Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos maltiečiai renka paramą ne tik senoliams, bet ir pandemijos užkluptiems medikams

Nuo 1991-ųjų Lietuvoje veikianti Maltos ordino pagalbos tarnyba – viena didžiausią visuomenės pasitikėjimo kreditą turinčių labdaros organizacijų. Ar žinojote, kad maltiečiai pagalbą teikia ne tik senoliams, bet ir medikams bei kone kelioms dešimtims vaikų dienos centrų?
Tris dešimtmečius Lietuvoje veikiantys maltiečiai renka paramą ne tik senoliams. Maltos ordino nuotr.
Tris dešimtmečius Lietuvoje veikiantys maltiečiai renka paramą ne tik senoliams. Maltos ordino nuotr.

Maltiečiai – viena iš 24 gerumo organizacijų, kurias visus ateinančius metus globos portalo 15min projektas „Šiemet buvau geras”. Apie maltiečių veiklą kalbamės su jų atstove Daiva Grikiniene. Susipažinkite!

– Maltos ordino pagalbos tarnyba – viena labiausiai žinomų, seną istoriją turinčių labdaros teikėjų Lietuvoje.

Maltiečiai yra dalis seniausios labdaros organizacijos pasaulyje – Maltos ordino, teikiančio pagalbą vargstantiems net 120 šalių. Maltiečių grupė Lietuvoje įkurta 1991 m. spalį. Kitais metais organizacija švęs veiklos 30-metį. Per tą laikotarpį maltiečių veiklos geografija išsiplėtė nuo 3 miestų iki 43, savanorių skaičius išaugo iki 1500.

Piligrimystė Lurde. Maltos ordino nuotr.
Piligrimystė Lurde. Maltos ordino nuotr.

Organizacija įkurta dėl pagalbos tik ką nepriklausomybę atkūrusiai Lietuvai ir jos žmonėms. Pradžioje parama plaukė tik iš užsienio – iš Vokietijos keliavo medicinos įranga Šv. Jokūbo ligoninei Vilniuje, rajoninėms gydymo įstaigoms, po Sausio 13-osios įvykių keletas sužeistųjų, tarpininkaujant pasaulio maltiečiams, buvo išvežti gydytis į Vokietiją.

Vėliau plėtėsi veikla vietoje: 1993 m. pradedamas svarbiausias pagalbos projektas simboliniu pavadinimu „Maistas ant ratų”, skirtas vežioti šiltą maistą skurstantiems seneliams. 2004-aisiais 4 šalies miestuose pradeda veiklą maltiečių globojami vaikų dienos centrai.

– Kokie jums buvo šie, praeinantys, metai?

– Kaip ir kiekvienais metais, vyko kasmetinės didžiosios akcijos: „Maltiečių sriuba“ teikė pagalbą 2600 globojamų senelių Lietuvoje, taip pat prieš rugsėjį vyko vaikų paramos akcija „Mažoj širdelėj – didelės idėjos“.

Pagalbą teikiame 17-oje maltietiškų vaikų dienos centrų, iš viso globojame apie 1200 vaikų. Džiaugiamės jaunųjų maltiečių bendruomene, kurią sudaro 500 jaunųjų savanorių vietovių visoje šalyje. Tad tikrai nuveikėme nepaprastai daug.

Maltiečių vaikų akcija. Maltos ordino nuotr.
Maltiečių vaikų akcija. Maltos ordino nuotr.

Bet yra ir veiklų, su kuriomis visuomenėje maltiečiai netapatinami – mažiau žinoma organizacijos veikla su neįgaliaisiais, darbas su jaunimu, jaunųjų mokyklų paramedikų programa, parama pabėgėliams, pirmosios pagalbos mokymai bei budėjimai renginiuose, kaniterapija specialiųjų poreikių turintiems vaikams, senjorų klubai ir dienos centrai.

Prieš pusantrų metų pradėjome pasirengimo ir ekstremalių situacijų valdymo veiklą. Ir pagalbos netruko prireikti – pandemijos metu, kai situacija šalyje ekstremali, mūsų civilinės saugos savanorių komanda talkininkauja Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui.

Be ilgalaikių įsipareigojimų, atsiliepiame į skubius prašymus padėti. Per pirmąją pavasarinę koronaviruso bangą kartu su aukok.lt skelbėme medikų prašymą padėti apsaugos priemonėmis ir surengėme akciją „Padėkime Lietuvos medikams kovoti su koronavirusu“, kurios metu vos per kelis mėnesius surinkome 241 tūkst. 597 eurus (jau pirmas tris dienas buvo paaukota 100 000 Eur!) ir aprūpinome medikus asmens apsauga.

Pirmoji ponia pas maltiečius. Maltos ordino nuotr.
Pirmoji ponia pas maltiečius. Maltos ordino nuotr.

– Pristatykite organizacijos įkūrėjus ir didžiausius aktyvistus.

– Maltos ordino pagalbos tarnyba 1991 m. įkurta vyskupo Juozo Tunaičio, vyskupo Jono Borutos, kunigo Vaclovo Aliulio ir kt. iniciatyva siekiant Lietuvoje turėti katalikišką labdaros organizaciją, kuri savo veikloje vadovautųsi Maltos ordino moto („Tikėjimo saugojimas ir pagalba vargstantiems“) ir teiktų pagalbą visų rasių, tikėjimų ir tautų žmonėms. Maltos ordino pagalbos tarnybos garbės narys – Prezidentas Valdas Adamkus. Dabartinis maltiečių prezidentas – Bronius Einars, generalinė sekretorė Dalia Kedavičienė. Bet svarbiausi žmonės – visi 1500 maltiečių savanorių. Jie yra organizacijos širdis ir varomoji jėga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Adamkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Adamkus

– Kas jus įkvepia svarbiausiems darbams?

– Matomi rezultatai – mažėja senų ligotų žmonių vienišumas ir skurdas. Vaikų dienos centruose keičiasi vaikų gyvenimai ir likimai. Socialinius ir finansinius sunkumus patiriančių šeimų vaikai dienos centre suranda užuovėja ir draugų.

Tris dešimtmečius Lietuvoje veikiantys maltiečiai renka paramą ne tik senoliams. Maltos ordino nuotr.
Tris dešimtmečius Lietuvoje veikiantys maltiečiai renka paramą ne tik senoliams. Maltos ordino nuotr.

Labai įkvepia žmonių pasitikėjimas: šiemet Lietuvos gyventojai maltiečiams skyrė įspūdingą sumą savo 1,2 proc. GPM – 291 tūkst. 385 eurus. Tarp nevyriausybinių organizacijų esame antri. Vadinasi, visuomenė mumis pasitiki ir mūsų darbai ne veltui. Taip pat daugėja žmonių, norinčių savanoriauti kartu su maltiečiais, kuriasi naujos grupės įvairiuose šalies miesteliuose. Žmonės mato poreikį ir prasmę kartu daryti gerus darbus.

– Kokius pokyčius nacionaliniu mastu tikitės paskatinti savo darbais?

– Sukurti Lietuvoje efektyvų socialinės pagalbos paslaugų tinklą. Viešųjų ryšių akcijomis atkreipti Lietuvos visuomenės dėmesį į labiausiai pažeidžiamus žmones ir pagalbos jiems reikalingumą. Surinkti veiklius ir iniciatyvius savanorius ir nukreipti juos į pagalbą vargstantiems. Padėti labiausiai pažeidžiamiems ir skurdžiausiems Lietuvos gyventojams – seniems, vienišiems, skurstantiems, turintiems negalią suaugusiems ir stokojantiems vaikams.


Naujienų portalas 15min 2021-aisiais rems ir globos 24 nevyriausybines organizacijas ir gerumo iniciatyvas, kurios kasdieniais darbais prisideda prie taip reikalingų pokyčių mūsų šalyje. Kasdien iki Kalėdų pristatome po vieną „Šiemet buvau geras“ organizaciją. Su jomis susipažinti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius