asmeninio albumo nuotr./Ieva Zasimauskaitė, Marius Kiltinavičius
Ryčio Šeškaičio, asmeninio albumo nuotr./Ieva Zasimauskaitė, Marius Kiltinavičius

Susidomėjusi šia praktika, ji ėmė lankyti paskaitas, o jos dar labiau „užkabino“, nes jose buvo kalbama apie panašius į jos vidinius išgyvenimus. „Galiausiai nuėjau į asmeninę konsultaciją pas Darių ir jis man davė džapa malos karoliukus – taip ir pradėjau“, – prisiminė atlikėja.

Šiandien 2 valandas per dieną trunkantis ritualas I.Zasimauskaitei tiesiog būtinas – taip mergina sako ne tik atsipalaiduojanti, bet ir susidėliojanti mintis naujai dienai. „Galėčiau šia meditacija užsiimti ir 24 valandas per dieną, – juokiasi. – Tačiau skiriu bent dvi. Man keista, kaip kiti randa laiko bereikšmiams dalykams, tačiau laikui su savimi – ne. Tai tiesiog būtina. Kiekvienas iš mūsų turi tam tikrų problemų, kiekvienoje šeimoje yra problemų, tačiau nereiktų jų numesti, paslėpti – tik susidraugavus su savimi pasaulis tampa šviesesnis.“

Straipsnių ciklą apie gerą emocinę bei fizinę sveikatą inicijuoja arbata „Lipton“.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius