Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 07

Gyvūnų kančioms neabejingi savanoriai išjudino nelegalius gyvūnų daugintojų klanus ir neveiksnias tarnybas

2020-aisiais VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos” dirbo su 74 netinkamo elgesio atvejais, iš jų 17 – tebetiriamų aktyvių atvejų, o kiek dar netirtų ir nežinomų atvejų visoje Lietuvoje. Daugeliu atvejų apie juos sužinome iš VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ savanorių, kartais budinčių naktimis tam, kad visuomenė sužinotų apie protu nesuvokiamas gyvūnų egzekucijas ir nelegalias veisyklas.
Gyvūnų gynėjų dėmesio sulaukusi veisykla Širvintose
Gyvūnų gynėjų dėmesio sulaukusi veisykla / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ – viena iš 24 gerumo iniciatyvų, kurias visus ateinančius metus globos portalo 15min projektas „Šiemet buvau geras“. Apie gyvūnų teisių gynėjams tenkančius iššūkius ir pasiekimus kalbamės su jų atstove Aušrine Stočkute.

GGI nuotr./Šuo
GGI nuotr./Šuo

– Kaip gimė „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“?

– Visa ko pradžia buvo savanoriška veikla. Dabartinė organizacijos vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė ne vienerius metus savanoriavo prieglaudose, dalyvavo gyvūnų gelbėjimo kampanijose bei švietimo projektuose, kurių tikslas – gyvūnų gerovė.

Visgi savanoriaujant tapo akivaizdu, jog nepaisant nuolat besikuriančių naujų prieglaudų, didėjančių savanorių bei priglaustų gyvūnų skaičių, beglobių Lietuvoje nemažėja, o nuolat besikartojantys žiauraus elgesio atvejai rodo, kad tiek įstatyminė gyvūnus ginanti bazė yra silpna, tiek ir dalies visuomenės požiūris į gyvūnus – ydingas.

Mūsų tikslas – spręsti gyvūnų gerovės problemų priežastis, taip užkertant kelią pasekmėms, bei didinti žmonių sąmoningumą ir atjautą gyvūnų atžvilgiu.

Suprantant, kad problemas reikia spręsti įstatymais, sistemiškai ir preventyviai, 2012 m. buvo įkurta VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“. Organizacijos tikslas – spręsti gyvūnų gerovės problemų priežastis, taip užkertant kelią pasekmėms, bei didinti žmonių sąmoningumą ir atjautą gyvūnų atžvilgiu.

Projektas Ne Brisius.lt . „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ nuotr.
Projektas Ne Brisius.lt . „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ nuotr.

– Kokie svarbiausi jūsų šiemet nuveikti darbai?

– Vykdome kelis skirtingus projektus. Pagrindiniai – „Gyvūnų nepriežiūros atvejai“, „Laisvė gyvūnams“, „Visuomenės švietimas“.

Projekto „Gyvūnų nepriežiūros atvejai“ tikslas – teisinėmis priemonėmis prisidėti prie gyvūnų gerovės ir apsaugos standartų užtikrinimo. Bendradarbiaujame su valstybinėmis institucijomis, įgyvendinančiomis gyvūnų gerovės ir apsaugos reikalavimus: savivaldybėmis, policija bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. Siekdami užtikrinti gyvūnų gerovės ir apsaugos standartus, mes, kaip nevyriausybinė organizacija, kreipiamės į šias kompetentingas institucijas dėl gyvūnų gerovės pažeidimų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prieglaudos agintiniai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prieglaudos agintiniai

Savo veikla siekiame, kad kiekvienas atvejis, susijęs su gyvūnų nepriežiūra, laikymo taisyklių pažeidimais ar žiauriu elgesiu su gyvūnais būtų skaidriai ir tinkamai ištirtas, o priimtas sprendimas atitiktų gyvūnų gerovės ir apsaugos standartus.

Projektas Ne Brisius.lt . „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ nuotr.
Projektas Ne Brisius.lt . „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ nuotr.

– Kiek tokių atvejų pavyko užfiksuoti?

2020-aisiais VšĮ "Gyvūnų gerovės iniciatyvos" dirbo su 74 netinkamo
elgesio atvejais, iš jų 17 – tebetiriamų aktyvių atvejų, taip pat suteikta
per 200 konsultacijų.

– O antrasis projektas?

Projektas „Laisvė gyvūnams“ tai ilgalaikis „Laisvės TV“ ir VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ projektas, kuriuo siekiama sistemingai stabdyti nelegalų gyvūnų dauginimą ir išlaisvinti nepateisinamoje vergovėje esančius gyvūnus. Projektą paskatino neįtikėtini Lietuvoje vykstantys dalykai – susivieniję neabejingi žmonės išjudino ištisus nelegalius gyvūnų daugintojų klanus ir neveiksnias tarnybas.

„PetCity“ nuotr./Šuo
„PetCity“ nuotr./Šuo

Projektas „Visuomenės švietimas“ nukreiptas į problemų prevenciją ir prioritetinių tikslų viešinimą. Portale ggi.lt augintojams aktuali informacija talpinama DUK (dažniausiai užduodami klausimai) rubrikoje, taip pat nuolat atliekame įvairius tyrimus, viešiname jų rezultatus, rengiame straipsnius, pranešimai spaudai tiek gyvūnų augintojams, tiek ir visai visuomenei aktualiomis temomis. Taip pat dalyvaujame renginiuose, kuriuose visuomenė skatinama kuo labiau domėtis gyvūnų gerove. 2020-aisiais parengėme 117 publikacijų, garso bei vaizdo įrašų viešojoje erdvėje.

Projektas "Parodyk augintiniui eglutę” . „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ nuotr.
Projektas "Parodyk augintiniui eglutę” . „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ nuotr.

– Pristatykite „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ komandą.

– Vadovė – Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė, jos padėjėja – Aušrinė Stočkutė, komunikacija rūpinasi Kamilė Rutkaitė, Kamilė Sakalauskaitė, Milda Petkauskaitė, Elena Nikonovaitė-Dumpienė, paramą koordinuoja Modestas Nugaras, el. svetainę prižiūri Austė Petkevičiūtė, facebook'ą administruoja Evenika Pakštaitytė. Tekstus rengia ir teisiniais klausimais konsultuoja Agata Žalneravičienė. Turime ir dvi teisininkes – tai Ieva Sebeckytė ir Raminta Ramanauskienė. Už mūsų projekto "Draugiški Gyvūnams" vairo Irina Polianina, o "neBrisius.lt" vadovauja Elena Mituzė. Komandoje – ir daugelis kitų gyvūnams neabejingų profesionalų.

„Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ darbuotojos. „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ nuotr.
„Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ darbuotojos. „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ nuotr.

– Kas jus įkvepia svarbiausiems darbams?

– Dirbti skatina itin dideli žiauraus elgesio su gyvūnais atvejų skaičiai Lietuvoje, taip pat nepakankama atsakomybės už žiaurų elgesį su gyvūnais taikymo sistema, didžiulis į prieglaudas patenkančių gyvūnų skaičius.

Ryan Stone nuotr./ Unsplash nuotr./Šuo
Ryan Stone nuotr./ Unsplash nuotr./Šuo

– Kokius pokyčius tikitės paskatinti savo darbais?

– Dirbame, kad Lietuvoje gyvūnų gerovės kartelė būtų kilstelta aukščiau – tiek įstatymų lygmeniu, tiek ir visuomenės požiūriu. Tikslingai telkiamės į sistemines, teisines spragas. Taip pat siekiame skatinti gyvūnų gerovę sprendžiančių vyriausybinių institucijų ir nevyriausybinių organizacijų bendradarbiavimą.


Naujienų portalas 15min 2021-aisiais rems ir globos 24 nevyriausybines organizacijas ir gerumo iniciatyvas, kurios kasdieniais darbais prisideda prie taip reikalingų pokyčių mūsų šalyje. Kasdien iki Kalėdų pristatome po vieną „Šiemet buvau geras“ organizaciją. Su jomis susipažinti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius