Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 priežastys, dėl kurių sekso metu patiriate skausmą. Ką daryti?

Seksas visada turi būti malonus – o jei taip nėra, jūsų kūnas bando jums pasakyti, kad kažkas yra labai negerai, rašoma prevention.com.
Pora miegamajame.
Pora miegamajame. / Fotolia nuotr.

Jei paskutinės sueities metu jautėte aštrų skausmą, spaudimą, tempimą ar spazmus, nesate viena: pasak 2015-ųjų metų tyrimo, publikuoto žurnale „The Journal of Sexual Medicine“, apie 30 procentų moterų sakė jaučiančios skausmą vaginalinio sekso metu. Kalbant apie analinį seksą, skaičius pakyla iki 72 procentų (jei teisingai pasiruošiate, analinis seksas neturėtų būti skausmingas).

Tai gali sukelti problemų ir už miegamojo ribų. „Skausmas sekso metu ne tik sugadina akimirką, bet ir gali turėti rimtesnių pasėkmių: sekso baimė, sumažėjęs potraukis seksui ir dingęs intymumas“, – sako Debra Herbenick, mokslų daktarė, profesorė, Indianos universiteto Seksualinės sveikatos skatinimo centro direktorė ir mokslininkė.

Vien todėl, kad tokia situacija dažna, nereiškia, kad reikia su tuo taikstytis. Kalbėti apie tai gali būti nejauku, tačiau jei ignoruojate skausmą, darote sau meškos paslaugą.

„Moterys turi žinoti, kad skausmas yra tikras, nesvarbu, kokia jo priežastis“, – sako seksualinės sveikatos ekspertas, medicinos mokslų daktaras Dennis Fortenberry, Indianos universiteto Medicinos mokyklos pediatrijos profesorius.

Yra daugybė dalykų, sukeliančių problemų lovoje. Štai 8 priežastys, dėl kurių galite jausti skausmą sekso metu – ir ką galite padaryti, kad seksas ir vėl taptų malonus.

Praleidote įžangines glamones

Moterys susijaudina lėčiau nei vyrai, ir stereotipas „moterims reikia daugiau įžanginių glamonių“ turi tiesos; tačiau išsiaiškinti, kas jums patinka, tai tik pusė darbo.

„Įžanginės glamonės turi jus jaudinti“, – sako D.Herbenick. Tai gali reikšti bučinius bei voliojimąsi lovoje su partneriu, oralinį seksą ar net pornografijos žiūrėjimą kartu. Visi esame skirtingi, ir kas užveda jus, nebūtinai užves kažką kitą.

Suprasti, kas jums patinka, yra labai svarbu, norint pradėti natūralų kraujotakos į genitalijas procesą, kuris padidina lubrikaciją (tai būtina seksui be skausmo). D.Herbenick pažymi, kad kai kurios moterys net nežino, kada susijaudina, o tai gali būti labai didelė kliūtis. Tokiu atveju susitelkimas į akimirką yra labai naudingas.

„Atkreipkite dėmesį į pojūčius, kai liečiate savo partnerį ir kai jis liečia jus“, – pataria moteris. Sąmoningumo praktika taip pat gali padėti, ypač žmonėms, turintiems sunkumų atpažinti susijaudinimą. „Išbandykite vaikščiojimo meditaciją ir pritaikykite įgautus įgūdžius seksui“, – sako moteris.

Nenaudojote lubrikanto

Galite būti pasiruošę veiksmui, tačiau jei nėra pakankamos lubrikacijos, įsiskverbimas bus skausmingas. Be to, jūsų makštis pakankamai drėgna tampa tik 5–7 minutės po to, kai smegenys įsijaučia į žaidimą.

Kiti veiksniai taip pat gali sulėtinti lubrikaciją. Šilti dušai ir vonios gali sukelti „sausrą“ makštyje, sako D.Herbenick. „Vaistai nuo alergijos makšties audiniams turi tokį patį poveikį, kaip ir kitų gleivinių membranoms, tą patį gali padaryti ir mažų dozių hormoninės kontraceptinės tabletės“, – papildo moteris.

Išeitis? Pasirūpinkite, kad po ranka būtų lubrikantas. Tikriausiai, jums jo neprireiks kiekvieną kartą, tačiau jei jį turėsite prireikus, neteks nutraukti meilės žaidimų ir lėkti jo ieškoti (o tai tikrai sugadins nuotaiką).

Patiriate labai daug streso

Per dieną turite padaryti milijoną darbų ir tą įtampą nešatės su savimi į lovą. „Atsipalaidavimas yra svarbi pasiruošimo seksui ir susidomėjimo juo dalis“, – aiškina Debra Herbenick.

Geriausia, ką galite padaryti prieš seksą, – atsikratyti streso. Moteris siūlo partneriams vienas kitą pamasažuoti. Jei nemėgstate masažų, yra kitų būdų padėti jūsų protui – ir jūsų kūnui – pasiruošti seksui. „Išbandykite jogą, daugybei žmonių taip pat padeda meditacijos ar sąmoningumo užsiėmimai“, – sakė ji.

Jūsų partneris yra... „per didelis“

Nedideliai daliai žmonių „genitalijų suderinamumas“ gali būti skausmo priežastis – tai reiškia, kad jūsų partneris yra „didokas“, o jūs – ypač „mažutė“.

Kai kuriais atvejais gali padėti lubrikantas, tačiau „kai penis „atsitrenkia“ į gimdos kaklelį arba sukelia nemalonų tempimą, padėti gali pozos pakeitimas, – sako D.Herbenick. – Dažnai moterys bijo pasakyti „lėčiau“ arba „švelniau.“

Paįvairinkite intymų gyvenimą pozų kaita, pavyzdžiui, moteris ant viršaus, kadangi tai leidžia jums kontroliuoti prasiskverbimų greitį ir gylį.

Vida Press nuotr./Pora lovoje.
Vida Press nuotr./Pora lovoje.

Makšties infekcija

Dėl daugybės genitalijų infekcijų – lytinių organų pūslelinės, trichomonozės ir mielių infekcijos – seksas tampa nemalonus. Net nepatiriančių simptomų arba apie infekcijas nenutuokiančių moterų vulva ar makštis šiek tiek pakinta, ir šie pokyčiai prisideda prie skausmo.

Gera naujiena ta, kad dauguma infekcijų yra lengvai kontroliuojamos ar net pagydomos, o tyrimai labai paprasti. Jei patiriate skausmą, svarbiausia apsilankyti pas gydytoją ir atlikti tinkamus tyrimus, pataria daktaras D.Frontenberry.

TAIP PAT SKAITYKITE: ŽIV infekuoto Justo išpažintis: „Būsiu laimingas, jei mano istorija apsaugos bent vieną žmogų“

Endometriozė

Ši būklė, kai gimdą dengiantys audiniai pradeda augti kitose srityse, paveikia apie 7 procentus moterų. „Ji gali sukelti skausmą sueities ir makštinio įsiskverbimo metu, ir šis skausmas gali būti nepakeliamas“, – sako D.Fortenberry.

Deja, endometriozei gydyti gali reikėti laparoskopinės operacijos, tačiau skausmo šaltinio nustatymas jau yra didžioji dalis darbo. Jei jūsų mėnesinės skausmingos ir jaučiate skausmą sekso metu – ir, kadangi endometriozė yra genetiška, jei turite giminaičių, patyrusių panašius simptomus – paprašykite gydytojo, kad jis atliktų tyrimą ultragarsu.

Dirgliosios žarnos sindromas viską tik pablogina

Tiesa – labai mažai žmonių galvoja apie seksą ir išmatas vienu metu, tačiau dirgliosios žarnos sindromas yra kita dažna (ir pasalūniška) skausmingo sekso priežastis. D.Fortenberry teigia, kad jei patiriate dažniausius dirgliosios žarnos simptomus – pasikartojančius žarnyno mėšlungius, ciklišką vidurių užkietėjimą arba viduriavimą – bei skausmą sekso metu, šie dalykai gali būti susiję.

Pakalbėkite su savo šeimos gydytoju apie tai, kaip kovoti su dirgliosios žarnos sindromu – yra daugybė būdų palengvinti simptomus, įskaitant mitybos pokyčius, vaistus, streso sumažinimą ir elgesio terapiją.

„Niekas nežino kodėl, tačiau kai gydomas dirgliosios žarnos sindromas, sumažėja ir skausmas makštyje sekso metu“, – sako D.Fortenberry.

Patiriate menopauzę

Pokyčiai makštyje menopauzės metu susiję ne tik su pablogėjusia lubrikacija, ypač menopauzei pasibaigus. „Tam tikros jūsų makšties ir vulvos dalys gali tapti ypač jautrios“, – sako D.Fortenberry, o tai paaiškina, kodėl tai, kas anksčiau buvo labai malonu, dabar sukelia skausmą.

„Yra daugybė būdų palengvinti nepageidaujamus menopauzės simptomus, – sako vyras. – Pradėkite nuo pokalbio su šeimos gydytoju arba ginekologu apie galimas priežastis ir galintį padėti gydymą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius