Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Unikaliame virtualios biblioterapijos projekte vaikai savo problemas patiki „avatarams“

Suradę klausytoją, kuris ne pamokslauja, o išklauso, vaikai atveria problemas, apie kurias nedrįsta pasakoti namie, tvirtina analogų ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje neturinčio virtualios biblioterapijos projekto psichologė. Programą „Atvirumo sala vaikui ir šeimai“ įgyvendina sostinės Naujosios Vilnios bibliotekoje įsikūręs vaikų ir jaunimo dienos centras „Mūsų nameliai“.

„Mūsų nameliai“ – viena iš 24 gerumo iniciatyvų, kurias visus ateinančius metus globos portalo 15min projektas „Šiemet buvau geras“. Apie pergales, kurios skinamos kasdien žengiant po mažą žingsnelį, kalbamės su vaikų ir jaunimo dienos centro „Mūsų nameliai“ atstove Justina Tamulyte.

– Kaip gimė jūsų organizacija? Kas paskatino ją įkurti?

– Visuomeninė organizacija vaikų ir jaunimo dienos centras „Mūsų nameliai“ įkurtas 2000 m. Vilniaus m. Naujosios Vilnios bibliotekoje. Dienos centro veikla viešojoje bibliotekoje – unikali tarpinstitucinė bendradarbiavimo forma, kai kultūros ir socialinės valstybinio ir nevyriausybinio sektorių veiklos papildo viena kitą ir bendradarbiauja, pasiūlydamos vaikams bei jų tėvams naudingą veiklą ir užimtumą. Taip galima sustiprinti materialinę bazę ir geriau atliepti silpniausios bendruomenės socialinius ir kultūrinius poreikius.

Vaikų ir jaunimo dienos centras įkurtas atsižvelgus į šio mikrorajono specifiką. Naujosios Vilnios mikrorajonas visada buvo mažiausiai į socialinį gyvenimą integruota Vilniaus dalis, pasižyminti skurdesniu bendruomenės pragyvenimu, nedarbu ir dažniausiai iš to kylančiais įvairaus pobūdžio nusikaltimų atvejais. Dienos centro veiklos ir paslaugos skirtos labiausiai socialinę atskirtį patiriančiai šio mikrorajono bendruomenei.

Žaidimų terapija. „Mūsų nameliai“ nuotr.
Žaidimų terapija. „Mūsų nameliai“ nuotr.

Prieš įkuriant dienos centrą, Naujosios Vilnios bibliotekoje keletą metų sociokultūrines paslaugas nepasiturinčių šeimų vaikams teikė bibliotekos darbuotojai, vaikai įprato būti šioje saugioje aplinkoje, čia ateidavo po pamokų ir būdavo iki vakaro, kol dirbdavo biblioteka.

Po truputį pradėjo formuotis pastovi vaikų grupė, o jų tėvai jau įprato skambinti į biblioteką dėl savo vaikų užimtumo, yra buvę situacijų, kai bibliotekininkėms mažesnius vaikus tekdavo palydėti ir iki namų. Vaikai prašydavo įvairios pagalbos, kartais tiesiog ateidavo pasikalbėti, sušilti ir ramiai pasėdėti, paruošti pamokas.

Edukacinis užsiėmimas. „Mūsų nameliai“ nuotr.
Edukacinis užsiėmimas. „Mūsų nameliai“ nuotr.

– Kokios svarbiausios jūsų veiklos?

– Kasmet dienos centras stengiasi atrasti vis kažką naujo, patobulinti paslaugas savo globojamai bendruomenei, atsižvelgiant į jos poreikius ar interesus. Dažnai specialistai kalbasi su tėvais, įvertindami gyvenimo situaciją ar poreikius. Išgyvename tik rėmėjų pastangomis, todėl visus darbus koreguojame pagal situaciją.

Žaidimų kambarys. „Mūsų nameliai“ nuotr.
Žaidimų kambarys. „Mūsų nameliai“ nuotr.

2018 m. rėmėjų iniciatyva dienos centre buvo įkurtas multisensorinis kambarys, labai svarbus teikiant paslaugas emocijų ar elgesio sunkumų turintiems vaikams ar jų šeimoms. Čia teikiamos psichologo ir meno terapijos specialisto paslaugos ne tik dienos centrą lankantiems vaikams, bet ir bendruomenės jaunoms šeimoms, auginančioms mažamečius vaikus, kurie turi įvairių raidos sutrikimų, bei protinę negalią turintiems suaugusiems bendruomenės nariams.

Jaunų šeimų su mažamečiais vaikais užsiėmimas. „Mūsų nameliai“ nuotr.
Jaunų šeimų su mažamečiais vaikais užsiėmimas. „Mūsų nameliai“ nuotr.

– Papasakokite apie šiemet įkurtą žaidimų kambarį „Atvirumo sala vaikui ir šeimai“.

– Tai skaitmeninis projektas, kurio veiklos vyksta nuotoliniu būdu nuo 2015 m. Pandemijos metu šis projektas gelbėjo mūsų bendruomenę lengvinant stresinę situaciją, įveikiant įvairias baimes, nuteikiant pozityviam mąstymui. Tai saugi priemonė bendravimui, kai vaikas arba suaugęs dalyvis užsitikrina anonimiškumą būdamas virtualioje grupėje, susikūręs savo „avatarą“. Pasiklausęs literatūrinio teksto, toks „avataras“ neretai atsiveria. Kartais vaikai per „avatarą“ atskleidžia tai, apie ką bijo pasakyti namie.

Projektas "Atvirumo s@la"
Projektas "Atvirumo s@la"

Tekstai paskatina asmeninių emocijų išsakymą ir suvokimą. Pasitelkus biblioterapijos metodą, lengviau išsakomos problemos ir sulaukiama palaikymo, paskatinimo ieškoti pozityvaus sprendimo.

Pasiklausęs literatūrinio teksto, toks „avataras“ neretai atsiveria.

Šiais metais dėl pandemijos dienos centras veikia nuotoliniu būdu, su vaikais ir tėvais kasdien įvairiomis nuotolinėmis programomis palaikome kontaktą, vyksta įvairios edukacijos.

Projektas "Atvirumo s@la"
Projektas "Atvirumo s@la"

Pamokų ruoša vyksta naudojant įvairias nuotolines programėles. Šiemet mūsų organizacijai sukanka 20 metų, todėl svajojome sukurti spektaklį, vaikai kartu su aktore jau buvo pradėję darbus kontaktiniu būdu, tačiau ir spektaklio repeticijas perkėlėme į nuotolį. Vaikams nestinga optimizmo, nenorime jų nuvilti ir manome, kad Kalėdų šventė įvyks virtualiai ir Kalėdų senelis mūsų neaplenks.

VIDEO: Išskirtinis projektas Lietuvoje: virtualioje erdvėje keičiasi vaikų likimai

– Pristatykite „Mūsų namelių“ komandą.

– „Mūsų namelius“ įkūrėme bibliotekoje, todėl pagrindiniai entuziastai ir buvo bibliotekos darbuotojai. Vėliau pagal veiklas „pasitikrinę“, ar tikrai reikalinga tokia organizacija, ją įkūrėme formaliai.

Organizacijos įkūrėja ir visų projektų varomoji jėga – Rita Venskūnienė, dirbanti Naujosios Vilnios bibliotekoje daugiau nei 20 metų. Matydama, kad bibliotekoje po pamokų renkasi vaikai, kurie nori tiesiog „pasėdėti“, Rita parengė pirmąją programą „Ištieskime pagalbos ranką“, skirtą vaikų iš socialiai jautresnės aplinkos socialinių įgūdžių ugdymui – reikėjo pagalbos tiems, kurių namuose ne visada jauku ir šilta.

Rita Venskūnienė. Asmeninio archyvo nuotr.
Rita Venskūnienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Visą Naujosios Vilnios bibliotekos kolektyvą Rita paskatino dirbti kartu, pamatyti ir padėti tiems, kuriems tos pagalbos reikia čia ir dabar. Nuo 2000 m. kasmet parengiame po keletą projektų/programų, ieškome finansavimo, veiklas nuosekliai plečiame pagal vietos bendruomenės poreikius.

– Kas jus įkvepia?

– Kai dienos centro lankytojai vaikai ir jų tėvai ateina pasikalbėti, pasitarti ar prašo padėti spręsti įvairias problemas – supranti, kad šių durų užverti negalima. Niekada nelaukiame pompastiško dėkingumo, nes esame tam, kad palaikytume, padėtume ir pasidalintume su tais žmonėmis, kuriems esame reikalingi.

Multisensorinis kambarys. „Mūsų nameliai“ nuotr.
Multisensorinis kambarys. „Mūsų nameliai“ nuotr.

– Apie kokius pokyčius svajojate?

- Mes tikime savo darbais ir idėjomis, kuriomis norime dalintis ir su kitomis organizacijomis. Galbūt mūsų „Atvirumo sala vaikui ir šeimai“ galėtų būti pasiekiama ir kitų Lietuvos dienos centrų lankytojams kaip efektyvi priemonė šeimos mikroklimato gerinimui. Tam reikėtų didesnės valstybės ar privačių rėmėjų finansinės iniciatyvos.


Naujienų portalas 15min 2021-aisiais rems ir globos 24 nevyriausybines organizacijas ir gerumo iniciatyvas, kurios kasdieniais darbais prisideda prie taip reikalingų pokyčių mūsų šalyje. Kasdien iki Kalėdų pristatome po vieną „Šiemet buvau geras“ organizaciją. Su jomis susipažinti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius