Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

11 priežasčių, kodėl drauge gyvenančios poros turėtų miegoti atskirai

Skamba keistai ir neįtikėtinai? Pasirodo, „skyrybos“ miego metu nėra tokios grėsmingos, kaip atrodo, ir gali suartinti jus bei jūsų partnerį.
Knarkimas
Knarkimas / 123RF.com nuotr.

2021 m. apklausos duomenimis, trečdalis amerikiečių porų teigė, kad mieliau miega vieni. Ekspertai sako, kad ši tendencija miegoti vienam gali padėti partneriams išlikti kartu. Taip yra todėl, kad, pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centro, nepakankamas miegas yra didėjanti visuomenės sveikatos problema. O žurnale „Psychoneuroendocrinology“ paskelbtame tyrime buvo nagrinėjama, kaip šie plačiai paplitę prasto miego įpročiai gali paveikti jūsų santykius, rašoma The Healthy.

Miego įtaka santykiams ir sveikatai

Ohajo valstijos universiteto mokslininkai nustatė, kad poros, kurios susipyko neišsimiegojusios, turėjo pastebimai didesnį su stresu susijusį uždegimo lygį. Nors viena blogo miego naktis nėra didelė bėda, tačiau ilgainiui ši fiziologinė reakcija į miego trūkumą tampa pavojinga, sako daktarė Janice Kiecolt-Glaser, vyresnioji tyrimo autorė ir Ohajo valstijos universiteto Elgesio medicinos tyrimų instituto direktorė.

„Jei poros neras būdų, kaip veiksmingai spręsti savo problemas, nuolat padidėjęs uždegimo lygis gali kelti didesnę tokių sveikatos problemų, kaip diabetas, Alzheimerio liga, širdies ir kraujagyslių ligos bei artritas, riziką“, – sako ji.

Tai ne tik jūsų pačių gerovė – ant kortos gali būti pastatyta ir jūsų santykių ateitis. Miego kokybė stipriai susijusi su psichine sveikata ir nuotaika. Taigi, jei trūksta miego, tai gali lengvai išprovokuoti nervingumą, ginčus ir konfliktus.

Nors yra daug veiksnių, sukeliančių miego sutrikimus, jūsų naktiniai įpročiai ir miegamojo aplinka yra labai svarbūs. „Dalis problemos santuokoje yra ta, kad miego įpročiai dažnai eina vienas šalia kito. Jei vienas asmuo yra neramus arba turi chroniškų problemų, tai gali turėti įtakos kito miegui“, – aiškina J.Kiecolt-Glaser.

Knarkimas

Knarkimas yra vienas dažnesnių skundų. „Garsus knarkimas sutrikdo miego ciklą ir neleidžia partneriui užmigti giliu miegu, kuris būtinas, kad kitą dieną jaustųsi žvalus“, – kalba medicinos mokslų daktaras Anilas Rama, knygos „Užsičiaupk ir miegok“ autorius.

Pasak Mayo klinikos, knarkimas gali būti susijęs su sveikatos sutrikimais, pavyzdžiui, alergija, nosies problemomis, padidėjusiu svoriu arba miego apnėja. Taip pat tai gali būti piktnaudžiavimo alkoholiu ar gėrimo vėlai vakare pasekmė – kas gali sukelti barnius. Knarkimą gali sukelti ir miego trūkumas. Jei vienas iš jūsų (arba abu) knarkia nuolat, turėtumėte pasikalbėti su gydytoju apie priežastį bei apsvarstyti galimybę praleisti naktį atskiruose miegamuosiuose.

Užmiegate tik prie televizoriaus ir atvirkščiai – jums tai trukdo

Jei jūsų miego įpročiai nesutampa su partnerio miego įpročiais, nukentės visi. Miego higienos įpročiai skiriasi: vienam žmogui gali reikėti baltojo triukšmo, o kitam – visiškos tylos. Vienas gali trokšti vėjelio pro atvirą langą, o kitam labiau patinka oro kondicionieriaus ūžesys. „Niekas niekada nesvarsto apie miego suderinamumą per santykių užmezgimo etapą... bet turėtumėte“, – sako daktaras A.Rama.

Tie patys veiksniai vienam žmogui padeda miegoti, o kitam trukdo, todėl išeitis gali būti pasitraukimas į atskirus kambarius.

Pelėda ar vyturys?

Daugybė porų turi skirtingus darbo grafikus, kurie daro įtaką jų miego laikui ir miego įpročiams. Kitų porų cirkadiniai ritmai tiesiog skiriasi. Ir tikriausiai jums nereikia tyrimo, kad tai pasakytumėte, tačiau 2016 m. žurnale „Chronobiology International“ paskelbtoje tyrimų apžvalgoje nustatyta, kad kai taip nutinka, tarp lovos partnerių gali kilti konfliktų.

Taigi, jei esate naktinė pelėda, kuri niekada neatsigula į lovą prieš pirmą valandą nakties, o jūsų gyvenimo meilė mėgsta keltis kartu su saule, miegojimas atskirose lovose gali būti puikus būdas išsaugoti harmoniją 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę.

123RF.com nuotr./Nuovargis
123RF.com nuotr./Nuovargis

Pernelyg karšta

Nacionalinio miego fondo duomenimis, maždaug 16–20 laipsnių yra optimali temperatūra miegui. Tačiau šis skaičius neatsižvelgia į šilumą, kurią du kūnai gali skleisti po antklode. Kai kurie žmonės miegodami išskiria tiek šilumos, kad jų partneris būna išpiltas prakaito. Jei jūsų gyvenimo meilė prilygsta laužui, galbūt reikėtų rinktis atskiras lovas.

Pakankamas miegas gali padėti numesti svorio

Jei vienas ar abu stengiatės numesti keletą kilogramų, nemiga gali būti viena iš priežasčių, kodėl to padaryti nepavyksta. Žurnale „BMJ Open Sport & Exercise Medicine“ paskelbtoje mokslinių tyrimų apžvalgoje teigiama, kad daugelyje tyrimų nepakankamas miegas siejamas su svorio augimu. Viena iš priežasčių gali būti ta, kad nepakankamas poilsis gali turėti įtakos apetito hormonams, tokiems kaip grelinas ir leptinas. Taigi, jei su partneriu svajojate pasiekti norimos formos, galbūt jums geriau svajoti atskirose lovose?

Čiužinio dilema

Vienas jūsų mėgsta kietą, o kitas – minkštą čiužinį? Čiužinio, ant kurio miegate, tipas turi didelę įtaką jūsų miego kokybei. Deja, nėra vieno universalaus ir tobulo čiužinio varianto. Jei negalite apsispręsti dėl čiužinio, kuris tiktų jums abiem, tas, kuris pralaimėjo diskusiją, gali atsibusti irzlus ir nepailsėjęs. Puiki priežastis rinktis atskiras lovas yra ta, kad galite pasirinkti ir atskirus čiužinius.

123RF.com nuotr./Miegas
123RF.com nuotr./Miegas

Nepasidalinate antklodės

Nors tiesa, kad vėsiame kambaryje miego kokybė geresnė, tačiau nusitempus antklodę tik į savo pusę, partneriui gali būti per šalta. Tai paveiks ir miego kokybę, kuris bus negilus, tad antroji pusė gali būti irzli ir nepailsėjusi. Išeitis gali būti ne tik platesnė ar dvi atskiros antklodės, bet ir atskiros lovos.

Alergija augintiniui

Jei vienas iš jūsų nemėgsta šuns ar katės lovoje, arba yra alergiškas jiems, gali kilti problemų. „Alergija sukelia nosies užgulimą, dėl kurio sumažėja oro srautas pro nosį, o tai sutrikdo miegą, – sako daktaras A.Rama. – Įsivaizduokite, kad ant kulkšnių užsidėtumėte penkių kilogramų svarmenis ir visą dieną vaikščiotumėte. Manau, galime sutikti, kad dienos pabaigoje būtumėte labiau pavargę. Miegoti užsikimšus nosiai yra tas pats, kas nešioti penkių kilogramų svarmenis ant kvėpavimo takų. Kaip jaustumėtės atsibudę?“ Kokia gali būti išeitis? Atskiros lovos arba susitarimas su augintiniu.

Neramių kojų sindromas

Nacionalinio neurologinių sutrikimų ir insulto instituto duomenimis, neramių kojų sindromu serga apie 10 proc. gyventojų ir dažniau moterys. Jis sukelia norą nuolat judinti kojas, tačiau paprastai anksti ryte būna lengvasis periodas, kai turintys šį sutrikimą gali šiek tiek pailsėti. Jei jūs arba jūsų sutuoktinis susiduria su jau minėtu sindromu, pasidomėkite, kokie gydymo būdai gali padėti. Tuo tarpu miegojimas atskirose lovose gali padėti jums abiem pailsėti.

O kaip dėl sekso?

Daug susituokusių porų baiminasi, kad miegojimas atskirai turės neigiamos įtakos jų seksualiniam gyvenimui, tačiau tie, kurie jau laimingai miega atskirai, paprastai sako, kad taip nėra. Sekso troškimas yra visai kitoks nei miego troškimas. Jei jums trūksta miego (ypač dėl partnerio įpročių), paskutinis dalykas, kurį norėsite daryti, tai užsiimti seksu.

123RF.com nuotr./Pora miegamajame
123RF.com nuotr./Pora miegamajame

Jei esate gerai pailsėję, susidomėjimas ir susijaudinimas gali smarkiai išaugti. Viename 2015 m. žurnale „Journal of Sexual Medicine“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad daugiau miegojusios moterys kitą dieną labiau domėjosi seksualine veikla ir 14 proc. dažniau intymiai santykiavo su partneriu, jei miegojo papildomą valandą. Kita vertus, mažiau miego reiškė mažesnį susidomėjimą ir susijaudinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius